Sava Star 18 – jačanje strateškog partnerstva

“Provedbom zajedničkih obučnih aktivnosti razmjenjujemo iskustva, unapređujemo operativne sposobnosti i interoperabilnost naših snaga,” poručio je nakon bilateralne vježbe pripadnika Hrvatske vojske i Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva ministar obrane Damir Krstičević te najavio kako će do kraja godine dvije zemlje sklopiti sporazum o strateškom partnerstvu s ciljem jačanja savezništva

Bilateralna vojna vježba Sava Star 18, u kojoj su sudjelovali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnici Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva održana je 3. rujna na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina.
Zajednička vojna vježba hrvatske i britanske vojske Sava Star 18, šesta po redu, provodi se od 24. kolovoza do 7. rujna 2018., a uključuje ukupno 156 vojnika – 89 pripadnika Kraljevske kopnene vojske i 67 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.
Vježbi su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Peter Clemens, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka te drugi predstavnici MORH-a, OSRH i UK.

Ministar Krstičević istaknuo je kako je u vremenu prepunom sigurnosnih ugroza posebno važna izgradnja savezništva i jačanje partnerstva s drugim zemljama, a ova je vježba nastavak višegodišnje suradnje s Oružanim snagama UK.

“Zajedno sudjelujemo u međunarodnim vojnim operacijama gdje pridonosimo globalnoj sigurnosti i miru. Provedbom zajedničkih obučnih aktivnosti razmjenjujemo iskustva, unapređujemo operativne sposobnosti i interoperabilnost naših snaga. Drago mi je vidjeti kako ova dugogodišnja suradnja ima svoj kontinuitet, rezultat i prostor za daljnje proširenje,” rekao je ministar Krstičević te najavio kako će do kraja godine dvije zemlje sklopiti sporazum o strateškom partnerstvu s ciljem jačanja savezništva.
U svojem se obraćanju osvrnuo i na činjenicu što su hrvatski vojnici opremljeni hrvatskom opremom i puškama rekavši: “Ne koristimo proizvode naše obrambene industrije samo zato jer su naši, koristimo ih zato što su među najboljima u svijetu.”
Sudionicima vježbe obratio se i general Mirko Šundov istaknuvši kako je zajedničko uvježbavanje postrojbi dviju zemalja odličan primjer suradnje na području sigurnosti, iznimno važnom području, osobito u današnje vrijeme kad su izazovi i prijetnje postali globalni i u mnogo slučajeva nepredvidivi te utječu na sigurnost i stabilnost svijeta i pojedinca.

“Vjerujem da naše zemlje, pa tako i naše oružane snage, dijele zajednički interes u stabilnosti Europe i angažmanu NATO-a i tako zajedničkim snagama izravno pridonose očuvanju mira i stabilnosti u svijetu kao i traženju rješenja za sigurnosne izazove. Zajedničko uvježbavanje naših postrojbi zasigurno je jedan od načina k tom putu i zbog toga sam iznimno zadovoljan jer jačanjem obrambene suradnje dokazujemo da smo snažni strateški partneri, a upravo je Ujedinjeno Kraljevstvo za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti,” poručio je general Šundov te dodao kako su međunarodne vježbe, kao što je Sava Star, iznimno važne za Oružane snage RH jer se njima jačaju naše sposobnosti unutar NATO-a i postiže se potpuna interoperabilnost s članicama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo.
Zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Peter Clemens nakon održane vježbe naglasio je važnost strateškog partnerstva između dviju zemalja rekavši kako je ta veza jača nego ikad: “Strateško partnerstvo između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva iznimno je snažno. Partneri smo u NATO-u, no vježbe poput ove daju pravi značaj tom partnerstvu. Možemo izmjenjivati vještine, znanje i iskustvo.”

Vježbi je nazočio i vojni izaslanik UK John Kelly koji je rekao: “Učimo jedni od drugih. Od prijatelja iz Hrvatske možemo naučiti mnogo, a usput možemo pokazati kako mi to radimo.” Pokazni dio vježbe uključio je borbu prsa u prsa, bliski konflikt i borbu protiv neprijatelja pri čemu su pripadnici dviju vojski demonstrirali svoje napadačke, kao i obrambene sposobnosti u takvoj vrsti borbe.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid rekao je kako je Sava Star tradicionalna vojna vježba koju Hrvatska vojska provodi s Oružanim snagama UK, a njezin je glavni cilj prije svega stvoriti interoperabilnost tako da se prilagođavaju taktike, tehnike i procedure kako bi bili kompatibilni u zajedničkom djelovanju u međunarodnom okružju. “Također, važan je aspekt suradnje razmjena iskustava, kojom dobivamo nova znanja i razvijamo nove sposobnost,” poručio je general Kundid.

Velika Britanija i Hrvatska već godinama imaju izvrsnu suradnju na polju obrane i sigurnosti, bilateralno i u sklopu NATO-a. Suradnja je podignuta na još višu razinu potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju prošle godine s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Navedena područja suradnje odnose se na razmjenu iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.

Prošle godine na vježbi Sava Star sudjelovale su pričuvne medicinske snage britanskih Oružanih snaga, a ove godine partneri iz UK sudjeluju sa svojom 4. logističkom pukovnijom, dok su s hrvatske strane sudjelovali pripadnici Gardijske mehanizirane brigade.


Natporučnik Luka Lovrić, zapovjednik prve satnije Motorizirane bojne Vukovi
“Vidjeli smo pokaznu vježbu čišćenja improviziranih eksplozivnih naprava napravljenih u kućnoj radinosti koje su danas veliki neprijatelj svim vojskama, a namjena mu je onesposobiti vozila i pješaštvo. ‘Čistila’ ga je zajednička ekipa vojske iz Velike Britanije i naših pripadnika uz dodatak inženjeraca koji čiste taj eksploziv kad se na njega naiđe.”


Poručnik Martin Lučić, zapovjednik voda Motorizirane bojne Vukovi
“Došli smo na zajedničku obuku s britanskim snagama, našom partnerskom zemljom. To je jedno vrhunsko iskustvo i nas mladih zapovjednika i vojske koja nam je došla u goste. Obuka se provodila u noćnim satima, što je bilo teže od uobičajenog. Razmjena iskustva bila je odlična, nešto smo mi mogli naučiti od njih, nešto oni od nas. Vodovi su bili integrirani, naše dvije desetine bile su pridodane njihovim vodovima, a njihove dvije desetine u naš vod tako da smo suradnju proveli na razini voda. Odlično iskustvo.”
Martina Butorac
Snimio Mladen Čobanović