Monografija 30 godina Hrvatske vojske

U prigodi obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja pobjedničke Hrvatske vojske naša je redakcija priredila ažuriranu i dopunjenu monografiju na hrvatskom i engleskom jeziku o Hrvatskoj vojsci koja na reprezentativan način predstavlja njezin razvojni put. Nadamo se da smo monografijom uspjeli barem dijelom prikazati pobjednički put Hrvatske vojske i da ćemo njom od zaborava sačuvati sva vrijedna postignuća tijekom svih ovih godina. Na poseban način hvala onima koji su svoje živote utkali u razvoj Hrvatske vojske i slobodu hrvatske države

U prigodi obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja pobjedničke Hrvatske vojske redakcija Hrvatskog vojnika priredila je ažuriranu i dopunjenu monografiju na hrvatskom i engleskom jeziku o Hrvatskoj vojsci koja na reprezentativan način predstavlja njezin razvojni put. Podsjetimo, monografija je prvi put izišla prije pet godina te je pobudila velik interes jer je na cjelovit način pokazala sva područja kroz koja smo prolazili i razvijali se te je kao takva bila vrlo prikladan poklon u svakoj prigodi. Hrvatsku vojsku u monografiji smo predstavili u devet poglavlja, od kojih poglavlje o Domovinskom ratu zauzima najviše prostora zbog sudbinskih događaja, od kojih su mnogi po važnosti bili i presudni za opstanak tek nastale hrvatske države. Podsjetnik je to na brojne bitke koje smo vodili, iz kojih smo izlazili kao pobjednici i kojima smo polako oslobađali svoju domovinu. Poglavlje završava mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, što je bila još jedna, ovaj put diplomatska, pobjeda tadašnjeg hrvatskog državnog vodstva.

Sljedeće poglavlje obrađuje jednako zahtjevno razdoblje koje je tad bilo pred nama, a to je prelazak iz ratne u mirnodopsku vojsku i transformacije obilježene preustrojima koji su za cilj imali smanjivanje broja pripadnika Hrvatske vojske i ustrojavanje u skladu s modernim vojskama. Paralelno s reorganizacijom, Hrvatska vojska počela je sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama, u kojima su njezini pripadnici od početka pa sve do danas pokazivali vrhunsku osposobljenost za koju su dobivali isključivo pohvale. Na državnom planu Republika Hrvatska ostvarila je svoje vanjskopolitičke ciljeve koje si je postavila još 1991. godine, a to je ulazak u NATO i Europsku uniju. Ova postignuća obradili smo u dva poglavlja: OSRH u euroatlantskim integracijama, te U službi mira.   

Da bi pobijedila u Domovinskom ratu, Hrvatska vojska je braneći domovinu intenzivno počela provoditi vojne vježbe te se opremati i modernizirati. Iz tog smo razloga u poglavlju o vojnim vježbama napravili presjek najvažnijih vježbi koje smo s vremenom počeli provoditi i sa saveznicima, bilo u Hrvatskoj bilo u inozemstvu. Neke su od opisanih vježbi bile i u organizacijskom i operativnom smislu pravi izazovi za Hrvatsku vojsku, no iz svake od njih izlazili smo bolji, snažniji i uvježbaniji. U poglavlju o modernizaciji opisali smo razvojni put, gdje na početku nismo imali gotovo ništa, da bismo danas bili opremljeni modernom opremom i naoružanjem za što velike zasluge imaju i domaći proizvođači vojne opreme. Tri vojna mimohoda, održana 1995., 1997. i 2015., zbog svoje važnosti i upečatljivosti te javnosti prikazanoj opremljenosti i mogućnostima Hrvatske vojske, obradili smo u zasebnom poglavlju.

U poglavlju pod nazivom Izgradnja sustava vojne izobrazbe opisali smo razvoj vojnog školstva još od Domovinskog rata, u kojem su hrvatski vojnici između bitaka koje su vodili uzimali predah od ratnih zbivanja i odlazili u vojne škole dodatno se educirati za provođenje zahtjevnih zadaća, pa sve do današnjih dana, kad smo pred otvaranjem Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Osim svoje temeljne zadaće čuvanja domovine, pripadnici Hrvatske vojske u svakoj su prilici kad je bilo potrebno priskakali u pomoć civilnoj zajednici, bilo da se radi o pomoći u gašenju požara, obrani od poplava, čišćenju snijega, ili ovih recentnih slučajeva pomaganja u raščišćavanju ruševina kao posljedica potresa odnosno kao pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa. Sve takve najvažnije situacije u kojima je sudjelovala Hrvatska vojska obradili smo u poglavlju Vojska i civilna zajednica.

Na kraju monografije donosimo vremensku crtu s popisom svih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera tijekom spomenutih 30 godina.

Dodatnu vrijednost knjizi daju predgovori predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića, ministra obrane Marija Banožića te načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja. U svojem je predgovoru predsjednik Milanović, među ostalim, napisao: “U ovih 30 godina naučili smo da su ljudi najveća vrijednost Hrvatske vojske. Vojnici i vojnikinje stavljeni su zato na prvo mjesto: sustav školovanja je unaprijeđen, mladi časnici upućivani su u druge zemlje na temeljno i napredno školovanje, omogućeno im je stručno usavršavanje. Koliko god važan bio razvoj Hrvatske vojske kroz modernizaciju i opremanje – a vrijeme je za to – nikad dosta novih znanja i vještina. Tko se ne mijenja, tko se ne prilagođava stalno i neprestano, plaća visoku cijenu.” “Ova monografija svjedočanstvo je slavnog puta izgradnje i razvoja Hrvatske vojske od njezinih početaka i Domovinskog rata do danas. Iza djela opisanih u monografiji stoji golem trud, rad i odricanje, ali prije svega hrvatski branitelji i njihova velika žrtva. Naša tridesetogodišnja povijest ne bi bila ovako slavna da nije bilo hrabrih hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote na oltar domovine,” istaknuo je u svojem predgovoru ministar Banožić. Admiral Hranj napisao je u predgovoru: “Ovom monografijom prisjećamo se trideset godina tijekom kojih su Oružane snage stasale u modernu oružanu silu koja je temeljena na iskustvima stečenim u Domovinskom ratu. U proteklih 30 godina uspjeli smo ratnika dragovoljca pretvoriti u vojnika profesionalca spremnog na sve izazove koji su pred njega postavljeni. Hrvatski je vojnik danas osposobljen za zadaće u svim uvjetima, u zemlji i u inozemstvu, vrhunski opremljen i obučen korača ravnopravno uz bok vojnicima najjačih svjetskih oružanih sila. Oružane snage RH prepoznate su kao kvalitetne, profesionalne i učinkovite snage i poželjan su partner u održavanju stabilnosti i mira u svijetu.”

Nadamo se da smo ovom monografijom uspjeli barem dijelom prikazati pobjednički put Hrvatske vojske i da ćemo njom od zaborava sačuvati sva vrijedna postignuća tijekom svih ovih godina. Na poseban način hvala onima koji su svoje živote utkali u razvoj Hrvatske vojske i slobodu hrvatske države.

Željko Stipanović