Vježba Sava Star 17

Na vojnom poligonu “Crvena zemlja” provodila se od 11. do 19. rujna vojna vježba na kojoj sudjeluju pripadnici OSRH i Britanske kopnene vojske. Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije ozlijeđenih. “Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva,” istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević komentirajući vježbu

Na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina održana je 19. rujna prezentacija bilateralne vojne vježbe Sava Star 17 na kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i Britanske kopnene vojske (British Armed Forces). Prezentaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH Andrew Dalgleish, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović te drugi predstavnici MORH-a, OSRH i Ujedinjenog Kraljevstva.
Vježba Sava Star 17 provodila se od 11. do 19. rujna, a sudjelovalo je 95 pripadnika Britanske kopnene vojske i 65 pripadnika OSRH. Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije ozlijeđenih. Na završnom prikazu vježbe sudionici su predstavili pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih s različitim vrstama ozljeda. Ove godine na vježbi su prvi put sudjelovale pričuvne medicinske snage Britanske kopnene vojske te pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN.
Primarna obučna skupina je medicinsko osoblje Britanske kopnene vojske i HKoV-a, koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće. Sekundarna obučna skupina je zapovjedno i logističko osoblje Britanske kopnene vojske iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta. Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje na vježbi ustrojena je 1985. u Cambridgeu. Pruža medicinsku potporu raznim vojnim postrojbama, a njezine su kompetencije pružanje prve pomoći, spašavanje života te trijaža.
“Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva,” istaknuo je ministar Krstičević komentirajući vježbu nakon prezentacije. “Ujedinjeno Kraljevstvo je za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti,” rekao je ministar te dodao da su uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitni za razvoj OSRH.
Veleposlanik Andrew Dalgleish rekao je da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dviju zemalja zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi. “Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu,” zaključio je veleposlanik.
Bilateralna vježba Sava Star na kojoj sudjeluju britanske i hrvatske snage održava se od 2013., a planirano je održavanje do 2020. godine. U veljači ove godine u Londonu je potpisan Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Navedena područja suradnje odnose se na razmjenu iskustava u području obrambenih reformi, razvoja sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, međunarodnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojnotehničke suradnje.

Domagoj Vlahović, Foto: Tomislav Brandt