Naj vojnici i dočasnici rujna i listopada

Najbolji na temelju izvrsnosti, znanja, vještina i sposobnosti

Najbolji vojnik i dočasnik rujna su razvodnik Kristijan Kardaš i skupnik Ivica Budić. Najbolja vojnikinja listopada je Božana Barišić, a dočasnik nadnarednik Goran Hadeljan. Uručujući im priznanja, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je da se najbolji biraju na temelju rezultata u obuci i na temelju izvrsnosti, znanja, vještina i sposobnosti koje prezentiraju na vježbama u Republici Hrvatskoj i na međunarodnim vojnim vježbama čime znatno pridonose ugledu Republike Hrvatske

Četvero pripadnika OSRH koji su proglašeni najboljim vojnicima i dočasnicima OSRH za rujan i listopad to su prestižno priznanje dobili za profesionalan, predan i savjestan rad u svojim postrojbama u zemlji, ali i na međunarodnim aktivnostima OSRH na kojima su sudjelovali. Najbolji vojnik i dočasnik rujna su razvodnik Kristijan Kardaš i skupnik Ivica Budić. Najbolja vojnikinja listopada je Božana Barišić, a dočasnik nadnarednik Goran Hadeljan. Priznanja im je u prostorijama GS OSRH 21. prosinca uručio načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov.
Razvodnik Kristijan Kardaš, najbolji vojnik rujna, vozač je BOV-a Patria u 1. mehaniziranom vodu 1. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi GMTBR-a. Sve zadaće obavlja savjesno i odgovorno, a u službenom obrazloženju stoji i kako u radu pokazuje izrazitu samoinicijativu i samostalnost. Pripadnik OSRH je od 2009. godine. Dosad je sudjelovao na brojnim međunarodnim vježbama u zemlji i inozemstvu, a u rujnu se posebno istaknuo na međunarodnoj vježbi Immediate Response 16 koja se održavala na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Razvodnik Kardaš kaže kako ga je priznanje iznenadilo: “Ovo priznanje mnogo mi znači i dodatno će me motivirati u obavljanju zadaća.” Na ukazanom je povjerenju posebno zahvalio svojem prvom dočasniku.
Najbolji dočasnik rujna skupnik Ivica Budić pripadnik je Oružanih snaga RH od veljače 2009., a trenutačno je na dužnosti pirotehničara tehničke službe Bojne za opskrbu ZzP-a. Za njega kažu kako je izniman čovjek, vojnik i profesionalac u punom smislu riječi. Ne treba posebno isticati koliko je zahtjevan posao pirotehničara, a da bi se uspješno obavljao, potrebno je veliko zalaganje, odricanje, znanje, sposobnost i sigurnost, što skupnik Budić pokazuje u svojem svakodnevnom radu. Uz redovite zadaće, u rujnu se posebno istaknuo na natjecanju desetina Logističke brigade Slovenske vojske koje se održavalo u Kranju, Republika Slovenija. Skupnik Budić predvodio je ekipu ZzP-a koja je na natjecanju osvojila drugo mjesto. Rad u vojsci oduvijek ga je zanimao, a i dalje se, kaže samozatajno, vidi kao pirotehničar. Voli posao koji radi, a izbor za najboljeg dočasnika bit će mu dodatni poticaj za obavljanje zadaća.
Božana Barišić najbolja je vojnikinja listopada. Pripadnica je Oružanih snaga RH od studenog 2014. godine i iskreno priznaje kako ju je priznanje iznenadilo: “Ovako nešto nisam očekivala. Drago mi je što je prepoznat moj rad i zalaganje i ovo će mi biti dodatni vjetar u leđa.” Radi kao dekontaminator u 2. satniji NBKO Bojne NBKO. Tijekom godine posebno se istaknula prilikom pružanja potpore državnim tijelima RH za vrijeme migrantske krize. Namjera joj je razvijati dočasničku karijeru pa je u listopadu pristupila testiranju i selekciji za prvu razinu dočasničke izobrazbe (IRV). Na pismenom testiranju postigla je najbolje rezultate u svojoj postrojbi što je, uz stručnost i profesionalnost koje pokazuje svakodnevno u svojem radu, bio jedan od razloga zašto je i predložena za najbolju vojnikinju listopada. Na pitanje zašto se odlučila pridružiti Oružanim snagama RH, kaže da joj je to, iako zvuči kao klišej, bila želja od djetinjstva.
Najbolji dočasnik listopada je nadnarednik Goran Hadeljan, operativni dočasnik u Satniji za dubinsko izviđanje SOD-a. U devetnaestogodišnjoj vojnoj karijeri u više je navrata dobivao pohvale za ostvarene rezultate u obuci, a titulu najboljeg dočasnika listopada dobio je, među ostalim, za iznimno zalaganje na međunarodnom vojnom natjecanju pješačkih desetina koje se održavalo u Sloveniji, a na kojem je bio i voditelj i član tima SOD-a. Na tom su natjecanju pripadnici OSRH sudjelovali prvi put. Uz uspješnu vojnu karijeru, nadnarednik Hadeljan ostvaruje i zavidne sportske rezultate, posebno u vojnom petoboju, ali i u krosu, orijentacijskom trčanju i streljaštvu. Ponosan je što je dobio priznanje te istaknuo kako je to potvrda ne samo njegova dobrog rada, nego rada njegove postrojbe u cjelini. Posebno je zahvalio svojem zapovjedniku te svojoj supruzi koja mu pruža nesebičnu potporu u razvoju vojne karijere.
Za naše je sugovornike to bio zasigurno najbolji završetak godine u profesionalnom smislu, ali i velik poticaj u daljnjem radu.
Uručujući priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov čestitao im je na postignućima te istaknuo kako cjelokupan proces odabira najboljih vojnika i dočasnika mora započeti na najnižim razinama vođenja i zapovijedanja gdje u svakom trenutku zapovjednici i vođa moraju znati prepoznati najbolje među svojim pripadnicima te ih isticati i pohvaljivati. General Šundov istaknuo je da se najbolji biraju na temelju rezultata u obuci i na temelju izvrsnosti, znanja, vještina i sposobnosti koje prezentiraju na vježbama u Republici Hrvatskoj i na međunarodnim vojnim vježbama, čime znatno pridonose ugledu Republike Hrvatske. Posebno je istaknuo one koji osobnim primjerom pokazuju izvrsnost u vođenju.

Leida Parlov, Foto: Stjepan Brigljević