Svečano uručenje diploma 2. naraštaju vođa HV-a

“Kad preuzmete dužnost u postrojbama, vodite znanjem, snagom argumenata, profesionalnim pristupom zadaćama, motivacijom i vlastitim primjerom,” poručio je novim vojnim vođama admiral Robert Hranj…

Polaznicima 2. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina, 2. lipnja 2021. na Kninskoj tvrđavi svečano su uručene značke i diplome o uspješno završenoj obuci. Dvodnevna hodnja bila je vrhunac zahtjevne šestotjedne obuke koja je počela 26. travnja. Ukupno 49 polaznika, među kojima su i dvije polaznice, te pripadnici Središta za razvoj vođa “Marko Babić” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Ivanom Vukelićem, prošli su tijekom hodnje područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ovo je inače četvrti naraštaj budućih vođa od ustrojavanja Središta, od kojih su prva dva naraštaja završila pilot-obuku. Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočili su načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas te prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, koji su polaznicima uručili diplome. Najboljem polazniku obuke skupniku Stjepanu Stojakoviću admiral Hranj uručio je pištolj HS-9 s posvetom.

Čestitke na uspješno završenoj obuci polaznicima je uputio načelnik GS OSRH. Istaknuo je kako je obuka koju su prošli bila kombinacija novih znanja, vještina i velikih fizičkih napora te izrazio uvjerenje kako ih je pripremila za dužnost vođe u modernoj Hrvatskoj vojsci. “Kad preuzmete dužnost u postrojbama, vodite znanjem, snagom argumenata, profesionalnim pristupom zadaćama, motivacijom i vlastitim primjerom,” poručio je novim vojnim vođama admiral Hranj. U ime HKoV-a čestitke je polaznicima obuke uputio general Šerić. Napomenuo je kako tim počinje novo poglavlje u njihovim karijerama te kako je nastavak razvoja Hrvatske vojske sad velikim dijelom i u njihovim rukama. Pozvao ih je da im heroji poput Marka Babića, po kome Središte nosi ime, budu uzor i inspiracija u vođenju i zapovijedanju. Osvrnuo se na zahtjevnost i izazovnost obuke, koja je od polaznika tražila maksimalnu usredotočenost i psihofizičku izdržljivost, te napomenuo kako je dosad, uključujući i ovaj naraštaj, obuku u Središtu završilo 175 pripadnika HV-a. “Od vas se očekuje da novostečena znanja i vještine prenosite mlađima i ugradite u svoje postrojbe. Samo visokomotiviran, obučen i kompetentan vođa može vojnicima biti uzor, a zapovjednicima potpora,” istaknuo je zapovjednik HKoV-a.

Najbolji polaznik obuke skupnik Stjepan Stojaković pripadnik je Pukovnije Vojne policije. Istaknuo je kako je njegov izbor za najboljeg zasluga svih polaznika i instruktora: “Obuka je bila psihofizički vrlo zahtjevna. Puno smo radili na stvaranju zajedništva, kompetentnosti i domoljublja. Znali smo kamo dolazimo i što je krajnji cilj i tad nam ništa nije bilo teško.” Desetnica Sandra Špoljarić rekla je kako se unatoč umoru osjeća prije svega ponosno i zahvalno: “Bilo je teško i iscrpljujuće. Obuka je bila zahtjevna, ali sve je to sad iza nas, a mi smo stekli puno novih znanja i vještina.”

Tekst: Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt