U ZSS-u proveden tečaj SOCC Staff Course

U vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama proveden je od 13. do 24. rujna tečaj SOCC Staff Course

Foto: MORH/OSRH

Mobilni obučni tim Sveučilišta za specijalne operacije (Joint Special Operations University – JSOU) proveo je od 13. do 24. rujna u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama tečaj za stožerno osoblje Zapovjedništva specijalnih snaga (SOCC Staff Course).

Cilj tečaja bio je upoznati polaznike s doktrinom, terminologijom i procesima potrebnim za rad u zapovjedništvu sastavnice specijalnih snaga (ZSSS), kako bi se postigli što bolji učinci na operativnoj i strateškoj razini.

Tečaj je uključio predavanja, rasprave, praktične vježbe i analizu odabranih slučajeva. U prvom tjednu naglasak je bio na upoznavanju uloge i zadaća stožernog osoblja ZSSS-a prema pojedinim funkcionalnim područjima, dok je u drugom tjednu provedeno planiranje specijalne operacije kroz vježbu na zapovjednom mjestu.

Ciljana obučna skupina obuhvatila je u prvom redu stožerno osoblje, časnike i dočasnike iz Zapovjedništva ZSS-a, a uz njih su sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice te Obavještajne pukovnije. Budući da su specijalne operacije združenog karaktera i u pravilu se provode zajedno s konvencionalnim snagama ili uz njihovu potporu, važno je sudjelovanje predstavnika drugih grana i pristožernih postrojbi OSRH.

Polaznicima koji su uspješno završili tečaj uručeni su certifikati. Mobilnom obučnom timu JSOU-a zahvalio je u ime ZSS-a pukovnik Ante Carminatti, koji je istaknuo vrijednost dugogodišnje suradnje s tom institucijom u cilju razvoja specijalnih snaga OSRH.