Započeo međunarodni tečaj za prve dočasnike

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Slavko Barić otvorio je 3. srpnja međunarodni tečaj za najviše dočasničke dužnosti International Command Senior Enlisted Leaders Course. Otvaranju je nazočio prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Mario Mateljić te prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić.

Tečaj će trajati do 14. srpnja i provest će se u vojarni “Petar Zrinski”. Polaznici su dočasnici upućeni s najviših dočasničkih dužnosti iz oružanih snaga Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije. Predavači su instruktori iz OSRH te iz stranih oružanih snaga, kao i visokopozicionirani časnici i dočasnici NATO-a te članica Američko-jadranske povelje.

Tečaj je pilot-projekt Hrvatskog vojnog učilišta i nadogradnja je četiriju razina slijedno rastuće dočasničke izobrazbe koje se na njemu provode. Provedbom tečaja i spomenutim dočasničkim izobrazbama Hrvatsko vojno učilište podiže stupanj implementacije s NATO-ovim direktivama i smjernicama koje definiraju izobrazbu i kompetencije dočasnika.
 
Tekst: Zdravko Lovašen; Foto: Marija Sever