Ugovorena gradnja australskih ophodnih brodova

Vlada Australije objavila je 31. siječnja potpisivanje ugovora o gradnji izvanobalnih ophodnih brodova s njemačkom brodograđevnom tvrtkom Lürssen. Vođenje projekta i gradnja 12 plovila vrijedni su oko četiri milijarde dolara. Brodovi će se graditi u australskim brodogradilištima, a projekt će otvoriti oko 1000 radnih mjesta, od čega 400 izravnih i daljnjih 600 u opskrbnom lancu. Nadalje, pomoći će očuvanju i poboljšanju australskih brodograđevnih vještina, nužnih za buduće fregate u okviru programa Sea 5000. Gradnja prvih dvaju brodova počinje ove godine, u brodogradilištu u Osborneu, Južna Australija. Gradnja preostalih deset počinje 2020. u Hendersonu, Zapadna Australija.

(Foto: Lürssen)

Lürssen je podugovorio gradnju prvih dvaju brodova s državnom brodograđevnom tvrtkom ASC i trenutačno pregovara s privatnim tvrtkama Austal i Civmec o izgradnji preostalih deset. Civmec će biti jedini dobavljač čelika, i to iz domaćih čeličana, za sva plovila u klasi.
Novi australski izvanobalni ophodni brodovi bit će duljine 80 metara, istisnine 1700 tona i imat će gaz od četiri metra. Bit će naoružani topom kalibra 40 mm, imati tri brodice duljine 8,4 m, biti opremljeni zapovjednim i komunikacijskim sustavima, a postoji i mogućnost uporabe besposadnih letjelica. Moći će smjestiti do 60 osoba, uključujući i četrdesetak članova posade.

Maja PTIĆ GRŽELJ