Međunarodni tečaj na HVU-u

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” proveden je od 19. do 30. lipnja Međunarodni tečaj za najviše dočasničke dužnosti (International CSEL Course). Na prigodnoj svečanosti na kojoj je bio prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec te predavači koji obnašaju najviše dočasničke dužnosti – Jerome Jay Root, Albert Pulvin, Lisa Erikson, Jozef Miketin, Zoltán Kaszab i Zoran Krstevski – polaznicima su uručena uvjerenja te im se prigodno obratio prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Denis Nikolaš.

Hrvatsko vojno učilište ponovno se iskazalo kao domaćin i nositelj ove aktivnosti te potvrdilo kako OSRH pridaje veliku važnost Američko-jadranskoj povelji (A-5) kao važnoj regionalnoj inicijativi za jačanje sigurnosno-obrambenih aktivnosti i suradnje. Petnaest polaznika tečaja obnaša ili je planirano za obnašanje najviših dočasničkih dužnosti, a dolaze iz oružanih snaga Hrvatske, SAD-a, Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Polaznici su ocijenili provedeni tečaj kao odličnu nadogradnju znanja i kompetencija stečenih na redovitim slijedno rastućim izobrazbama. Tečaj je u prvom redu dizajniran kao priprema za rad na najvišim dočasničkim razinama te rad u međunarodnom okruženju.

OJI

Foto: Marija Sever