Svečani ispraćaj 4. hrvatskog kontingenta u Republiku Poljsku

Izražavajući zahvalnost svim pripadnicima i pripadnicama 4. HRVCON-a te njihovim obiteljima, ministar obrane Damir Krstičević u prigodnom je obraćanju istaknuo kako je aktivnost ojačanje prednje prisutnosti dokaz solidarnosti Sjevernoatlanskog saveza sa svim svojim članicama te da sudjelovanjem u toj aktivnosti Hrvatska pokazuje posvećenost vrijednostima NATO-a…

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru održan je svečani ispraćaj  4. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Republiku Poljsku. Na svečanom ispraćaju bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zastupnik u Hrvatskom saboru Miro Totgergeli, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarske-bilogorske županije, predstavnici udruga i ostali.

Ministar obrane Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svim pripadnicima i pripadnicama i njihovim obiteljima te naglasio kako je aktivnost ojačanje prednje prisutnosti dokaz solidarnosti Sjevernoatlanskog saveza sa svim svojim članicama. Istaknuo je kako sudjelovanjem u aktivnosti Hrvatska pokazuje posvećenost vrijednostima NATO-a. “Od vas, poštovane vojnikinje i vojnici, tražim da uvijek i na svakom mjestu budete dostojni predstavnici časne i pobjedničke Hrvatske vojske i naše domovine Hrvatske!“ poručio je ministar. ”Vašom nazočnošću u području operacije pridonosite provedbi funkcije odvraćanja i izgradnji mira i sigurnosti,” rekao je general zbora Mirko Šundov. Istaknuo je kako Hrvatska sudjelovanjem u ovoj aktivnosti potvrđuje svoju solidarnost prema partnerima i dokazuje kako je vjerodostojna članica predana zajedničkim ciljevima Saveza. General-bojnik Siniša Jurković kazao je kako očekuje da će pripadnici i pripadnice svoje zadaće u Poljskoj obavljati jednako uspješno kao i njihovi prethodnici te kako će u Poljskoj biti ne samo vojnici već i veleposlanici Republike Hrvatske.”Ponosan sam zato što ste u procesu obuke i pripreme dokazali svoju motiviranost, stručnost i spremnost provesti ovu vrlo značajnu zadaću,” rekao je general.

Zapovjednik 4. HRVCON-a e-FPBG – USA bojnik Predrag Srđenović naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa obuke i ocjenjivanja dostigli potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u NATO-ovu aktivnost. ”Provedba topničkih aktivnosti u multinacionalnom okružju za nas je izazov kojem pristupamo  spremni i motivirani,” rekao je. ”Vjerujem da će ovaj spoj iskustva i mladosti uspjeti izvršiti zadaću i prezentirati Republiku Hrvatsku u najboljem svjetlu kao što je to dosad radila Hrvatska vojska u ovoj misiji,“ rekao je prvi dočasnik kontingenta časnički namjesnik Branko Mlinarić. Svečanost je uveličala Klapa ”Sv. Matej“, a prije odlaska u misiju pripadnike i pripadnice blagoslovio je velečasni Damir Vrabec.


76 pripadnika i 4 pripadnice

4. HRVCON eFPBG USA broji 76 pripadnika i četiri pripadnice. Pred topnicima kao nositeljima 4. HRVCON-a zadaća je integracija i provedba obuke u sastavu borbene grupe ojačane prednje prisutnosti. Osim naše postrojbe u borbenoj su grupi i postrojbe oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država kao vodeće nacije, postrojbe oružanih snaga Velike Britanije i postrojbe oružanih snaga Republike Rumunjske.

 

Doris Ravlić

Foto: Josip Kopi