Prezentacija vježbe Sava Star 16

Na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina održana je 30. kolovoza pokazna vojna vježba pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) i Britanske kopnene vojske (British Army), čiji je cilj bila prezentacija bilateralne vojne vježbe Sava Star 16. Pokaznoj vježbi nazočili su ministar obrane Republike Hrvatske Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Nj. Eksc. Andrew Dalgleish, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder i drugi predstavnici MORH-a, OSRH te Ujedinjenog Kraljevstva. Čestitavši svim sudionicima na prezentiranom, ministar Buljević istaknuo je da su međunarodne vježbe kao što je Sava Star iznimno bitne za OSRH. “Njima se jačaju naše sposobnosti unutar NATO-a i postiže se potpuna interoperabilnost s članicama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, a to je naša budućnost. Možemo biti ponosni na pripadnike obiju vojski,” zaključio je ministar. Veleposlanik Dalgleish rekao je da je od same provedbe zadaća na vježbi za obje vojske bitnija činjenica da vojnici zajedno rade. Vježba, koja se održava četvrtu godinu zaredom, pravi je pokazatelj visoke razine obrambene suradnje Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov rekao je da su hrvatski vojnici na vježbi pokazali visoku razinu profesionalnosti i organiziranosti. “Ovo je iznimna prilika da s OS-om Ujedinjenog Kraljevstva razmijenimo iskustva na taktičkoj razini. No, to nije samo bilateralna, nego i vrlo kvalitetna suradnja unutar NATO-a,” zaključio je načelnik GS-a.
Satnik Gus Cameron iz Britanske kopnene vojske istaknuo je da su se pripadnici OSRH pokazali izvrsnim domaćinima, ali i da su se vrlo dobro integrirali s britanskim kolegama u vježbi, i kao vojnici i kao pripadnici druge nacije.
Vježba Sava Star održava se od 20. kolovoza do 3. rujna, prvi put na poligonu “Crvena zemlja”. Dosad se tri puta, od 2013. do 2015., održavala na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja. Ove godine sudjeluje 40 pripadnika HKoV-a (pješački vod 2. motorizirane satnije 2. motorizirane bojne Pauci Gardijske motorizirane brigade) i 96 pripadnika Britanske kopnene vojske (satnija koja je dio 7 SCOTS-a, pričuvne pješačke bojne KoV-a smještene na sjeveru Škotske).
Primarni su ciljevi ovogodišnje vježbe uvježbavanje pješačkog voda u multinacionalnom okruženju i pružanje potpore uvježbavanju pričuvnih pješačkih snaga OS-a Ujedinjenog Kraljevstva. Sekundarni obučni ciljevi jesu obuka u otežanim noćnim uvjetima, razvoj vođa, razvoj interoperabilnosti te razvoj timskog duha među vojnicima i postrojbama. Sava Star 16, koju je sažela pokazna vježba, podijeljena je u tri faze. U prvoj je težište na međusobnom upoznavanju pripadnika postrojbi i upoznavanju s naoružanjem i vojnom opremom. Druga se faza provodi na razini voda s težištem na zadaćama ophodnje, provedbe zasjeda, čišćenja objekata, uspostave patrol baze, provedbe taktičkog kretanja te provedbe napada. Zaključna faza provodi se na razini satnije s težištem na postupcima vođenja postrojbe, uspostave očekujućeg područja, izviđanja i provedbe napada.

D.Vlahović; foto: T.Brandt