Svojim primjerima daju dodatnu motivaciju

Najbolji vojnici i dočasnici mjeseca svoju profesionalnost i požrtvovnost pokazuju ne samo na svojim dužnostima, nego i u civilnom okruženju. Svojim primjerima potiču i ostale kolege da naprave korak više u dodatnom razvoju i promociji ugleda Oružanih snaga i na tome im čestitamo…

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov potkraj veljače uručio je priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga za studeni i prosinac 2016., i siječanj 2017. Svečanost je u pratnji prvog dočasnika Oružanih snaga RH časničkog namjesnika Marija Mateljića i prvih dočasnika postrojbi iz kojih dolaze nagrađeni organizirana u prostorijama Glavnog stožera Oružanih snaga u Zagrebu, a priznanja za izvanredne rezultate postignute u svojem radu primili su najbolja vojnikinja studenog 2016. pozornica Iva Bastalić, najbolji dočasnik studenog 2016. desetnik Dalibor Vondra, najbolja dočasnica prosinca 2016. stožerna narednica Lenka Buće, najbolji dočasnik siječnja 2017. desetnik Josip Čačija i najbolji vojnik siječnja 2017. vojnik Ivan Paleško.
Petero spomenutih pripadnika OSRH priznanja su dobili za profesionalan, predan i savjestan rad u svojim postrojbama, ali i u međunarodnim aktivnostima Oružanih snaga RH u kojima su sudjelovali.
General Šundov je istaknuo važnost nastavka odabira najboljeg vojnika i dočasnika na razini Oružanih snaga RH, ali i potrebu za informiranjem šireg sastava u okviru OSRH o iznimnim doprinosima i naporima koje čine ovakvi vojnici i dočasnici. ”U tom smislu važan je doprinos svakog pojedinca koji pokazuje iznimnu požrtvovnost tijekom pomoći civilnom društvu kao što su primjeri vojnika Ivana Paleška ili narednika Dalibora Vondre koji su pomogli u spašavanju civilnih unesrećenih osoba,“ rekao je general Šundov te je spomenuo napore koji se ulažu u poboljšanje uvjeta života i rada vojnika u postrojbama OSRH, ali i naglasio da značajnu ulogu u profesionalnom razvoju, obuci i informiranju tih vojnika ima upravo dočasnički lanac potpore na svim razinama vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske.
Prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Mario Mateljić u toj je prigodi istaknuo kako je posebnost odabira zastupljenost različitih kategorija vojnika i dočasnika (od vrlo iskusnih s više od 20 godina službe do onih sa svega tri godine službe). Istaknuo je da su svi oni svojim djelima pokazali da su najbolji te su svoju profesionalnost i požrtvovnost u provedbi zadaća pokazali ne samo na svojim dužnostima nego i u civilnom okruženju.

POZORNICA IVA BASTALIĆ – strijelac u 2. mehaniziranoj bojni Gromovi, GMBR-a
Pozornica Bastalić je dugogodišnja instruktorica u fonolaboratoriju za engleski jezik gdje je svojim nesebičnim pristupom uvelike pridonijela da pripadnici 2. mehanizirane bojne Gromovi imaju zavidne rezultate na testiranjima engleskog jezika. Upravo su rezultati na testiranjima najbolji pokazatelj njezina rada i zalaganja. Njezino znanje oko korištenja i održavanja informatičke opreme u fonolaboratoriju za engleski jezik uvelike odražava njezin pristup prema radu i doprinosu spremnosti cijele postrojbe. Pozornica Iva Bastalić u svakom trenutku daje mnogo više nego se od nje traži, težeći da sve zadaće izvrši na najbolji, najsigurniji i najbrži mogući način. Njezina svestranost uvelike utječe i na ostale pripadnike postrojbe dajući im dodatnu motivaciju za rad.

DESETNIK DALIBOR VONDRA – dočasnik za prikupljanje u Satniji za dubinsko izviđanje/SOD
Desetnik Vondra je dočasnik koji u svakom trenutku pokazuje karakteristike pravog dočasnika koji je taktički i tehnički stručnjak, samoinicijativan, pouzdan i požrtvovan.
Požrtvovnost je pokazao na osobnom primjeru kad se u jutarnjim satima prilikom puta na posao zatekao na mjestu gdje se dogodila nesreća. Požrtvovno i bez predomišljanja skočio je u vodu i spasio nesretnog vozača mopeda od utapanja u krateru koji je izazvala eksplozija toplovoda, iako je policija već bila na mjestu nesreće.
Aktivni je sudionik svih glavnih obučnih događaja svoje postrojbe i svoje izvidničke skupine. Uz sve to pripremao se i za sudjelovanje na najelitnijem međunarodnom vojno-sportskom natjecanju u RH ”Prvi za Hrvatsku – 2016.“ na kojem je osvojio treće mjesto. Poslije ovog natjecanja desetnik Vondra sudjeluje u sastavu ekipe SOD-a na natjecanju OSRH iz orijentacijskog trčanja gdje u sastavu ekipe osvaja prvo mjesto, a ubrzo potom kao član ekipe SOD-a na najbolji način prezentira Oružane snage RH na međunarodnom natjecanju ”Najbolja desetina“ u Republici Sloveniji.

STOŽERNA NAREDNICA LENKA BUĆE – operativna dočasnica u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice, N-3
Tijekom pripreme i provedbe konferencije Vojnog odbora NATO-a koja je održana u rujnu prošle godine, stožerna narednica Lenka Buće sudjelovala je u planiranju, pripremi i provedbi svih protokolarnih aktivnosti s posebnim naglaskom na protokolarne svečanosti. Stožerna narednica Buće je, među ostalim, bila u ulozi moderatora na engleskom i francuskom jeziku tijekom svečanog otvaranja konferencije i službenih večera. Svoju elokventnost i jezičnu sposobnost, govoreći tri strana jezika, na najbolji način pokazala je i kao domaćica i službena prevoditeljica tijekom službenog programa za supruge načelnika glavnih stožera za vrijeme trajanja konferencije. Osim toga bila je i turistički pratitelj i vodič na turističkoj plovidbi svih sudionika konferencije.
Potkraj studenog u Splitu je održana Konferencija načelnika glavnih stožera Američko-jadranske povelje (A5). Stožerna narednica Buće sudjelovala je u planiranju, pripremi i provedbi aktivnosti konferencije. Za njezin doprinos i rad odlikovao ju je i ministar obrane Republike Francuske.

DESETNIK JOSIP ČAČIJA – motritelj u Hrvatskoj ratnoj mornarici / bojna OSMiO / 1. satnija.
Tijekom siječnja 2017. desetnik Josip Čačija vratio se u postrojbu obogaćen iskustvom koje je stekao u 2. HRVCON AVPD timu. Naš AVPD tim, visokoobučeni tim za zaštitu brodova, boravio je od sredine listopada 2016. na trgovačkom brodu MSM “Douro” koji je u sklopu World Food Programmea (WFP) ovlašten vodama Somalije prevoziti humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Zadaće AVPD tima, koji se nalazio na brodu tijekom plovidbe, prilikom posjeta lukama i u područjima baziranja, bile su prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napadača, otmice i pljačke. Za vrijeme trajanja misije preplovljeno je više tisuća nautičkih milja i prevezeno više od deset tisuća tona hrane i humanitarne pomoći. Desetnik Čačija dao je velik doprinos uspješnoj provedbi zadaće AVPD tima. Upravo je on odabran kao pojedinac koji se istaknuo kao prvi među jednakima. Zapovjednik AVPD tima i kolege istaknuli su ga kao najboljeg. Istaknut je njegov trud i zalaganje na preduputnoj obuci za MVO i tijekom provedbe zadaće na operaciji EU NAVFOR Somalija – ATALANTA u području luka Berbera, Bosaso, Mogadishu i vodama Somalije u Indijskom oceanu. Bio je član sigurnosnog tima, a posebno se istaknuo u provedbi zadaća na najvećoj profesionalnoj razini. U svakom je trenutku bio zapovjedniku na raspolaganju te spreman pomoći svojim kolegama u svim situacijama. Istaknut je kao pošten, dosljedan i od velike koristi za timski rad što je jedna od najbitnijih karakteristika u ovako zahtjevnoj zadaći. Ostavljao je dojam dočasnika u kojeg se može u potpunosti pouzdati.

VOJNIK IVAN PALEŠKO – puškostrojničar u 3. mehaniziranoj bojni Pauci, Hrvatska kopnena vojska – GMBR
Svojim radom, znanjem i zalaganjem vojnik Ivan Paleško dostigao je razinu sposobnosti za obnašanje dužnosti višeg ustrojbenog mjesta te je zbog toga predložen kao kandidat IRV-a. U provedenim pripremama za testiranje i mogućnost odlaska na Izobrazbu za razvoj vođa na razini brigade bio je među najboljim vojnicima.
Kao posebnu okolnost zbog koje je i predložen za ovako prestižno priznanje jest njegova požrtvovnost i predanost kao pripadnika OSRH tijekom nesretnog događaja: 27. siječnja 2017. postrojba se vraćala s počasti preminulom hrvatskom branitelju. U tom trenutku na Jadranskoj magistrali u mjestu Žaborić na skretanju prema Jadrtovcu dogodila se prometna nezgoda. Sudarila su se dva civilna vozila te su ozlijeđeni jedan od vozača i dva putnika, svi su bili pri svijesti. Točno u tom trenutku na magistrali su se pojavili i pripadnici 3. mehanizirane bojne – Pauci.
Među njima se svojom pribranošću posebno istaknuo vojnik Ivan Paleško pružajući pomoć sudionicima sudara. Na zadnjem sjedalu vozila bila je unesrećena osoba kojoj je vojnik Paleško pružao prvu pomoć do dolaska Hitne pomoći te im je prenio informacije o stanju ozlijeđene osobe i zajedno s njima unesrećenu iznio iz vozila i prenio do vozila Hitne pomoći. Svojom je reakcijom pokazao da i u takvim stresnim situacijama ostaje pribran i donosi dobre i pravodobne odluke. Time je pridonio ne samo svojoj postrojbi već cjelokupnom ugledu Oružanih snaga RH u civilnom društvu.

OJI, foto: Stjepan Brigljević