Ugovorena gradnja dodatnih dvaju Rivera

Britanskom BAE Systemsu dodijeljen je ugovor u vrijednosti od 287 milijuna funti (361 milijun dolara) za izgradnju dodatnih dvaju odobalnih ophodnih brodova klase River serije 2 za Kraljevsku ratnu mornaricu, objavljeno je 8. prosinca.
Brodovi će biti dodatak postojećoj floti od triju plovila te klase koja su u izgradnji. Prema podacima britanskog Ministarstva obrane, najnoviji ugovor uključuje i potporu za svih pet brodova serije 2 plovila pa se ukupna vrijednost procjenjuje na 635 milijuna funti. Zadnja dva broda zvat će se “Tamari” i “Spey”, a njihova dostava mornarici očekuje se tijekom 2019. godine.

(Ilustracija: BAE Systems)

Plovila će služiti za protuterorističke i protupiratske zadaće te operacije suzbijanja krijumčarenja i pomorske obrambene operacije, a razvijena su i projektirana i za oceansku plovidbu. Očekuje se da će biti opremljena 30-milimetarskim topom i moći će primati helikopter Merlin.
“Forth”, prvi brod serije 2, porinut je u kolovozu ove godine, a trenutačno se oprema u brodogradilištu u Scotstounu. Ulazak u operativnu uporabu planiran je za drugu polovinu 2017. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ