Sava Star 16

Napadna akcija mješovite satnije na poligonu “Crvena zemlja” bila je vrhunac dvotjedne bilateralne hrvatsko-britanske vojne vježbe Sava Star 16. Od 20. kolovoza do 3. rujna zajedno je vježbalo, radilo i živjelo 40 hrvatskih i 96 britanskih vojnika…

Zadnji je dan kolovoza. Na poligonu “Crvena zemlja” još je mračno, a bura s Dinare snažna je i štipa za uši kao da je kasna jesen. Cik zore poznato je vrijeme za napadne vojničke operacije, pa i vježbovne, a upravo se jedna takva sprema. No, netipično za poligon kod Knina, stotinjak vojnika podijeljenih u tri voda ne nosi isključivo digitalke sa šarom OSRH, nego je tu i poznata britanska multicam šara. Doduše, odore uvelike prekriva različita zaštitna i transportna oprema, pa i senzori prijenosnog Saabova simulacijskog sustava (Tactical Engagement Simulator – TES), sličnog dobro nam poznatom MILES-u. Oružje na vježbi isključivo je iz asortimana britanskih oružanih snaga: većina vojnika naoružana je britanskim puškama SA 80 kalibra 5,56 × 45 mm NATO, a neki imaju britansku inačicu belgijske puškostrojnice FN Minimi kalibra 5,56. Oba oružja imaju instalirane žute komponente TES-a, dakle, ne koristi se bojno streljivo. Najupečatljiviji je, međutim, simulator američkog protuoklopnog sustava Javelin. Uskoro, taman nakon što smo stigli u područje operacije, na dio poligona prilično udaljen od Knina, igra počinje. Prvo što zamjećujemo treptanje je lampica u daljini: protuoklop je pogodio kamion i TES je odmah reagirao. Protivnik ima sredstvo manje, a vjerojatno je izgubio i čovjeka…
Napadna akcija mješovite satnije kojoj je Hrvatski vojnik nazočio tog jutra bila je vrhunac dvotjedne bilateralne hrvatsko-britanske vojne vježbe Sava Star 16. Od 20. kolovoza do 3. rujna na poligonu “Crvena zemlja” zajedno je vježbalo, radilo i živjelo 40 hrvatskih i 96 britanskih vojnika. Konkretnije, Oružane snage RH predstavljali su pripadnici pješačkog voda 2. motorizirane satnije 2. motorizirane bojne Pauci Gardijske motorizirane brigade, a Britansku kopnenu vojsku satnija iz bojne 7 SCOTS. Riječ je o pričuvnoj lakoj pješačkoj bojni iz sastava Kraljevske škotske pukovnije. Postrojba je bazirana u sjevernom dijelu Škotske (Highlands), sa Stožerom u Perthu.
Sava Star postaje tradicionalna vježba, a ove je godine prvi put održana na poligonu “Crvena zemlja”. Dosad je tri puta, od 2013. do 2015., održana na poligonu “Eugen Kvaternik“ kod Slunja. Što se tiče OSRH, primarni ciljevi ovogodišnje vježbe bili su uvježbavanje pješačkog voda u multinacionalnom okruženju i pružanje potpore uvježbavanju 7 SCOTS-a. Sekundarni obučni ciljevi jesu obuka u otežanim noćnim uvjetima, razvoj vođa, razvoj interoperabilnosti te razvoj timskog duha među vojnicima i postrojbama. Operativni jezik bio je engleski, a obukom su upravljali instruktori s dugogodišnjim iskustvom rada u međunarodnom vojnom okruženju. Ponosni na svoju nacionalnu i vojničku tradiciju, Škoti su je i donijeli sa sobom u Dalmaciju. Svakog je jutra vojnike budio zvuk gajdi, a čuli smo i vrlo zanimljivu propovijed njihova kapelana.

Vježba je bila podijeljena u tri faze. U prvoj je težište bilo na međusobnom upoznavanju pripadnika postrojbi te upoznavanju s naoružanjem i vojnom opremom. Druga se faza provodila na razini voda s težištem na zadaćama ophodnje, provedbe zasjeda, čišćenja objekata, uspostave patrol baze, provedbe taktičkog kretanja te provedbe napada. Zaključna faza provodila se na razini satnije s težištem na procedurama vođenja postrojbe, uspostave očekujućeg područja, izviđanja i provedbe napada. Upravo je akcija koju smo pratili sažela zadnju fazu.
Kao jedini uljezi u civilu i nastojeći ne ometati vojnike, pokušali smo što bolje pratiti događanja. Srećom, “Crvena zemlja” sa svojim je rijetkim i niskim raslinjem ipak pogodna za fotografa i novinara. S druge strane, vojnici se itekako moraju potruditi da bi našli adekvatan zaklon. Iz svih smjerova pratilo nas je mnoštvo zvukova: pucnjava, vika na engleskom jeziku (sa škotskim i hrvatskim akcentima), pištanje senzora simulacijskog sustava, brujenje terenskog vozila quad koje ospkrbljuje vojnike izravno na bojišnici… Dakle, mješovita hrvatsko-škotska satnija napadala je ukopane protivnike (OPFOR, tj. opposite force, također izmiješane) na trima položajima, rješavajući jedan po jedan. Djelovalo se tako da su u napadu bila dva voda, a jedan u pričuvi. Nije to bila laka zadaća za satniju, unatoč tomu što je bila kudikamo brojnija od protivnika. Moralo se potrošiti puno vježbovnog streljiva da bi se slomio otpor. Ipak, napad je uspio i pokazao da su ciljevi vježbe ostvareni. Jedini glasan zvuk na poligonu “Crvena zemlja” opet je bio snažan fijuk bure…
Zadihani vojnici mogli su konačno skinuti barem dio teške opreme sa sebe. Dvotjedni posao primicao se kraju, a na njihovim je zapovjednicima bilo da naprave raščlambu još jedne vježbe Sava Star. “Akcija nije bila preteška jer smo tijekom protekla dva tjedna dobro uvježbani,” rekao nam je vojnik Steven Brown te dodao: “Bilo je vrlo zanimljivo raditi s kolegama iz savezničke vojske, a najzanimljivije, s vojničkog gledišta, usporediti taktike koje su zapravo vrlo slične.” Njegov kolega vojnik Krešimir Raljević dodao je da je završni čin napada bio iznimno dobro koordiniran: “Svladali smo jezičnu barijeru i stvorili koheziju među našim snagama.” Da, to je vjerojatno i najbitnije. Još je prethodnog dana zapovjednik britanske satnije satnik Gus Cameron istaknuo da su se pripadnici OSRH pokazali izvrsnim domaćinima, ali i da su se vrlo dobro integrirali s britanskim kolegama u vježbi, i kao vojnici i kao pripadnici druge nacije. Zapovjednik 2. satnije Pauka Antonio Tokić rekao je da su iskustva koja takve vježbe donose pripadnicima OSRH od velike važnosti, a vojnici pozitivno gledaju na sudjelovanje u obuci i vježbama u međunarodnom okruženju.


Prezentacija vježbe
Pokaznoj vojnoj vježbi čiji je cilj bila prezentacija vježbe Sava Star 16 nazočili su 30. kolovoza ministar obrane Republike Hrvatske Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Nj. Eksc. Andrew Dalgleish, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder i drugi predstavnici MORH-a, OSRH te Ujedinjenog Kraljevstva.

Čestitajući svim sudionicima na prezentiranom, ministar Buljević istaknuo je da su međunarodne vježbe kao što je Sava Star iznimno bitne za OSRH. “Njima se jačaju naše sposobnosti unutar NATO-a i postiže se potpuna interoperabilnost s članicama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, a to je naša budućnost. Možemo biti ponosni na pripadnike obiju vojski,” zaključio je ministar.
Veleposlanik Dalgleish rekao je da je od same provedbe zadaća na vježbi za obje vojske bitnija činjenica da vojnici zajedno rade. Vježba, koja se održava četvrtu godinu zaredom, pravi je pokazatelj visoke razine obrambene suradnje Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov rekao je da su hrvatski vojnici na vježbi pokazali visoku razinu profesionalnosti i organiziranosti. “Ovo je iznimna prilika da s OS-om Ujedinjenog Kraljevstva razmijenimo iskustva na taktičkoj razini. No, to nije samo bilateralna, nego i vrlo kvalitetna suradnja unutar NATO-a,” zaključio je načelnik GS-a.


Dosadašnje vježbe

Sava Star 13
– 16. kolovoza – 6. rujna 2013. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj.
– 134 pripadnika OS-a UK (3rd Battalion The Royal Anglian Regiment)
– 46 pripadnika OSRH (Vukovi/GMTBR)
Sava Star 14
– 20. kolovoza – 5. rujna 2014. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj.
– 114 pripadnika OS-a UK (5th Battalion of the Royal Regiment of Fusiliers)
– 56 pripadnika OSRH (Vukovi/GMTBR)
Sava Star 15
– 19. kolovoza – 6. rujna 2015. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj.
– 104 pripadnika OS-a UK (5th Battalion of the Royal Regiment of Fusiliers)
– 62 pripadnika OSRH (Pauci/GMTBR)


Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT