Tehničko gađanje samohodnih haubica PzH 2000

Samohodne haubice PzH2000 imaju veliku vatrenu moć i preciznost te brzu izmjenu paljbenog položaja. Tijekom besprijekorne provedbe tehničkog gađanja iz triju haubica PzH 2000 i sami smo se u to uvjerili…

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” 23. lipnja 2017. uspješno je provedeno tehničko gađanje iz triju haubica PzH 2000. Osim gađanja provedeno je i tehničko ispitivanje svih sustava: softvera koji je preveden na hrvatski jezik, balističkog računala koji izračunava početne elemente te svih sustava bitnih za preciznost i točnost pogodaka. Nakon završenog gađanja zapovjednik samohodne haubičke bojne 155 mm bojnik Dražen Musić rekao je kako je osim ispitivanja provjeren i rad same haubice u području paljbenih položaja, uključujući popunu, punjenje i gađanje, te je provjerena preciznost pogodaka.
“Moja ocjena današnjeg gađanja iznimno je visoka i pohvalio bih sve pripadnike Topničko-raketne pukovnije u čijem se sastavu nalaze ova sredstva kao i sve koji su pripremali ovo gađanje te pokazali iznimnu motiviranost u obavljanju zadaće,” istaknuo je bojnik Musić.
Projekt opremanja OSRH samohodnim haubicama PzH 2000 započeo je sporazumom koji su Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane Savezne Republike Njemačke potpisali krajem 2014. godine, a cilj mu je bilo opremanje OSRH topničkim sustavima 155 mm L52 sa sposobnošću gađanja na efektivnim udaljenostima od 40 km uz mogućnost korištenja pametnog streljiva i istodobnog udara više projektila u isti cilj. Ovim opremanjem zadovoljavaju se potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem te se, također, ispunjavaju i preuzeti ciljevi sposobnosti NATO-a.
Predviđena je nabava šesnaest haubica, od kojih će dvanaest biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača dok će tri biti korištene za pričuvne dijelove.
Ove su haubice s taktičke strane specifične, imaju veliku vatrenu moć i preciznost, a tu je i brza izmjena paljbenog položaja. To je jedan autonomni, automatizirani sustav s hibridnim sustavom navigacije koji jamči preciznost na prilično velikim udaljenostima. Posadu čini pet stalnih članova, a dva su člana minimalna za provedbu vatrene zadaće.
Ukupna je vrijednost ovog moćnog oružja oko 55 milijuna eura. Sposobnost Oružanih snaga Republike Hrvatske u tom je području značajno narasla čime se naše topničke postrojbe svrstavaju među najopremljenije topničke postrojbe NATO-a.
Samohodne haubice PzH 2000 pridonosit će sposobnosti OSRH za odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu RH, te međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti u neposrednom i širem okružju.

Željko Stipanović, snimio Tomislav Brandt