Turski laser i tenkovski motor

Tursko Podtajništvo za obrambenu industriju (Savunma Sanayii Müsteşarlığı – SSM) predstavilo je i potvrdilo učinkovitost nove tehnologije – laserskih sustava koje razvija Središte za istraživanje informatičke i informacijske sigurnosti (Tübitak Bilgem). Projekt se zove IŞIN, a cilj je sustav koji će koristiti visokoenergetske laserske zrake za uništavanje besposadnih letjelica i plovila (s udaljenosti od 500 metara), kao i improviziranih eksplozivnih naprava i sumnjivih paketa na cesti (s 200 metara).

(Screenshot: SSM)

Na videoklipu koji je SSM objavio 6. srpnja vide se dva sustava: prvi naziva LASER BEAM (Laserski snop), koji emitira energiju od 20 kW, te drugi, naziva ARMOL (1,25 kW). Potonji je bio instaliran na krovni dio lakog oklopnog vozila na kotačima Otokar Cobra. LASER BEAM je tijekom demonstracije s udaljenosti od 500 metara uspješno probio ploču brodskog čelika debljine 22 mm.
SSM je tog dana objavio i vijest da je prvi put uspješno pušten u rad motor od 500 KS koji tvrtka BMC razvija za Altay, budući glavni borbeni tenk turske vojske. BMC je privatna tvrtka u tursko-katarskom vlasništvu. U veljači ove godine objavila je da radi na spomenutom motoru, a krajem travnja da je pobijedila na natječaju za serijsku proizvodnju tenka. Dosadašnji razvoj tenka kao i konstruiranje prvih prototipova djelo je tvrtke Otokar.

Domagoj VLAHOVIĆ