Međunarodni tečaj za prve dočasnike najviših razina vođenja

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” počeo je 14. listopada treći međunarodni tečaj za prve dočasnike najviših razina vođenja (Command Senior Enlisted Leader Course – CSEL Course). 

Tečaj je otvorio zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen. Otvorenju je nazočio prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić, časnički namjesnik Michael Fanuko i prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić, ujedno i voditelj tečaja.

Tečaj traje dva tjedna, a na njemu sudjeluje šesnaest dočasnika najviših dočasničkih dužnosti iz oružanih snaga Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i zemlje domaćina Hrvatske.

Cilj tečaja je osposobljavanje dočasnika za rad i djelovanje na operativnoj i strateškoj razini u međunarodnom okruženju. Predavači su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske te visokopozicionirani časnici i dočasnici NATO-a i članica inicijative A-5.

Tečaj je nadogradnja na četiri razine slijedno rastuće dočasničke izobrazbe koje se provode na HVU-u i koje imaju međunarodni karakter. Provedbom tečaja i spomenutim dočasničkim izobrazbama HVU podiže stupanj implementacije s NATO-ovim direktivama i smjernicama koje definiraju izobrazbu, kompetencije dočasnika te razinu interoperabilnosti u međunarodnom okruženju.

Zdravko Lovašen

Foto: Dražen Volarić