Svečani postroj moderne Hrvatske vojske

Na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu 28. svibnja održana je središnja svečanost u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice formiranja Hrvatske vojske

Postrojavanjem pripadnika Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu je 28. svibnja održana središnja svečanost obilježavanja 30. obljetnice formiranja Oružanih snaga, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske. Središnjoj svečanosti, uz hrvatske branitelje i ratne invalide iz Domovinskog rata te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, nazočili su predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministri Vlade te ostali visoki civilni i vojni dužnosnici i uzvanici.  

30 počasnih plotuna

Početak svečanosti obilježilo je ispaljivanje 30 počasnih plotuna Topničko- raketne bojne GOMBR-a s Medvedgrada, a svaki plotun simbolizira jednu godinu u povijesti Hrvatske vojske. Upravo na tom istom mjestu prije točno 30 godina prisegnuli su pred predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga dr. Franjom Tuđmanom prvi hrvatski vojnici i vojnikinje. Na stadionu NK Zagreb u čast 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH postrojilo se deset postroja: postroj povijesnih postrojbi, postroj sa zastavom RH, postroj ratnih zastava zapovjedništava i postrojbi OSRH i MUP-a, postroj hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, postroj Ministarstva unutarnjih poslova te postroji Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatskog vojnog učilišta. Ispred postroja bili su sinjski alkari koji su na istom mjestu bili i tog povijesnog dana. Iznad stadiona, u znak počasti svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, preletjeli su borbeni zrakoplovi MiG-21.

U svojem obraćanju predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS-a Zoran Milanović uputio je pozdrav i zahvalu svima onima koji su prije 30 godina bili ovdje, kao i onima koji nisu mogli biti ovdje jer su bili negdje u borbi te je govorio o razvoju Hrvatske vojske u iznimnim i teškim okolnostima. “Neka nam dovijeka živi Hrvatska, može biti mirna jer ju čuva Hrvatska vojska,” poručio je Predsjednik RH. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora. “Vi ste vojska koja je krenula od nule i temeljem ljubavi, patriotizma, vjere, nade i domoljublja ostvarila veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu. Moramo biti zahvalni svima koji su dali svoje živote, dijelove tijela, svima onima koji su ugradili sebe u hrvatsku slobodu i neovisnost,” rekao je predsjednik Sabora. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što može na ovom mjestu s prisutnima i postrojenima proslaviti 30. obljetnicu događaja koji je promijenio tijek hrvatske povijesti. “Hrvatska je ustrojila vlastitu oružanu silu koja će prerasti u današnju pobjedničku Hrvatsku vojsku. Naša je Vlada vratila dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ulažemo u policiju i moderniziramo Hrvatsku vojsku jer vi ste ono najbolje što Hrvatska ima, vi ste spremni podnijeti žrtvu za sve nas.”

Znak zahvalnosti

“Danas u znak zahvalnosti za vašu požrtvovnost Vlada RH donijela je odluku o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova. To je najveće ulaganje u trajni mir i sigurnost  Lijepe Naše,” rekao je i poručio: “Hrvatska je ponosna na vas, a Vlada će biti odgovorna i podupirati vas s istim žarom kao i prije 30 godina.” Ministar obrane Mario Banožić u svojem je govoru na početku istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo da sve prisutne može pozdraviti kao ministar obrane upravo s mjesta na kojem je nastala hrvatska vojna sila – Hrvatska vojska.

“Svi vi koji ste bili tog dana na postrojavanju, preko noći postali ste hrvatski vojnici koji su ispred sebe imali brojnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja. Međutim, hrvatsko srce, snaga i volja za stvaranjem neovisne države bila je jača. Formirali smo Zbor narodne garde prije svega zahvaljujući odlučnoj i promišljenoj politici prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske,” rekao je ministar Banožić i dodao da mnogi, nažalost, nisu dočekali trenutak da Hrvatska bude slobodna i ovo je prigoda da se prisjetimo svih hrabrih branitelja, braniteljica i civila koji su dali svoj život za stvaranje hrvatske države. Ministar je tom prigodom istaknuo kako se nastavlja proces modernizacije i opremanja u svim granama. “Drago mi je što se prepoznala potreba za jačanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i upravo zato, danas je na Vladi donesena odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona,” rekao je ministar Banožić i istaknuo da su danas hrvatski piloti ponosni jer će uskoro doći višenamjenski borbeni avioni koji ne samo da će podići borbenu spremnost, nego će bitno utjecati i na geostratešku poziciju i jačati sigurnost Hrvatske. Spomenuo je i modernizaciju Hrvatske kopnene vojske vozilima Bradley, daljnje opremanje vozila Patria i ostale mehanizirane tehnike potrebne za razvoj kopnene vojske. “Vama hrvatskim braniteljima zahvaljujem što ste i danas prisutni u sustavu i učite nove generacije kako čuvati i poštivati domovinu,” zaključio je ministar obrane.

Povijesni cilj

Načelnik Glavnog stožera OS-a admiral Robert Hranj svima je čestitao Dan OSRH, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicu Hrvatske vojske. “Prilika je to da se prisjetimo onih koji su za obranu domovine dali svoj život. Hvala im za žrtvu koja obvezuje sve nas žive, posebno nas vojnike, policiju, sve one koji služe u obrani naše domovine. Ostvarili smo veliki povijesni cilj, obranili smo domovinu, stvorili smo slobodnu i demokratsku Hrvatsku zahvaljujući Oružanim snagama koje su bile sastavljene od građana kao dragovoljaca, profesionalnih vojnika i pričuvnika.“ Načelnik Glavnog stožera istaknuo je kako je Hrvatska vojska primjer kako dobro vođena, dobro opremljena i uvježbana sila može učiniti velike stvari i promijeniti tijek povijest. Admiral Hranj govorio je o izazovima u protekloj godini, ali i o onima koji se nalaze pred Hrvatskom vojskom u modernizaciji i prilagodbi u skladu s novim vrstama ugroza. “Hrvatska vojska i dalje će biti na raspolaganju svojem stanovništvu, kao i do sada, u kriznim situacijama,” zaključio je admiral Hranj. Neven Martić, koji je u Kranjčevićevoj 1991. godine predao prijavak predsjedniku Tuđmanu, prisjećajući se tog povijesnog dana izjavio je: “Ovdje je prije 30 godina formiran Zbor narodne garde, a te su postrojbe bile okosnice formiranja gardijskih brigada. Bio sam uzbuđen i ponosan tog dana, a i danas mi je bilo iznimno drago što sam sreo svoje prijatelje i suborce.” Uoči svečanog postrojavanja, položeni su vijenci na spomen-ploču utemeljenja Zbora narodne garde.


”Rhine River Ramblers”

U okviru programa središnje svečanosti održan je koncert bez publike Jazz orkestra Hrvatske vojske i sastava ”Rhine River Ramblers” Vojnog orkestra Američke kopnene vojske u Europi (U. S. Army Europe Band). Jazz orkestar Hrvatske vojske izveo je domoljubne i popularne skladbe, a nastupili su Marko Kutlić, Matija Cvek, Ivana Marić, natporučnik Filip Štengl i poručnik Tomislav Kreš. Vojni orkestar Američke kopnene vojske u Europi izveo je američke i internacionalne skladbe, a orkestri su zajedno izveli neke od svjetski poznatih skladbi.


general-pukovnik DRAGO MATANOVIĆ, glavni inspektor obrane

Danas smo svi ponosni, a posebno mi koji smo bili svjedoci tog vremena 28. svibnja 1991. godine, mladići i djevojke postrojeni ovdje na stadionu u Kranjčevićevoj, kad je prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik predao prve zastave budućih postrojbi Zbora narodne garde i gardijskih brigada na kojima je rasla cijela Hrvatska vojska kroz Domovinski rat te narasla do jake oružane sile koja je u završnim operacijama oslobodila Republiku Hrvatsku. Dana se također posebno prisjećamo i svih naših suboraca koji, nažalost, nisu dočekali ovu slobodu.

Hrvatska je danas članica NATO-a i ravnopravno sa svim članicama sudjeluje u međunarodnim vojnim operacijama. Odgajamo mlade generacije na tradicijama i vrijednostima Domovinskog rata i oni su jamstvo hrvatskom narodu da je pred nama sigurna budućnost te da se možemo razvijati u miru i slobodi.


brigadni general MIJO VALIDŽIĆ, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Bio je to početak stvaranja hrvatske države, početak stvaranja policije i Oružanih snaga. Bilo je to svakako vrlo kompleksno vrijeme jer je procijenjeno da se u budućnosti očekuje jači sukob s dobro organiziranom vojskom te da bi se mogli suprotstaviti takvim napadima, mi moramo formirati vojsku. Ovo postrojavanje bio je odgovor na to!

Hrvatska vojska stvorena je na čvrstim temeljima, a tu su svi naši prijatelji i braća po oružju koji su svoj život položili na oltar domovine. Hrvatska vojska počiva na tradiciji, ovaj dio tradicije moramo obilježiti na primjeren način tako da mladim kolegama koji ovdje stoje i koji tad još nisu ni bili rođeni, pokažemo kako se čuvala domovina jer mnogi koji su svoj život položili na oltar domovine bili su mlađi nego oni danas. Budućnost Hrvatske vojske je neupitna – ona će biti mala u brojčanom sastavu, ali vrlo moćna i sposobna da odvrati svaki mogući napad.


Tekst: Petra Kostanjšak

Foto: Tomislav Brandt