Tečaj civilno-vojne suradnje na taktičkoj razini

Tečaj civilno-vojne suradnje omogućuje polaznicima sposobnosti procjene situacije civilnog okruženja, razumijevanje važnosti civilne dimenzije u provedbi vojnih zadaća, uspostavu CIMIC centra i brojne druge sposobnosti, a uspješno ga je završilo 14 pripadnika OSRH

Suvremene operacije potpore miru značajan naglasak stavljaju na civilno-vojnu suradnju te ju prepoznaju kao jedan od elemenata strateškog komuniciranja. I NATO je u misiji potpore miru na prostoru Balkana 1997. godine potvrdio potrebu sposobnosti civilno-vojne suradnje zbog uključenosti civila i vladinih i nevladinih organizacija u oružanim sukobima. Stoga je revidirana NATO-ova doktrina te će 1. siječnja 2002. biti oformljena specijalizirana postrojba osposobljena za civilno-vojnu suradnju “CIMIC Grupe Jug” čiji će nositelji biti Italija, Grčka, Mađarska i Portugal.

Upravo zato, Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” kontinuirano od 2004. godine provodi tečaj civilno-vojne suradnje na taktičkoj razini te je ove godine spomenuti tečaj održan od 11. do 15. listopada u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju, a tečaj je uspješno završilo 14 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Razvoj i unapređenje civilno-vojne suradnje jedna je od zahtijevanih sposobnosti OSRH zbog značaja te suradnje u operacijama potpore miru, ali i u borbenim zadaćama. Spomenuta sposobnost pokazala se potrebnom u više situacija unazad zadnje dvije godine – potres u Zagrebu, potresi na Banovini, ali i odgovor na pandemiju koronavirusa neki su od izazova gdje je upravo civilno-vojna suradnja dokazala razlog svojeg postojanja.

 Kako bi civilno-vojna suradnja bila što kvalitetnija, Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” svojim tečajem civilno-vojne suradnje na taktičkoj razini nastoji osposobiti pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali i partnerskih zemalja za rad u funkcionalnom području civilno-vojne suradnje u taktičkim zapovjedništvima NATO-a i/ili nacionalnog kontingenta te će pripadnici kao buduće CIMIC osoblje moći provoditi širok spektar CIMIC aktivnosti u potpori misije vlastitog i nadređenog zapovjedništva. Osnovne zadaće CIMIC-a jesu uspostava kontakta s lokalnim autoritetima te vladinim i nevladinim organizacijama i aktivnosti u potpori provedbe zadaće postrojbe i pomoć lokalnom stanovništvu.

Praktične vježbe

Tečaj omogućuje polaznicima sposobnosti procjene situacije civilnog okruženja, razumijevanje važnosti civilne dimenzije u provedbi vojnih zadaća, uspostavu CIMIC centra i brojne druge sposobnosti potrebne za uspješno izvršavanje zadaća. Kako bi polaznici tečaja bolje razumjeli važnost civilno-vojne interakcije, u sklopu tečaja kao predavači sudjeluju predstavnici nevladinih organizacija HCK i UNHCR te se provode praktične vježbe u koje su uključeni akteri civilne zajednice te u cilju uspješnije provedbe tečaja. Tako su polaznici surađivali s lokalnom Župom blaženog Alojzija Stepinca, dogradonačelnikom Grada Svete Nedelje Gabrijelom Deakom, predstavnicima civilne zaštite Grada Svete Nedelje i lokalnom vatrogasnom zajednicom. Voditelj tečaja bojnik Marjan Bolta napominje kako pri provedbi svih borbenih i neborbenih zadaća CIMIC postrojbe i osoblje imaju značajnu ulogu u cilju sveobuhvatnog pristupa provedbi zadaća.

 “Središte za međunarodne vojne operacije ‘Josip Briški’ i ovim tečajem njeguje dugogodišnju suradnju s lokalnom zajednicom grada Svete Nedelje te UNHCR-om i Hrvatskim Crvenim križem. Upravo kontakt s lokalnom zajednicom omogućuje polaznicima provedbu vježbe uspostave kontakta u stvarnim uvjetima, a predavanja predstavnika nevladinih organizacija znanja i iskustva ‘s izvora’,” zaključuje bojnik Bolta. Nadnarednik Jure Petričević prvi je dočasnik CIMIC voda Zapovjedne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a tečaj smatra konkretnim i kvalitetnim. “Tečaj je konceptualno vezan uz zadaće, koje će pripadnici CIMIC voda obavljati, i smatram da će polaznicima biti vrlo koristan u daljnjem radu. Predstavnici lokalne zajednice pomogli su da tečaj ima svrhu i ispuni namjeru instruktora i voditelja tečaja,” zaključuje nadnarednik Petričević.

Tekst: Jelena Dedaković

Foto: SMVO “Josip Briški”