Prijedlozi za nizozemske podmornice

(Foto: US Navy)

Vlada Nizozemske uskoro će objaviti tzv. pismo B. Njim će definirati nabavu novih podmornica koje bi zamijenile aktualnu klasu Walrus. Tvrtke koje bi trebale biti konkurenti na natječaju predstavile su prijedloge, koje je Jane’s 27. veljače nabrojio na svojem web-portalu.
Francuski Naval Group, španjolska Navantia, švedski Saab Kockums i njemački Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) predlažu izgradnju “klasičnih” podmornica na nizozemskim navozima. Prema medijskim nagađanjima, Saab Kockums (udružen s Damenom) i Naval Group (s tvrtkom Royal IHC) mogli bi ući u uži izbor. TKMS je dao naslutiti da bi takav odabir bio neobičan jer Nizozemska traži dokazan dizajn podmornica, a Saabov A26 to nije.
Francuzi nude inačicu klase Scorpène, Španjolci S80, a Nijemci inačicu projekta Type 212CD.
Podmornice klase Walrus (na fotografiji je prva u klasi, HNLMS “Walrus”), koju čine ukupno četiri plovila, u operativnoj su uporabi nizozemske mornarice od 1990-ih, a dodjela ugovora o gradnji, opremanju i isporuci te obuci i tehničkoj potpori tijekom gradnje i uporabe očekuje se 2021. Prva podmornica nove klase trebala bi biti dostavljena 2027. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ