Tjelesna spremnost kao preduvjet obučenog hrvatskog vojnika

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” pokrenut je u organizaciji Zapovjedništva za potporu sustav vođene organizirane tjelovježbe u vidu grupnih funkcionalnih treninga i škole trčanja. Grupni vođeni treninzi održavaju se u sportskoj dvorani, a škola trčanja na atletskoj stazi i u prostoru vojarne. Navedeni kineziološki sadržaji provode se za sve pripadnike Hrvatske vojske smještene u toj vojarni

Odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića, 2018. proglašena je u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Nastavno na Odluku, tjelesna spremnost prepoznata je kao preduvjet za obučne aktivnosti, operacije, misije ili vježbe svih modernih vojski svijeta. Da bi vojnik bio u stanju izvršiti zadaću u borbenim uvjetima, mora biti tjelesno spreman sukladno svojoj ulozi. U interesu je Hrvatske vojske imati pripadnike koji na sportu temelje svoju psihofizičku spremnost te način života i rada.

Nakon uređenja sportske dvorane, u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” pokrenuti su i grupni vođeni treninzi kao i škola trčanja. Časnik za kineziologiju Zapovjedništva za potporu natporučnik Marko Antunović ispričao nam je sve o tim projektima.

“Rekao bih kako se u cijeloj priči poklopilo puno stvari. Dvije ključne, bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, jesu vizija ministra Krstičevića i potpora u realizaciji projekata te odlučnost i inicijativa zapovjednika Zapovjedništva za potporu general-bojnika Mladena Fuzula. Njegova se odlučnost manifestirala u realizaciji ideja i povjerenju prema podređenima te beskompromisnoj potpori struci.

Sinergija niza ljudi, među kojima su važnu ulogu odigrali zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadir Ivan Raos te načelnik Ureda zapovjednika pukovnik Domagoj Franić, kao i moj prvonadređeni – načelnik Odjela za personalne poslove brigadir Ivan Jušić. Potpora takvih ljudi fascinirala me i dodatno motivirala te je na kraju moja energija i vizija sa stajališta struke došla kao šlag na tortu u cijeloj priči,” kaže natporučnik Antunović.

Zavidna infrastruktura

U projektu je stručnim savjetima od početka bio uključen i stožerni časnik za kineziologiju Personalne uprave GS-a pukovnik Andrija Križanić kao i kineziolog Pukovnije Vojne policije satnik Mario Vukadin. Važno je spomenuti i podređene postrojbe ZzP-a i njihove zapovjednike, a posebice pripadnike Remontnog zavoda, Opslužne bojne i Bojne za opću logističku potporu, koji su na provedbenoj razini dali svoj obol u izgradnji sportskih objekata, izradi rekvizita i sprava te tako pridonijeli uspješnoj realizaciji projekta.

Vizija ministra obrane itekako je ostvarena u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”. Uz ministrov poticaj i smjernice te potporu zapovjednika ZzP-a napravljena je zavidna infrastruktura. Kako takva infrastruktura ne bi ostala samo spomenik koji će lijepo izgledati, zapovjednik Zapovjedništva za potporu u tom je kontekstu odlučio riješiti dva ključna problema.

“Prvi od problema odnosio se na sustav održavanja novoizgrađenih objekata: teretane, sportske dvorane i atletske staze s popratnim sadržajima. Drugi, onaj važniji, odnosio se na animaciju pripadnika, ne samo Zapovjedništva za potporu nego i cijele vojarne. Tražili smo pripadnike na razini HV-a koji imaju sposobnost i autoritet u vođenju različitih kinezioloških sadržaja, a u isto vrijeme mogu se brinuti o održavanju i redu u svim sportskim objektima vojarne. Takva su dva pripadnika primljena u Zapovjedništvo za potporu te uz moju organizacijsku podršku svakodnevno rade s pripadnicima vojarne,” objašnjava natporučnik Antunović.

Grupni treninzi

Riječ je o skupniku Nikoli Špoljaru, reprezentativcu Hrvatske, šesterostrukom državnom prvaku u planinskom trčanju te prvaku na svim prvenstvima u trčanju u Hrvatskoj vojsci održanim zadnjih godina.

Natporučnik Antunović ima o skupniku Špoljaru samo riječi hvale: “Nikola je jedan od najboljih sportaša koje Hrvatska vojska ima i savršeno se uklopio u našu viziju. Po uzoru na škole trčanja koje se održavaju po cijelom svijetu, odlučili smo iskoristiti njegovo znanje i iskustvo te uz uvjete koje imamo, u vidu atletske staze i blizine savskog nasipa, napraviti nešto slično i kod nas u HV-u.”

Pozornik Matej Kovačević drugi je pripadnik koji svakodnevno radi sa skupnikom Špoljarom. Student je Kineziološkog fakulteta, gdje će uskoro diplomirati na smjeru Kondicijska priprema sportaša na studiju Izobrazba trenera. Osim studiranja, ima i veliko iskustvo u praksi i treniranju, kao i vođenju različitih oblika grupnih funkcionalnih treninga. Kao i skupnik Špoljar, svakodnevno teži usavršavanju. Vodi grupne funkcionalne treninge u dvorani tri puta tjedno: ponedjeljkom, srijedom i petkom. Utorkom i četvrtkom vodi posebnu grupu za pripadnike s različitim zdravstvenim problemima, kojima je potreban individualniji i manje intenzivan pristup.

U sportskoj dvorani organizira i vodi odbojku na koju dolaze pripadnici kojima više odgovara takav vid tjelovježbe. Špoljar pak održava svoje treninge vani, u trima grupama raspoređenim po tempu i vremenu kao kriteriju razvrstavanja pripadnika po njihovim sposobnostima. Kako pojedinac napreduje, prebacuje se iz grupe u grupu koja mu po vremenu i tempu odgovara. Takav vid zajedničkih treninga pokazao se nakon kratkog vremena kao pun pogodak jer se velik broj pripadnika odazvao i zainteresirao.

Natporučnik Antunović ističe kako je zadovoljan takvim načinom rada i velikim interesom.

Pozitivan utjecaj

“Treba imati u vidu da nismo koristili nikakve metode oglašavanja, nego samo dobar glas pripadnika kojima smo osobno javili za početak takvih sustava početkom rujna, a oni su prenosili dalje. Nevjerojatan je podatak da je kod Mateja i Nikole dosad prijavljeno 200 pripadnica i pripadnika koji redovito i u kontinuitetu, dva ili tri puta tjedno dolaze na treninge. Tu još moramo pribrojiti odbojku i dvadesetak pripadnica i pripadnika koji već godinu dana nisu niti jedan termin propustili, kao i Pukovniju Vojne policije, koja gotovo svakodnevno provodi samoobranu ili različite tečajeve u sportskoj dvorani.

U cijeloj priči nismo uopće spomenuli teretanu, u kojoj prednjače pripadnici specijalne Vojne policije i ostali koji takav oblik individualne tjelovježbe svakodnevno koriste u održavanju tjelesne spremnosti. Kad sve to zbrojimo, dolazimo do zavidnog broja pripadnika koji koriste novoizgrađenu sportsku infrastrukturu vojarne ‘1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia’,” kaže natporučnik Antunović.

Jedna od zanimljivosti cijele priče, a u kontekstu treninga i sportskog načina života, jesu i nadređeni. Priča oko stvaranja sportske infrastrukture potaknula je apsolutno sve na angažman, a plod toga bila je inicijativa da se nakon opremanja teretane počne zajednički trenirati. Zbog obveza koje nadređeni imaju, dogovor je bio da se treninzi organiziraju tri puta tjedno, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom u jutarnjem terminu, točnije u 6:30. Iako se ispočetka činilo kako će ta zamisao biti teško održiva, ispalo je suprotno, pa se tako već više od godinu dana u navedenom terminu održavaju treninzi na koje redovito dolaze upravo nadređeni.

Zapovjednici su primjerom pokazali da se uvijek nađe način kad postoji volja, a kad to vide njihovi podređeni – naravno da bolji poticaj za vježbanje ne mogu dobiti. Danas je situacija takva da se treninzi ne propuštaju ni pod koju cijenu jer je svima postalo jasno kako takav oblik tjelovježbe pozitivno utječe na radne sposobnosti, koncentraciju i opće zdravlje te stvara dobar osjećaj koji ih prati tijekom dana.

“Htio bih još jednom naglasiti kako su danas problemi pretilosti, bolesti srca i krvožilnog sustava prouzročeni nedostatkom kretanja postali ozbiljan globalni problem s kojim se teško nose i puno razvijenije zemlje, a koji se naposljetku odražava i na vojsku. Stoga upravo pripadnici Zapovjedništva za potporu te Hrvatske vojske koji su smješteni u vojarni ‘1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia’ pokazuju primjerom da se svakog dana može sustavno raditi na prevenciji te održavanju psihofizičkih sposobnosti,” zaključuje natporučnik Antunović.


Tigar Challenge – odavanje počasti poginulim Tigrovima

Pozornik Matej Kovačević osmislio je u sklopu svojih treninga izazov Tigar Challenge, koji obuhvaća odavanje počasti pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi poginulim u Domovinskom ratu. Matej je donedavni pripadnik 1. mehanizirane bojne Tigrovi, nasljednice legendarne Brigade. Povodom nedavne obljetnice 1. gardijske brigade proveo je Challenge u svojim terminima treninga. Riječ je o izazovu koji uključuje širok spektar vježbi: od marinaca, sklekova, trbušnjaka, čučnjeva, zgibova, a zbroj ponavljanja zadanih vježbi kombinirano i zajedno na kraju treninga treba biti jednak broju poginulih pripadnika, kojima se na taj način odaje počast.

Namjera je da se na obljetnicu svake ratne gardijske brigade Hrvatske vojske kroz kalendarsku godinu obilježi taj dan prigodnim izazovom u kojem se rade ponavljanja vježbi prema broju poginulih u navedenim postrojbama. Taj se izazov pokazao zanimljiv i učinkovit jer je razina motivacije koju su pripadnici pokazali prelazila njihove trenutačne mogućnosti. Na takav je simboličan način Matej kao sin poginulog hrvatskog branitelja pokazao da se i sportom mogu čuvati i promicati vrijednosti Domovinskog rata i spomen na poginule hrvatske branitelje.

Ivan Šurbek

Foto: Mladen Čobanović