Svjetski vrh sportsko-medijskih događaja

Tijekom trodnevnog festivala održane su brojne zanimljive konferencije i paneli na kojima se razgovaralo o različitim temama, a posjetitelji su imali priliku postavljati pitanja renomiranim domaćim i svjetskim sportašima koji su tijekom predavanja podijelili svoja iskustva i zapažanja iz profesionalnog života

U okolici Zadra, u Petrčanima, početkom lipnja održano je treće izdanje bogatog sadržajem, raznolikog i zanimljivog Sunset Sports Media Festivala (SSMF). Riječ je o jednom od najvećih sportsko-medijskih festivala, na kojem sudjeluju brojne svjetske i domaće zvijezde iz svijeta sporta i medija. Tijekom trodnevnog festivala održane su brojne zanimljive konferencije i paneli na kojima se razgovaralo o različitim temama, a posjetitelji su imali priliku postavljati pitanja renomiranim domaćim i svjetskim sportašima koji su tijekom predavanja podijelili svoja iskustva i zapažanja iz profesionalnog života.

Proslavljeni hrvatski i nekadašnji NBA košarkaš Damjan Rudež otvorio je festival kao njegov direktor, rekavši kako je cilj Sunset Sports Media Festivala bio okupiti najbolje što sport, mediji, ali i sportski marketing i biznis nude, te stavio naglasak na mlade ljude koji u sportu trebaju pronaći svoje mjesto. Od domaćih sudionika festivala treba istaknuti Ivicu Kostelića, osvajača Velikog kristalnog globusa u skijanju i proslavljenog olimpijca s četiri srebrne medalje na trima Olimpijskim igrama, i Željka Mavrovića, legendarnog hrvatskog boksača koji se borio za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Osim njih, tu je bio i nekadašnji najbolji vaterpolski vratar na svijetu i član reprezentacije koja je osvojila zlato na Igrama u Londonu Josip Pavić, koji trenutačno obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu turizma i sporta; Maja Poljak, bivša odbojkašica, a danas direktorica za EU-ove projekte u Hrvatskom olimpijskom odboru; direktor utrke CRO-race i bivši biciklist te sportski direktor u timu Bahrain Victorious Vladimir Miholjević, te sportski novinar i komentator HTV-a Marko Šapit.

Sport, sportski biznis, mediji, marketing

Popis stranih predavača bio je iznimno bogat, a glavna zvijezda bio je, po mišljenju mnogih, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa Bill Belichick, koji ima hrvatske korijene. Osim njega, na festivalu je sudjelovao i Alessandro Del Piero, legendarni talijanski nogometaš i dugogodišnji kapetan Juventusa. Među prisutnima su se našli i istaknuti novinari poput Guillema Balaguea, Španjolca koji je napisao neke od najpoznatijih sportskih biografija, uključujući onu o Cristianu Ronaldu, a trenutačno radi na dokumentarcu o Pepu Guardioli.

Na panelima su svoja iskustva dijelili brojni ugledni gosti kao što su Anita Jones, Boštjan Nachbar, Paolo Tramezzani, Fred Caldeira, Eva Muratti, Marco Messina, Martin Carlsson, Dino Ruta, Rong Chen, Virgil Stănescu i Mezna Almazrooqui. Njihova stručnost pokrivala je širok spektar područja, uključujući sport, sportski biznis, medije, marketing, obrazovanje, EU-ove fondove te poslovnu strategiju i upravljanje. S obzirom na to da je festival bio međunarodnog karaktera, paneli i predavanja održani su na engleskom jeziku. 

Bivši nogometaš Alessandro Del Piero bio je zvijezda prve večeri festivala, koji je tijekom panela pod nazivom IL PINTURICCHIO odnosno nogometni umjetnik, ispričao svoj put odrastanja, igranja nogometa na najvišoj razini, dolaska u Juventus i osvajanja naslova svjetskog prvaka s Italijom. Izrazio je sreću što je danas sport dostupan mnogima, te  nahvalio Hrvatsku i rekao kako se divi Luki Modriću i hrvatskim sportašima koji postižu nevjerojatne uspjehe s obzirom na to da je Hrvatska relativno mala zemlja.

 
Velikani hrvatskog sporta

Na panelu gdje je Ivica Kostelić bio u ulozi gosta, a Damjan Rudež u ulozi moderatora svjedočili smo izvrsnom razgovoru između dvojice velikana hrvatskog sporta. Ivica je govorio o svojoj sportskoj karijeri, izazovima s kojima se suočavao, te na upit iz publike rekao da nikad ne bi mijenjao svoj put. Otkrio je da mu je jedrenje velika strast i da u njemu pronalazi nove avanture. Govorio je o strahu, konceptu s kojim se svi suočavamo: “Kada sam bio skijaš, mislite da je strah spustiti se s vrha Kitzbühela, ali nakon utrke odete u hotel s toplom sobom i pripremljenim doručkom. U jedrenju toga nema. Jedrenje je jedinstveno; sami se brinete o opremi, prehrani, spavanju. Spavate na moru, pod valovima, usred noći, usred oceana. Ali svaki strah morate nadvladati i razumjeti gdje je njegov početak i zašto nastaje.” Kostelić i Rudež istaknuli su kako je svaki dan nova prilika za učenje i da sportaši žive najbolji život dok igraju i nastupaju, jer se tada drugi brinu za njihove potrebe. Nakon karijere, te obveze postaju njihova vlastita odgovornost.

Kreator priče

Jedna od zanimljivih tema na festivalu bila je The Storyliner, gdje su Fred Caldeira kao moderator i Guillem Balague razgovarali o tome kako je biti kreator priče. Balague, kojem je jedinom bilo dopušteno pisati biografije najvećih svjetskih nogometaša poput Lionela Messija, Cristiana Ronalda i Diega Maradone, podijelio je kako je stekao povjerenje tih zvijezda i ušao u njihove živote. Na panelu Knjiga za uspjeh razgovaralo se o menadžmentu i vođenju, a sudjelovali su ministrica sporta Saudijske Arabije Mezna Almarzooqi te profesor i direktor Centra za obrazovanje Martin Carlsson-Wall. Legendarni boksač Željko Mavrović podijelio je svoju životnu priču i lekcije iz boksa, održavši panel na hrvatskom jeziku. Damjan Rudež moderirao je raspravu u zabavnom i humorističnom tonu, nasmijavši publiku anegdotama iz sportske karijere.

Održane su i druge konferencije, poput one o temi koliko nam je informacija zaista potrebno s obzirom na sve veći fokus na analitiku. Prva tema zadnjeg dana konferencije bila je Snaga sportske diplomacije. Na njoj su sudjelovali Guillem Balague, Josip Pavić, Maja Poljak i Paolo Tramezzani, današnji trener NK Istre. Josip Pavić naglasio je važnost sportske diplomacije jer su hrvatski sportaši iznimno prepoznati u svijetu. “Sport je važan dio svakog društva i mnogi se kroz njega identificiraju, a sportska diplomacija mora se koristiti u pozitivne svrhe i biti primjer mladima“, rekao je Pavić istaknuvši kako je bio ponosan kad je nosio hrvatsku zastavu na Olimpijskim igrama. Naglasio je da su Olimpijske igre posebne zato što svi sudionici dijele iste uvjete, jedu u istom restoranu i voze se istim autobusom, što stvara osjećaj jednakosti. Najviše emocija izazvala je tema Budućnost sportskog novinarstva, na kojoj je sudjelovao sportski komentator HTV-a i nagrađivani novinar Marko Šapit. Tijekom panela puštena je snimka njegovih reakcija dok je komentirao utakmicu Hrvatske i Brazila, što je probudilo snažne emocije kod mnogih prisutnih.

Zvijezda zadnjeg dana festivala bio je najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa Bill Belichick, kojeg je na pozornici ugostio nagrađivani redatelj Pete Radovich. Belichick, koji je nedavno dobio hrvatsko državljanstvo, s ponosom je govorio o svojem hrvatskom podrijetlu, otkrivši da su se njegovi preci prezivali Biličić. Za vrijeme utakmica često nosi hrvatsku zastavu na svojoj uniformi, a za Hrvatsku je rekao kako je nevjerojatno talentirana zemlja s vrhunskim sportašima i stručnjacima. Istaknuo je da su poniznost i naporan rad ključ uspjeha. Od svojeg oca, koji je bio vojna osoba, naučio je važnost reda i discipline. Vojska ga je naučila kako biti dio tima, biti nesebičan i služiti svojem timu i državi. Belichick je naglasio da je naporan rad, disciplina i donošenje ispravnih odluka ključno za stjecanje poštovanja kolega i upravo te vrijednosti primjenjivao je u vođenju svojih timova, uspješno koordinirajući i motivirajući brojne igrače.


Željko Mavrović

“Sport je jedna od najboljih stvari na svijetu. Povezuje ljude, oblikuje nas, omogućava nam da rastemo, učimo i upoznajemo sebe. Ponosan sam na svoju sportsku karijeru i vjerujem da sport treba biti tu za mlade ljude. Vidim da se danas mnogo djece bavi sportom, ali nedostaju mi puna igrališta. Djeca odlaze na treninge, ali volio bih da igrališta opet budu puna kao nekad. Sport je i igra i zabava.“

Podsjetili smo Željka Mavrovića da je tijekom Domovinskog rata bio ročnik Hrvatske vojske i pitali ga o osjećajima iz tog vremena. “Ja sam bio sportaš, za mene je to bio ponos, ali pravi heroji su naši branitelji, oni koji su se borili i dali život za našu domovinu. Oni su istinski heroji i neka im je vječna hvala na tome”, rekao je Mavrović.


Maja Poljak

“Suradnja između Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministarstva obrane Republike Hrvatske iznimno je važna za naše sportaše, posebno za one koji se natječu u najpopularnijim sportovima, ali od svojih uspjeha ne mogu živjeti. Ti sportaši donose Hrvatskoj medalje s velikih natjecanja i promoviraju je na najbolji mogući način u svijetu. Nadam se da će broj takvih sportaša rasti i da ćemo kroz projekte Europske unije omogućiti našim sportašima da lakše ostvaruju svoje uspjehe. Mnogi od tih sportaša visoko su obrazovani i odličan su primjer mladima.“


Marko Šapit

“Festival je prava senzacija. Prošle sam godine zbog obveza bio odsutan, ali ovo što su Pete i Damjan stvorili je nevjerojatno. Malo tko shvaća koliko je truda i kvalitetnog rada uloženo u postizanje ovakvog uspjeha. Impresionira što  su ljudi ovdje došli ne samo da bi obavili posao već su bili angažirani, sudjelovali i bili prisutni u svakom smislu. Najveća je pobjeda što su sudionici podijelili iskustva, znanja i priče, stvarajući koheziju među sobom. Što se novinarstva tiče, ne smijemo zaboraviti na osnove. Moramo biti pripremljeni, precizni i objektivni koliko god je to moguće. Trebamo osjećati situacije i momente te pravilno koristiti modernu tehnologiju. Tehnologija ne smije preuzeti naš posao, već nam treba pomoći da obogatimo naše članke, istraživanja i rad. No, sport je taj koji je najvažniji. On prenosi emociju i uzbuđenje i za njegovo je predstavljanje potreban čovjek jer samo čovjek to i može napraviti.”


TEKST: Ivan Šurbek

FOTO: Mario Pavlović Mili