Najbolji vojnici i dočasnici srpnja, kolovoza i rujna 2018.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov uručio je 20. studenog priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima srpnja, kolovoza i rujna ove godine.

Svečanost je, u nazočnosti prvog dočasnika OSRH časničkog namjesnika Marija Mateljića i prvih dočasnika postrojbi iz kojih dolaze nagrađeni, organizirana u prostorijama GS OSRH u Zagrebu. Priznanja za izvanredne rezultate postignute u radu primili su: najbolji vojnik srpnja razvodnik Zlatko Peti, najbolji dočasnik srpnja desetnik Hrvoje Petričević, najbolji vojnik kolovoza pozornik Tomislav Holeš, najbolji dočasnik kolovoza narednik Dario Čanđar, najbolji vojnik rujna vojnik Luka Horvat te najbolji dočasnik rujna stožerni narednik Feđa Matković.

Priznanja su dobili za profesionalan, predan i savjestan rad u svojim postrojbama, ali i u međunarodnim aktivnostima OSRH. Razvodnik Zlatko Peti poslužitelj je u samohodnoj haubičkoj bitnici Topničko-raketne bojne Hrvatske kopnene vojske. Odabran je za najboljeg vojnika srpnja zbog predanosti radu i brojnosti izvršenih zadaća. Velikim je dijelom zaslužan za kvalitetno održavanje samohodnih haubica 122 mm 2S1 Gvozdika. Zahvaljujući razvodniku Petiju, tijekom godine zamijenjeni su ključni dijelovi motora na samohodnim haubicama, čime je poboljšana borbena spremnost bitnice koja je stavljena na višu razinu.

Desetnik Hrvoje Petričević palubni je dočasnik u 1. divizijunu Obalne straže Hrvatske ratne mornarice. Osnovna je dužnost palubnog dočasnika održavanje broda, palubnih uređaja i brodica, kormilarskog uređaja. Sudjeluje i u grupi BOB-a i TDG-a. Pokazuje iznimnu želju za znanjem te kroz individualnu obuku pomaže kolegama u pripremi za polaganje ispita za SOUD. Primjerom pokazuje nadređenim zapovjednicima da se na njega mogu u svakom trenutku pouzdati, što je pokazao i kao član posade broda u humanitarnoj misiji Triton 2015. godine.

Pozornik Tomislav Holeš pripadnik je Pukovnije Vojne policije. Svakodnevne zadaće izvršava na vrijeme, motivirano, odgovorno, predano i dosljedno, a znanje stečeno na obukama i stručnim usavršavanjima uspješno primjenjuje u praksi.

Narednik Dario Čanđar pripadnik je Satnije za besposadne zrakoplovne sustave Središnjice za obavještajno djelovanje. Obnaša dužnost dočasnika za besposadne sustave u vodu za neposrednu izvidničku potporu, a ujedno i dužnost vođe tima sustava mBL Skylark. Budući da je jedan od najiskusnijih operatera na mBL-u Skylark I, pristupio je testiranju i odabiru djelatnika koji će se obučavati za novi besposadni zrakoplovni sustav (BZS) Orbiter 3b u Državi Izraelu prije njegova uvođenja u Oružane snage RH. S odličnim rezultatom riješio je sve korake testiranja te je uz još sedam pripadnika OSRH odabran i upućen na obuku za operatera BZS-a. Zahtjevnu i eliminacijsku obuku na BZS-u Orbiter 3b završio je s najvišim ocjenama.

Vojnik Luka Horvat poslužitelj je u bitnici samohodnih VLR-ova Topničko-raketne bojne Hrvatske kopnene vojske. Kao pripadnik 2. HRVCON-a eFP BG USA u Poljskoj, besprijekorno je izvršavao niz zadaća, čime je uvelike pridonio uspjehu svoje postrojbe. Tijekom bojnih gađanja iz sustava Vulkan te dnevnih i noćnih gađanja nalazio se u ulozi poslužitelja, a zadaće je izvršavao vrhunski i profesionalno. Sva su gađanja ocijenjena kao odlično provedena, među ostalim, i zbog iznimno osposobljenih i uvježbanih pojedinaca među kojima se on posebno istaknuo. Ostvario je iznadprosječne rezultate tijekom provedbe pripremnih gađanja pješačkim naoružanjem – gađanja na rednim brojevima 1. i 3. iz jurišne puške VHS.

Stožerni narednik Feđa Matković zapovjednik je motornog broda “Krasnica” u Odredu rezidencijalnih brodova Flotile Hrvatske ratne mornarice. Odlikuje ga iznimna požrtvovnost, predanost radu, kolegama i postrojbi. Samostalan je i samoinicijativan u radu, kvalitetan član tima te uvijek spreman pomoći. Stečena znanja i vještine prenosi na kolege te se nastoji usavršavati kako bi unaprijedio rad postrojbe. Iskazao se radom, ponašanjem i djelovanjem u sklopu svoje postrojbe, posebno tijekom ljetnih mjeseci kad je angažirana u VIP, odnosno protokolarnim zadaćama državnog vrha i stranih izaslanstava.  General Šundov pohvalio je najbolje vojnike i dočasnike te im čestitao i zahvalio u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Istaknuo je važnu ulogu vojnika i dočasnika u OSRH i ljude kao najveće bogatstvo.

 

                                          

Foto: OSRH / Nina Krnić