Tko će graditi nizozemske podmornice?

(Foto: Ministerie van Defensie)

Ministarstvo obrane Nizozemske objavilo je 13. prosinca na službenoj internetskoj stranici uži izbor tvrtki koje su ostale u konkurenciji za projekt zamjene aktualnih dizelskih podmornica klase Walrus. Eliminirana je španjolska Navantia, što znači da je preostao francuski Naval Group, švedski Saab Kockums i njemački Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS).

Nizozemska traži višemisijske podmornice smanjene radarske zamjetljivosti i dugog doplova, sposobne za djelovanja daleko od matične baze. U sljedećoj fazi natjecanja procjenjivat će se čimbenici kao što su omjer cijene i ponuđenih značajki podmornica, upravljanje rizikom, no i usklađenost sa zaštitom interesa nizozemske nacionalne sigurnosti i strateške autonomije. Ministarstvo obrane naglasilo je i važnost uključivanja nizozemskog brodograđevnog klastera, uključujući mala i srednja poduzeća.

Saab je u priopćenju od 13. prosinca objavio kako se udružio s nizozemskim brodograditeljem Damen Shipyards kako bi razvio ekspedicijsku podmornicu koja će zamijeniti klasu Walrus, temeljenu na švedskoj podmornici A26 i iskustvu stečenom na operativnosti podmornica klase Collins u uporabi Kraljevske australske ratne mornarice.

Naval Group udružio se s nizozemskom tvrtkom Royal IHC kako bi ponudio plovila s operativnim profilom, kako navode, iznimno sličnim onom kod podmornica Barracuda.

TKMS nudi dizajn U212CD, koji se već razvija za potrebe opremanja ratnih mornarica Njemačke i Norveške, a tvrtka jamči da će u projekt uključiti nizozemske tvrtke i tehnološke institute.

Maja PTIĆ GRŽELJ