Ukrajinski pogon za indijske brodove

(Foto: US Navy / Mass Communication Specialist 1st Class Rawad Madanat)

Ukrajinska državna tvrtka specijalizirana za proizvodnju i razvoj sustava plinskih turbina Zorja-Mašprojekt potpisala je s indijskim brodogradilištem Goa Shipyard Limited ugovor o dostavi dvaju svojih najsuvremenijih pogonskih sustava M7H.2 za potrebe indijske mornarice. Sustavi bazirani na plinskim turbinama bit će instalirani na novim višenamjenskim fregatama koje će se uskoro graditi u indijskom brodogradilištu. Prema ugovoru, prva jedinica trebala bi biti gotova u prosincu iduće, a druga u srpnju 2023. godine. Jedinice M7H.2 imaju nadograđen mikroprocesorski sustav upravljanja, 58 000 konjskih snaga i omogućuju brzinu od 30 čvorova.
Goa Shipyard Limited brodograđevna je tvrtka u vlasništvu indijske vlade, a nalazi se na zapadnoj obali Indije u gradu Vascu da Gami. Ministarstvo obrane Indije objavilo je 30. siječnja 2019. da je tvrtka dobila ugovor o licencijskoj gradnji dviju dodatnih fregata klase Talwar (Projekt 1135.6), namijenjenih domaćoj ratnoj mornarici. Fregate, čiji je dizajn sličan onom ruskih fregata klase Admiral Grigorovič (Projekt 11356M), bit će izgrađene na temelju sporazuma potpisanog u listopadu 2016. između Moskve i New Delhija. Prema sporazumu kojim će do 2026. godine Indiji biti isporučene četiri nove fregate Projekta 1135.6, rusko brodogradilište Jantar već gradi dvije u Kalinjingradu, dok će GSL izgraditi preostale u Goi uz tehničku pomoć iz Rusije. Klasa Talwar indijskog RM-a već ima šest plovila u operativnoj uporabi (na fotografiji je četvrto po redu, INS Teg). Sva su izgrađena u Rusiji, a stigla su u Indiju u dvije serije.
Zorja-Mašprojekt potpisala je u zadnja dva tjedna ugovore s indijskim kupcima u ukupnom iznosu od oko 100 milijuna dolara. Ministarstvo obrane Indije i ukrajinska tvrtka surađuju od 28. siječnja 2016., kad su dvije strane potpisale ugovor o suradnji. Prema navodima iz Zorje-Mašprojekta, na brodovima indijske mornarice trenutačno je više od 150 plinskih turbina ukrajinske proizvodnje.

Maja PTIĆ GRŽELJ