Tečaj civilno-vojne suradnje

U Središtu za međunarodne vojne operacije u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju završen je 23. listopada dvanaesti međunarodni tečaj civilno-vojne suradnje na taktičkoj razini.  Uspješno ga je završio 21 pripadnik OSRH te jedan pripadnik OS-a Filipina. Većina se polaznika trenutačno priprema za sudjelovanje u mirovnim operacijama u sklopu CIMIC timova snaga vrlo visoke spremnosti (Interim Very High Readiness Joint Task Force – IVJTF) i Borbene grupe mehaniziranog pješaštva (BGMP II). Uz instruktore iz OSRH, sudjelovali su i instruktori Središta za izvrsnost CIMIC NATO-a (CIMIC Centre for Excellence – CCoE) časnički namjesnik Jac Breur te pripadnik 77. brigade Ujedinjenog Kraljevstva bojnik David Millen.
Cilj tečaja je omogućiti polaznicima razumijevanje cjelokupnog spektra civilno-vojne suradnje te ih osposobiti za provedbu temeljnih CIMIC TTP-a radi izvršenja zadaća u interakciji i koordinaciji s civilnim akterima u OPM-u. Nakon dugo vremena ponovno je produljen na dva tjedna kako bi se kroz što više praktičnog rada polaznike obučilo u konkretnim vještinama za CIMIC operatera.
“I prije sam vodio CIMIC tečaj, no ovo je prvi put da se u jednom tečaju obučava tako velik broj ljudi koji se pripremaju za misiju,” izjavio je njegov voditelj natporučnik Marko Škovrlj koji je ujedno i voditelj CIMIC tima BGMP-a II koji će u spremnosti biti od 2017. godine.
Da bi pristupili tečaju, polaznici su morali završiti internetski tečaj Osnove CMI/CIMIC-a (NATO CMI/CIMIC Awareness Course, www.cimic-coe.org) kako bi se ujednačilo njihovo predznanje, a sam tečaj fokusirao na praktične vještine.
Praktične su se vježbe provodile svakodnevno. Natporučnik Željko Franjo Letonia, časnik za obuku u SMVO-u i jedan od hrvatskih mentora, rekao je: ” Biti mentor na ovom tečaju bila je iznimna čast, ali istodobno i velika odgovornost prema polaznicima. S obzirom na to da se provodio po novom programu obuke i ocjenjivanja, znatno proširenom u odnosu na prošlogodišnji, mentori i instruktori morali su iznimno dobro poznavati CIMIC taktike, tehnike i procedure te njihovu primjenu u operativnom okružju. Velik je doprinos kvaliteti tečaja dalo i raznovrsno iskustvo polaznika, predavača i mentora čime se zajedničkim radom postigla jasnija slika okružja u kojem CIMIC osoblje boravi i radi.”
 OJI