Tko oblači hrvatske tenkiste i pilote?

Tvrtka HEMCO zaslužila je i krajem lipnja primila certifikat koji je dokaz uspješne implementacije NATO-ove AQAP norme za osiguranje kvalitete. Svojim proizvodima Đakovčani već godinama opskrbljuju Hrvatsku vojsku, a sad mogu još ambicioznije krenuti k međunarodnom tržištu

“Iznimno nam pomaže suradnja s MORH-om. Ono što zajedno razvijemo za Hrvatsku vojsku, mi bez problema možemo primijeniti i na druge proizvode te ponuditi drugim tržištima,” kaže direktor i osnivač tvrtke Slobodan Mihalj (Foto: Domagoj VLAHOVIĆ)

 

Kad netko šuti i radi svoj posao, teško da će dobiti puno medijskog prostora, makar konstantno napredovao u razvoju, postizao dobre poslovne rezultate te zapošljavao sve više i više ljudi. To definitivno vrijedi za đakovački HEMCO, obiteljsku tvrtku osnovanu 1992. godine, koja je danas dosegnula veliku brojku od gotovo 190 radnika. Proizvodni fokus joj je na radnoj odjeći i opremi, a već godinama opskrbljuje i Hrvatsku vojsku, premda nije medijski eksponirana poput drugih koje, primjerice, proizvode oružne sustave. Osim što djeluje u okviru grupe proizvođača koji stoje iza prepoznatljive vojne odore s digitaliziranom šarom u obliku hrvatskog zemljovida, najpoznatija je među pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te oklopnih i mehaniziranih postrojbi Hrvatske kopnene vojske. Naime, kombinezoni za zrakoplovce, tenkiste i posade oklopnih vozila dolaze iz njezinih hala smještenih u samom Đakovu. Prepoznatljiv je proizvod i časnička jakna, a vojska u redovitim radnim ili posebnim prilikama koristi i HEMCO-ovu zaštitnu odjeću poput one za vatrogasce. “U razvoju proizvoda iznimno nam pomaže suradnja s MORH-om. Ono što zajedno razvijemo za Hrvatsku vojsku, mi bez problema možemo primijeniti i na druge proizvode te ponuditi drugim tržištima,” rekao je za Hrvatski vojnik direktor i osnivač tvrtke Slobodan Mihalj.

Strogo određen proces

Kao što, nažalost, znamo Đakovo zadnjih tjedana prolazi teško razdoblje: koronavirus je zarazio priličan broj stanovnika lijepog slavonskog grada, a još više njih stavio je u samoizolaciju. Ipak, kroz niz loših ili utješnih vijesti 24. lipnja probila se i jedna dobra: HEMCO, tvrtka koja zapošljava uglavnom Đakovčane i stanovnike okolnih mjesta, zaslužila je i primila AQAP certifikat, tj. dokaz uspješne implementacije NATO-ove AQAP norme za osiguranje kvalitete u vlastiti sustav upravljanja kvalitetom. Jedan od ključnih faktora za taj međunarodni uspjeh bila je suradnja s MORH-om. Naime, uručivanju je prethodio certifikacijski audit od 10. lipnja 2020. te utvrđivanje sukladnosti kojim su stvoreni uvjeti za izdavanje certifikata. Svemu je prethodio proces koji je tvrtka provela u suradnji s certifikacijskim tijelom Službe za prijam i kontrolu kvalitete MORH-a. MORH je ovlast za certificiranje dobio od NATO-a. Sam proces kod HEMCO-a, ali i kod drugih tvrtki, uključivao je niz konzultacija s članovima uprave tvrtke, pregled dokumentacije i procesa koji se provode u tvrtki, savjetovanja i drugo. Zahvaljujući provedenim radnjama uspješno je okončan proces implementacije zahtjeva za kvalitetu u skladu s normom AQAP 2110 (NATO-ovi zahtjevi za kvalitetu u projektiranju, razvoju i proizvodnji – detaljnije o certifikatu u tekstu AQAP certifikat – dokaz najviše kvalitete u obrambenoj industriji, HV br. 591).

Važan trenutak

HEMCO je tijekom razdoblja koronakrize proizvodio je pamučne zaštitne maske (Foto: Mladen ŠALINOVIĆ)

U ime HEMCO-a certifikat je službeno preuzeo direktor Slobodan Mihalj, a uručio mu ga je pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić, koji je pritom rekao kako su svi proizvodi hrvatskih tvrtki koje opremaju Hrvatsku vojsku svjetske kvalitete.

“MORH i Hrvatska vojska čvrsto stoje iza hrvatske obrambene industrije jer smatramo da je naša vojska jaka koliko je jaka i naša obrambena industrija. Certifikat AQAP znači da tvrtka HEMCO ulazi u NATO-ovu obitelj i nadamo se da će u budućnosti opremati i vojske naših saveznika,” dodao je Mikulić. Pojednostavnjeno rečeno, NATO-ovim sustavom certifikacije MORH dobiva najbolje proizvode i usluge, a tvrtke snažan argument za nastupe na međunarodnom tržištu. Da je mala ceremonija važan trenutak za HEMCO, potvrdio je i vlasnik tvrtke: “Za nas ovo znači potvrdu da možemo izvršiti sve postavljene zadaće u smislu kvalitete proizvoda. NATO-ov AQAP nastavlja se na civilni certifikat ISO 9001, koji već posjedujemo i čini nas mnogo snažnijim na međunarodnim natječajima.”

Širenje i jačanje

Dio je dobre priče iz Đakova i širenje te jačanje tvrtke: tijekom posjeta vidjeli smo da se grade novi skladišni objekti, a dobili smo i informacije o proširenju proizvodnih pogona za 400 četvornih metara, povećanju broja radnih mjesta za pedesetak, nabavi novih strojeva, poboljšanju postojećih i razvoju novih tehnologija… “Tražimo nove niše i nove proizvode, radimo na tome da se što više orijentiramo prema izvozu. Sad je na razini od 18 posto prometa, ali želimo ga pomaknuti prema 30 posto,” kaže Mihalj. Zanimljivo je da se HEMCO pokazao prilagodljivim na “zaključavanje” hrvatskog gospodarstva tijekom prvog, proljetnog razdoblja koronakrize. Kao i drugima, zbog zatvaranja zemlje prvo se javio problem isporuke proizvoda. No, istodobno je primio niz upita za pamučne zaštitne maske za lice. “Nismo imali iskustva s tim proizvodom, no brzo smo se snašli. Pojednostavnili smo proizvodnu liniju, pitali djelatnike tko želi dodatno raditi i zaraditi i gotovo od svih dobili potvrdan odgovor. Štoviše, dosegnuli smo dnevnu proizvodnju od 13 000 maski, a ukupno ih proizveli 175 000,” kaže član uprave Krešimir Bogunović. S “otključavanjem” se proizvodnja vratila na staro i u HEMCO-u se radi punom parom, naravno, uz poštivanje epidemioloških preporuka. “Znamo u kojem smjeru idemo, ali ne znamo dokle ćemo stići,” napola u šali zaključuje Mihalj.


Pametna odjeća

HEMCO u partnerstvu sa zagrebačkim Tekstilno-tehnološkim fakultetom razvija koncept koji u tvrtki zovu “pametnom odjećom” za policiju i vatrogasce. Zahvaljujući sofisticiranim svjetlosnim senzorima koji bi zamijenili današnje fluorescentne vrpce, oni koji je nose bili bi osvijetljeni i vidljivi u svim vremenskim uvjetima.


Za cijeli grad

Osim Hrvatske vojske, HEMCO-ove proizvode koristi i MUP, vatrogastvo, građevinske, farmaceutske, medicinske i energetske institucije, tvrtke poput INA-e i MOL-a… Impresivno zvuči podatak da je u HEMCO-ovu odjeću svaki dan na radnom mjestu obučeno 200 000 ljudi! Po broju stanovnika bio bi to drugi grad u Hrvatskoj.


Pet hrvatskih tvrtki s AQAP-om

Uz HEMCO, NATO-ov AQAP certifikat zasad su stekle sljedeće hrvatske tvrtke: Šestan-Busch iz Preloga, Čateks iz Čakovca, Kroko iz Zagreba i Upgrade iz Velikog Trgovišća, a u postupku implementacije su Galeb iz Omiša, HS Produkt iz Karlovca i Hidraulika Kurelja iz Donje Stubice. Prezentacije sustava upravljanja kvalitetom u skladu s AQAP normom u tijeku su u još nekoliko tvrtki te u Službi za prijam i kontrolu kvalitete MORH-a očekuju njihove daljnje odluke.

Domagoj VLAHOVIĆ