Susret starodobnih vojnih vozila

I ove je godine u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske održan Susret starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj, koji iz godine u godinu okuplja sve više sudionika

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske i ove je godine organiziran tradicionalni Susret starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnjim je izdanjem bio predviđen obilazak istočnog dijela Karlovačke županije te dijela bojišnice i okupiranog područja iz razdoblja Domovinskog rata na Petrovoj gori. Predsjednik Organizacijskog odbora bio je umirovljeni general-bojnik Ljubo Ćesić Rojs pod pokroviteljstvom Hrvatskog generalskog zbora. Susretu su se odazvali vlasnici 32 motorna vozila, među kojima je bilo 19 terenskih vozila i 13 motocikala. Na okupljanju sudionika u Karlovcu predstavili su se i maketari sa svojom borbenom tehnikom i minijaturama iz različitih epoha. Na trasi kretanja sudionike je s događajima na Koranskom mostu u Rakovici upoznao umirovljeni brigadir Josip Tomačić, ratni zapovjednik 110. brigade ZNG-a. Po Petrovoj gori vodio ih je Oliver Vlainić iz Uprave šuma Podružnica Karlovac, koji je uključen u uređenje i predstavljanje Petrove gore i u turističke svrhe. Za poginule branitelje zapaljene su svijeće ispod spomen-ploče na vojničkom zatvoru u Vojniću, gdje su tijekom Domovinskog rata bili zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Bila je to prigoda i za posjet grobu Petra Svačića (Snačića), posljednjeg kralja hrvatske krvi, gdje su sudionici hodnje zapalili svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu.

Zahvalnice i priznanja

Podijeljene su i zahvalnice, priznanja, pehari te plakete u više kategorija. Tako je najstariji vozač Susreta bio Mijo Car, a najstarijim vozilom (Jeep Ford iz 1942.) upravljao je Želimir Krističević. Najstarijim motociklom (Dnjepar M-72 s prikolicom iz 1943.) upravljao je Vladimir Štarkelj. Najkompletnije vozilo (Jeep Willys iz 1943.) imao je Fran Štarkelj, a najmlađi sudionik bio je Ivano Kosturić (2008.). Najvjerniji su sudionici Ivan Kosturić, Ivan Skender i Ivan Končić, koji su bili na svim dosad održanim susretima.
Ova hvalevrijedna inicijativa još jednom je pokazala kako je važno podsjećati na vrijednosti Domovinskog rata i upravo su te vrijednosti ono oko čega se okuplja sve više sudionika. Posebno veseli što velik broj sudionika čine mladi koji su se rodili nakon Domovinskog rata, ali koje posebno zanima sve što se u to vrijeme događalo.

Dubravko Halovanić

Foto: Goran Resovac