Najbolji vojnik i dočasnik OSRH u ožujku i travnju

Spoj mladosti i iskustva

Najbolji su vojnik i dočasnik OSRH za ožujak vojnik Marin Bunjevac (Bojna PZO GOMBR-a) i časnički namjesnik Krešimir Stanec (SOD), a za travanj vojnik Mirko Pršlja (Bojna PZO GOMBR-a) te nadnarednik Ivica Joha (Inženjerijska pukovnija). Priznanja im je 23. svibnja uručio načelnik GS OSRH general-pukovnik Mirko Šundov istaknuvši kako je njihov uspjeh ujedno i uspjeh njihovih postrojbi…

Četvorica pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koja su proglašena najboljim vojnicima i dočasnicima u ožujku i travnju zajedno su pravi spoj mladosti i iskustva. Najbolji vojnici, Marin Bunjevac i Mirko Pršlja, u odori su tek godinu i pol dana, dok su najbolji dočasnici, časnički namjesnik Krešimir Stanec i nadnarednik Ivica Joha, među onima koji su stvarali naše oružane snage u Domovinskom ratu od sredine povijesne 1991. godine. Druga je zanimljivost što najbolji vojnici pripadaju istoj ustrojstvenoj cjelini, Bojni PZO Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Njihov je uspjeh tijesno povezan s poznatom PZO vježbom Štit.
Vojnik Bunjevac istaknuo se već tijekom obuke, tj. priprema postrojbe za tu vježbu OSRH s najduljom tradicijom. Poslužitelj je na samohodnom protuzrakoplovnom topu (SPZT) 20/3 mm BOV-3. U vojarni u Đakovu imao je izvrsne rezultate na trenažnim gađanjima ciljeva u zračnom prostoru na simulatoru Bregana P310, a u istom je stilu nastavio i na kasnijim gađanjima na stvarni cilj u vojarni “Zemunik”. Ukupno je izveo više od četiri stotine trenažnih gađanja, a potom je efektno podvukao crtu na Gašincima, postigavši najbolje rezultate na bojnim gađanjima ciljeva na zemlji na rednim brojevima dva i tri. Na rednom broju dva imao je sve pogotke u metu, a na broju tri prve je dvije mete pogodio s po jednom granatom, a treću s preostalima. Potonje dobiva na vrijednosti kad se uzme u obzir da se traži gađanje triju različitih meta na različitim udaljenostima uz prijenos paljbe u vremenu od 60 sekundi. “Imali smo pravu višemjesečnu obuku, a kad joj se dodaju velik rad i mnogo vježbe, i rezultati su ovakvi,” rekao je Bunjevac za Hrvatski vojnik nakon što je u Glavnom stožeru OSRH 23. svibnja primio priznanje iz ruku načelnika general-pukovnika Mirka Šundova. Priznajući i da prirodno posjeduje nešto što bi nazvao oštrim okom, Bunjevac kaže da se i u budućnosti vidi u PZO-u, a glavni mu je cilj steći dočasnički čin.
Jednake ambicije ima i njegov kolega iz postrojbe vojnik Mirko Pršlja. Za razliku od Bunjevca, poslužitelj je na lakim prijenosnim PZO sustavima S-2M i Igla. U intenzivnom je proljetnom razdoblju za rod PZO-a izveo niz trenažnih gađanja na stvarne i simulirane ciljeve, a svoju je uvježbanost i obučenost pred širokim auditorijem pokazao na Danu uvaženih gostiju vježbe Štit, izravno pogodivši imitator zračnog cilja. “Bez prave obuke ne bi bilo moguće postići takav pogodak,” kaže nam Pršlja, koji se želi zadržati i napredovati u svojoj bitnici, a kao profesionalac pokazuje velik interes za tehnologiju te svjetske trendove koji se tiču prijenosnih sustava.
Časničkog namjesnika Staneca motivacija ne napušta niti nakon četvrt stoljeća u OSRH. Pripadnik Središnjice za obavještajno djelovanje priznanje za najboljeg dočasnika ožujka zaslužio je iznimnim rezultatima u radu na trima prilično različitim poljima. Prvo, u stručnoj skupini i uredničkom timu na izradi združenog doktrinarnog priručnika pridonijevši njegovu uspješnom završetku. Drugo, sudjelovao je u pripremi i realizaciji računalno podržane vojne vježbe SOD-a pod nazivom Istar 16. Treće, mentorirao je mlade kolege dočasnike i časnike u redovitom procesu obuke postrojbe. “Kad radite u dobrom timu s motiviranim kolegama onda dajete maksimum. Učenja nikad dosta. Bez obzira na to koliko poučavali druge, uvijek ostaje prostora da i vi nešto naučite, a to posebno funkcionira u našoj postrojbi. To me drži u poslu i ne vidim ništa što bih nazvao silaznom putanjom,” primjećuje najbolji dočasnik ožujka.
Nadnarednik Ivica Joha, medicinski tehničar u Inženjerijskoj pukovniji i najbolji dočasnik travnja, zaslužan je što jedan tragičan događaj nije završio s najgorim ishodom. Podsjetimo: na vojnom poligonu “Cerovac” došlo je 27. travnja tijekom specijalističke obuke do eksplozije u kojoj su stradala dvojica pripadnika OSRH. Srećom, nadnarednik Joha, koji je u sličnim situacijama bio i u Domovinskom ratu, s kolegama iz medicinskog tima zadržao je potrebnu smirenost te pokazao znanja i sposobnosti u primarnoj trijaži, posebice kod teže ozlijeđenog vojnika. Jednako spretno i stručno postupio je i prilikom transporta u bolnicu u Karlovcu, uvelike pridonijevši preživljavanju teško ozlijeđenog, što su utvrdili i civilni liječnici. “Nisam tamo bio jedini, svoj su dio izvanredno izvršili i liječnik te vozač sanitetskog vozila,” kategoričan je. “Učinili smo sve što je trebalo, na vrijeme, na licu mjesta i pri putu u bolnicu,” sjeća se nadnarednik Joha koji želi nastaviti i dalje svoj posao u sanitetskom osiguranju i nada se da više neće morati obavljati slične intervencije.
General Šundov odsrca je čestitao izabranim najboljim dočasnicima i vojnicima te im zaželio još više uspjeha u nastavku karijere, kao i njihovim prvim dočasnicima koji su nazočili uručenju, jer je njihov uspjeh ujedno i uspjeh njihovih postrojbi. “Iskazana djela u prijenosu iskustava, pružanju medicinske pomoći te postizanju uspjeha u obuci traže dobru osposobljenost i psihofizičku spremnost. Biti spreman cilj je svakog pripadnika OSRH, a postiže se cjeloživotnom obukom i osposobljavanjem,” rekao je general Šundov te naglasio da je ponosan na izabrane najbolje dočasnike i vojnike koji su pokazali da se takvi izvanredni uspjesi mogu postići i na početku i na vrhuncu vojničke karijere. Istaknuo je da Oružane snage RH imaju vrlo kvalitetne dočasnike i vojnike te je posebne pohvale uputio i prvim dočasnicima u postrojbama.

Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Stjepan BRIGLJEVIĆ