Najbolji vojnici i dočasnici rujna i listopada

Doprinos kvaliteti I ugledu OSRH

Sva su četvorica nagrađenih i inače izvrsni vojnici kojima je veliko priznanje zapravo formalna potvrda za sve čime pridonose kvaliteti i ugledu OSRH. “Dobro je da ste prepoznati u svojim sredinama, ali to će od vas tražiti i daljnji angažman, bit ćete pod još većim povećalom. Idite do svojih granica, ali nemojte ih prelaziti, sigurnost mora biti na prvom mjestu. Budite onakvi kakvi jeste i bit ćete najbolji,” uz čestitke im je poručio general Drago Lovrić

Godina se bliži kraju, a hrvatski se vojnici nikako ne prestaju dokazivati na raznim poljima, na terenu, u obuci, vježbama, pomoći civilnoj zajednici. Pokazuju svoju vrhunsku fizičku i psihičku pripremljenost i u Hrvatskoj i u inozemstvu… U rujnu i listopadu sve se to simbolično skupilo u likovima četvorice najboljih vojnika i dočasnika.
Razvodnik Anto Anđić u rujnu je svojim radom uvelike pridonio uspješnom sudjelovanju OSRH u saniranju izbjegličke krize. Iskusan vozač viličara u Logističkoj satniji Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, tijekom pet dana, od 17. do 21. rujna, u Belom Manastiru i Opatovcu radio je gotovo neprekidno na podizanju šatorskih naselja. “Svojim angažiranjem pružio je značajan doprinos Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) i Crvenom križu u pripremanju i stvaranju uvjeta za adekvatnu i pravodobnu reakciju na novonastalu kriznu situaciju,” stoji u njegovoj nominaciji za najvojnika. Istaknuti su njegova vojnička stručnost i kompetencije, ali ono nešto više bili su zalaganje, trud i samoinicijativa. Naime, u rijetkim trenucima odmora, dragovoljno je pomagao u podizanju šatora te istovaru robe i robnih zaliha za migrante. “Cilj je bio izvršiti posao u što kraćem vremenu. Takav sam i po prirodi. Želim raditi savjesno i profesionalno i takav sam pristup imao i ovaj put,” kratko je rekao razvodnik Anđić u izjavi za Hrvatski vojnik.
Nasuprot njemu, narednik Juraj Kozina, prvi dočasnik voda u elitnoj postrojbi OSRH – Satniji specijalne Vojne policije, rujan je posvetio isključivo vojničkim zadaćama. Izvršio ih je izvanredno, i u Hrvatskoj i u Poljskoj. Sudjelovao je u pripremi, planiranju i praktičnoj provedbi terenske obuke pripadnika SSVP-a od 7. do 9. rujna u vojarni “Josip Jović”, Udbina. U ulozi instruktora posebno se istaknuo u praktičnoj provedbi obuke iz kordona i pretrage te borbenih zadaća u urbanom području. Riječ je o obuci koja je visokorizična, uz uporabu bojnog streljiva za osobno naoružanje, i zahtijeva iznimnu stručnost, kompetentnost, uvježbanost te organizacijsku, stručnu i psihofizičku pripremljenost instruktora, što je narednik Kozina na najbolji način potvrdio i demonstrirao. Sudjelovao je potom od 21. do 30. rujna u aktivnosti Uvježbavanje specijalnih snaga NATO-ove Multinacionalne bojne VP-a (MNMPBAT), provedenoj s domaćinima iz Vojne žandarmerije OS-a Poljske na poligonu “Wędrzyn”. Ondje je zajedno sa svojim kolegama sebe, cjelokupnu postrojbu i Vojnu policiju predstavio u najboljem mogućem svjetlu, što su posebno istaknuli kolege iz Vojne žandarmerije OS-a Poljske. “Ne bih volio isticati samo sebe, svi smo mi iz postrojbe u Poljskoj jednako povukli, ja sam samo kao instruktor imao više kontakata s poljskim kolegama,” skroman je narednik Kozina.
Laureati za listopad imaju dodatnu poveznicu: obojica su se istaknula na Prvenstvu OSRH u disciplinama za provjeru tjelesne spremnosti održanom od 20. do 22. listopada u splitskoj vojarni “Sveti Nikola”. Vojnik Marin Dvorski iz 1. motorizirane bojne Vukovi Gardijske motorizirane brigade za natjecanje se pripremao u svoje slobodno vrijeme. Takav mu se pristup isplatio jer je osvojio tri zlatne medalje (pobjeda u svim trima kategorijama u kojima se natjecao) i osvojio pehar kao ukupan pobjednik natjecanja, dakle, tjelesno najspremniji hrvatski vojnik 2015. godine. Potrebno je istaknuti da je tijekom izvršenja redovitih zadaća, ali i tijekom zajedničkih priprema u postrojbi, bio u ulozi vođe skupine. Kao vođa skupine i obučavatelj pokazao je iznimne sposobnosti vođenja, snalaženja i organiziranja.
Za razliku od Dvorskog koji je nedavno, prošle godine, pristupio OSRH, najbolji dočasnik listopada stožerni narednik Zoran Jozić, operativni dočasnik iz Počasno-zaštitne bojne, u OSRH je od 7. travnja 1991. godine. Njegova pripremljenost danas sigurno nije manja nego tad jer je u Splitu ostvario najbolji rezultat u kategoriji pripadnika OSRH od 42 do 46 godina, a u jedinstvenoj (ukupnoj) kategoriji za muškarce postigao je treći najbolji rezultat natjecanja. I ne samo to, tijekom listopada sudjelovao je i na nekoliko važnih civilnih utrka. Tako je na 4. Međunarodnoj utrci u Zagrebu popularno nazvanoj Zagrebački noćni cener osvojio ukupno treće mjesto među ukupno 1000 trkača iz cijelog svijeta. Na državnom prvenstvu u maratonu održanom 11. listopada u sklopu 24. Zagrebačkog maratona kao član ekipe osvojio je ukupno 4. mjesto u ekipnom poretku, a u pojedinačnoj kategoriji 32. od ukupno 283 trkača iz brojnih zemalja. Uz te uspjehe, potrebno je istaknuti i sudjelovanje na polumaratonu u Ljubljani 25. studenog gdje je stigao 845. od ukupno 4844 natjecatelja. “Volim trčati i to mi je svojevrstan stil, način života. Imam sreću i što je u mojem PZB-u niz dobrih trkača, polumaratonaca i maratonaca. Nekoliko nas je u civilnom Atletskom klubu Žumberak, trčimo i dobri rezultati dolaze, vučemo jedni druge i tako nam je lakše,” kaže stožerni narednik Jozić, dodajući da svakodnevno radi na snazi cijelog tijela i pazi na prehranu. Bez toga nema maratonca!
Možda nije ni potrebno isticati da su sva četvorica i inače izvrsni vojnici kojima je veliko priznanje zapravo formalna potvrda za sve čime pridonose kvaliteti i ugledu OSRH. Trojica (Anđić, Kozina, Jozić) dobila su ga iz ruku načelnika GS OSRH generala zbora Drage Lovrića 23. listopada u prostorijama GS-a u Zagrebu (Dvorski zbog nevremena nije mogao stići iz Gospića). “Dobro je da ste prepoznati u svojim sredinama, ali to će od vas tražiti i daljnji angažman, bit ćete pod još većim povećalom. Idite do svojih granica, ali nemojte ih prelaziti, sigurnost mora biti na prvom mjestu. Budite onakvi kakvi jeste i bit ćete najbolji,” uz čestitke im je poručio general Lovrić.

Domagoj Vlahović, Foto Stjepan Brigljević