Od vođa se očekuje da vode osobnim primjerom

”Završetkom ove izazovne i zahtjevne faze obuke otvara se novo poglavlje i perspektiva u vašim karijerama. Vi ste ono najbolje što Hrvatska vojska u ovom trenutku ima. Junak i pukovnik Marko Babić, po kojem Središte nosi ime, neka vam bude trajni uzor i inspiracija za postizanje izvrsnosti u vođenju i zapovijedanju. Samo visokomotiviran, obučen i kompetentan vođa može svoja znanja i vještine stečene na obuci prenositi vojnicima i biti im uzor,” poručio je polaznicima general Boris Šerić

Polaznicima 6. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, Zapovjedništva za obuku ”Fran Krsto Frankopan“ nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina 1. lipnja 2022. na Kninskoj tvrđavi uručene su značke i diplome o uspješno završenoj obuci. Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas i prvi  dočasnik HKoV-a časnički namjesnik Dalibor Dumbović te su polaznicima uručili diplome.

Najbolji polaznik šestog naraštaja je desetnik Matija Petrović. Nagrađen je pištoljem HS s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na uspješno završenoj obuci polaznicima je čestitao general-pukovnik Šerić te zahvalio instruktorima što su polaznike profesionalno i posvećeno vodili kroz zahtjevnu obuku. ”Završetkom ove izazovne i zahtjevne faze obuke otvara se novo poglavlje i perspektiva u vašim karijerama,“ poručio je polaznicima te dodao: ”Vi ste ono najbolje što Hrvatska vojska u ovom trenutku ima. Junak i pukovnik Marko Babić, po kojem Središte nosi ime, neka vam bude trajni uzor i inspiracija za postizanje izvrsnosti u vođenju i zapovijedanju. Samo visokomotiviran, obučen i kompetentan vođa može svoja znanja i vještine stečene na obuci prenositi vojnicima i biti im uzor. Nametnite svoje stavove vašim zapovjednicima i ustrajte na tome, ne bojte se pogriješiti i prihvatiti rizik. Vaša je zadaća graditi uvjete u kojima će se prepoznati i stvarati nove vođe. Od vas, vođa, očekuje se da vodite osobnim primjerom.”

Zapovjednik ZOD-a brigadni general Ljubas čestitao je polaznicima obuke na odvažnosti i ustrajnosti te profesionalnosti pripadnika Središta naglasivši kako je njegova zadaća stvoriti kompetentne, odlučne, visokomotivirane vođe taktičke razine, s domoljubnim duhom i izgrađenim profesionalnim i etičkim osobnostima koji će biti primjer podređenima i oslonac nadređenima u provedbi zadaća. “Čast je i teret nositi značku s imenom vukovarskog heroja pukovnika Marka Babića, a privilegija je crpiti inspiraciju iz njegovih herojskih djela, kao i iskustva branitelja iz Domovinskog rata. To su temelji na kojima gradimo budućnost,” poručio je polaznicima.

Najbolji polaznik šestog naraštaja je desetnik Matija Petrović. Nagrađen je pištoljem HS s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske

Instruktor nadnarednik Hrvoje Čavić, jedan od trojice koji su polaznike pratili na hodnji i ujedno polaznik prve pilot-obuke, rekao je kako je ova hodnja važna jer je završni ispit te da svi polaznici  dolaze dragovoljno, to im je velika čast i sve se teškoće zaborave.

Desetnik Matija Petrović, još pod dojmom izbora za najboljeg polaznika naraštaja, kazao je: “Ponosan sam, ali bilo tko od nas 50 da je dobio ovu nagradu potpuno bi je zaslužio. Tko god završi ovu obuku, on je pobjednik.”

“Teško je, ali uz pjesmu i potporu kolega polaznika i cijelog Središta sve ide lako. Odlučio sam se za ovu obuku jer sam htio doći do svojih granica i prijeći ih te postati bolji vođa i dočasnik. To sam i uspio zahvaljujući  instruktorima i vjerujem da sam sada bolji vođa zahvaljujući upravo ovoj obuci,” ističe desetnik Tonči Sarić pripadnik Inženjerijske bojne GMBR-a.

Skupnica Sara Grubić, jedna od pet polaznica koja je uspješno završila obuku, kaže da je obuka bila za sve jednaka i s jednakim uvjetima, iako ovo nije tipično zanimanje za ženu. ”Bile smo jedna drugoj potpora  i mislim da je to bilo najvažnije. Obuka je bila zahtjevna, sastojala se od više faza s kojim se do sada nismo susretali, ali ponosna sam da sam mogla sudjelovati u ovakvoj obuci i smatram da bi je svi trebali proći. Stečeno ćemo znanje dalje širiti na podređene i sve pripadnike oružanih snaga.”

Dvodnevna 34-satna hodnja bila je vrhunac zahtjevne šestotjedne obuke koja je počela 25. travnja. U ovom naraštaju obuci je pristupilo 60 polaznika, no do završne hodnje ostalo ih je 50, među kojima je i pet polaznica. Zajedno s instruktorima Središta za razvoj vođa “Marko Babić” i zapovjednikom pukovnikom Ivanom Vukelićem, prošli su tijekom hodnje područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ovo je inače četvrti redoviti naraštaj budućih vođa od ustrojavanja Središta, dok su prva dva naraštaja završila pilot-obuku. Ovaj je naraštaj prvi put imao priliku svoju obuku obogatiti novim sadržajima na situacijskom poligonu. Polaznici dolaze iz HKoV-a (GMBR-a, GOMBR-a, ZOD-a, Inženjerijske pukovnije, Pukovnije PZO-a, bojne NBKO, Bojne veze, Topničko-raketne pukovnije), HRM-a, Pukovnije Vojne policije, Počasno-zaštitne bojne i Obavještajne pukovnije. Od 2019. godine do danas obuku je uspješno završilo 269 polaznika.

Tekst  Vesna Pintarić

Foto Tomislav Brandt