Upoznavanje na vojničkoj i ljudskoj razini kao temelj bolje suradnje

“Važno je da surađujemo i razmjenjujemo taktike, tehnike i procedure. Uočavamo neke razlike, ali i puno sličnosti. Učimo jedni od drugih i razmjenjujemo iskustva,” rekao je bojnik Josip Granat, zapovjednik 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi te direktor vježbe Sava Star 22

Na vojnom poligonu “Gašinci” provedena je 21. rujna pokazna vježba na kojoj su predstavljene sposobnosti usvojene tijekom međunarodne bilateralne vojne vježbe Sava Star 22. Na desetodnevnoj vježbi sudjelovalo je dvjestotinjak pripadnika 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske i 156. Regiment RLC (Royal Logistics Corps) pričuvnog sastava Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Sava Star provodi se od 2013. godine. Glavni je cilj vježbe unapređenje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti te razmjena iskustava s britanskim partnerima kako bi se postigla kompatibilnost u djelovanju u međunarodnom okružju. “Ovo je za Sokolove i GOMBR druga po redu vježba Sava Star. Prošle godine imali smo vježbu s pripadnicima Kopnene vojske Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva. Ove godine to je s pričuvnim sastavom, a 156 Regiment RLC pokazao je da kao logistička postrojba može s nama ravnopravno sudjelovati u svim vrstama zadaća. Ove se godine provodila uglavnom pješačka obuka i jako sam zadovoljan svim što je postignuto,” doznajemo od bojnika Josipa Granata, zapovjednika 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi te direktora vježbe. Bojnik Granat naglasio je važnost integracije od najnižih razina, zbog čega se obuka provodila na razinama desetine i voda. “Važno je da surađujemo i razmjenjujemo taktike, tehnike i procedure. Uočavamo neke razlike, ali i puno sličnosti. Učimo jedni od drugih i razmjenjujemo iskustva,” rekao je.

U integracijskoj fazi obuke ostvaren je cilj razmjene specifičnih taktika, tehnika i procedura, kao i upoznavanje s naoružanjem i borbenom tehnikom koji se koriste na vježbi. “Uvježbavanje smo proveli u prvom redu kroz pješačke ophodnje u dnevnim i noćnim uvjetima. Provedeno je i uvježbavanje provedbi konvoj operacija, što uključuje procedure s improviziranim eksplozivnim napravama. Tijekom uvježbavanja uspjeli smo naučiti nešto novo i steći drugačiju perspektivu te, nadamo se, prenijeti naša iskustva britanskim partnerima,” govori nam poručnik Jakov Janković, zapovjednik voda.

Završna vježba prikazala je združena taktička djelovanja prilikom zaštite snaga u dodijeljenom području operacije s fokusom na provedbi konvoj operacije u protivničkom okruženju. Konvoj operacije integralni su dio svih vojnih operacija. Njihova je svrha pružanje oružane zaštite za vrijeme transporta opreme, imovine i osoblja. Mogu uključivati vojna i civilna vozila, koja variraju u broju. Za vrijeme kretanja vozila u koloni demonstriran je nailazak na improviziranu eksplozivnu napravu te dvije zasjede. Pripadnici združenog međunarodnog satnijskog tima prikazali su standardne procedure i taktike koje se koriste kao odgovor na navedene prijetnje te rješavanje situacije. “Ovakve su vježbe jako dobre, posebice za mlađe vojnike, dočasnike i časnike. To znam iz iskustva, jer je scenarij vježbe blizak realnim situacijama. Mogu reći da su svi pripadnici dobro uvježbani te motivirani. Suradnja je odlična, a iskustva koja smo razmijenili koristit će svima nama u daljnjem radu,” rekao nam je narednik Goran Špehar, zapovjednik desetine.

Na završnoj vježbi bio je direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Ivica Olujić, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik GOMBR-a brigadir Valentin Skroza, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Nj. Eksc. Simon Thomas, direktor pričuvnog sastava Britanske vojske general-bojnik Simon Graham, vojni izaslanik obrane pukovnik John Kelly i drugi. General-bojnik Simon Graham čestitao je pripadnicima na impresivnoj demonstraciji. Istaknuo je važnost interoperabilnosti i suradnje od najnižih razina, kao i dostizanja ciljeva obuke. Dodatno je naglasio važnost vježbe s obzirom na trenutačnu situaciju u svijetu.

Veleposlanik Thomas zahvalio je domaćinima na srdačnoj dobrodošlici i zalaganju koje su pokazali tijekom vježbe: “Predivno je biti ovdje na Gašincima i vidjeti vježbu koja je kruna desetodnevnog uvježbavanja. Ne uvježbava se samo interoperabilnost postrojbi bliskih saveznika u NATO-u  nego se grade i međuljudski odnosi, koji također podupiru Savez. Razgovarao sam s vojnicima obiju zemalja i uočio da su oni na ovoj vježbi puno dobili i u profesionalnom i u osobnom smislu. Ove godine obilježavamo 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske, a sigurnosna i obrambena suradnja u središtu je tih odnosa, što pokazuje i ova vježba.”


Upoznavanje s hrvatskom poviješću i običajima

Za pripadnike Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske organiziran je Kulturni dan, na kojem su imali priliku posjetiti dio Hrvatske te se upoznati s njegovom poviješću i običajima. Organiziran je posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata i Memorijalnom groblju u Vukovaru, Slavonskoj autohtonoj kući u Bošnjacima, Zavičajnom muzeju “Stjepan Gruber” u Županji te spomen-stadionu NK Graničar. Na taj su stadion upravo Englezi 1880. donijeli prvu nogometnu i tenisku loptu i prvi je put igran nogomet i tenis u Hrvatskoj.

U večernjim satima na stadionu je odigrana revijalna nogometna utakmica OS UK i HV-a, koju je otvorio ministar obrane Mario Banožić. Rekao je kako je međunarodna vojna vježba Sava Star dokaz sjajne bilateralne i obrambene suradnje, istaknuvši kako oružane snage Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva surađuju u međunarodnim aktivnostima i operacijama.

Pripadnik Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Trevor Steed rekao je kako su proveli zanimljivo vrijeme na području Županje te se upoznali s bogatom poviješću i tradicijom: “Nije bitan rezultat, bitno je da se dobro zabavimo, upoznamo i razmijenimo iskustva.” Igračicom utakmice proglašena je pripadnica Oružanih snaga UK vojnikinja Laura Loftus. (OJI)


Tekst: Martina Stanković

foto: Dino Varošanec