Virtualno sjećanje na heroje rata

Domovinski rat iznjedrio je brojne junake, koji su svojom nesebičnom žrtvom zauzeli posebna mjesta u našim sjećanjima. Žive kroz priče, pjesme, fotografije, a nedavno su herojska djela jedne postrojbe oživjela i u virtualnoj stvarnosti…

U vrijeme dok Hrvatska još uvijek nije imala ratno zrakoplovstvo prve su zrakoplovne postrojbe osnivali sami branitelji. Samostalni zrakoplovni vod Osijek jedna je od postrojbi čije je najznačajnije djelovanje zabilježeno tijekom opsade Vukovara. Djelujući s improviziranih uzletišta u okolici Đakova, s nekoliko malih sportskih zrakoplova i poljoprivrednih aviona Antonov An-2, pripadnici postrojbe dostavljali su opkoljenom gradu opremu, medicinske potrepštine, a poslije improviziranim bombama napadali neprijateljske položaje.

Zbog njihova je djelovanja iz Srbije dopremljena cijela raketna pukovnija, naoružana najmodernijim raketnim sustavom KUB-M, odnosno SA-6. Jedna raketa pogodila je 2. prosinca 1991. iznad Otoka kraj Vinkovaca avion An-2 u kojem je poginuo osnivač Voda Marko Živković i drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva.

Vod je u takvim okolnostima morao prestati borbeno djelovati. Dotad su, u nešto manje od dva mjeseca, pripadnici postrojbe obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi te hrana i lijekovi za opkoljeni Vukovar.

U sjećanje i zahvalu za junaštva, Samostalni zrakoplovni vod Osijek dobio je prvi virtualni spomenik u Hrvatskoj, smješten unutar aviona Antonov An-2 koji se kao eksponat nalazi u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar. Projekt Samostalni zrakoplovni vod Osijek realiziran je kroz ideje Memorijalnog centra Domovinskog rata i osječke tvrtke Culex d. o. o., koja se bavi virtualnom stvarnosti. 

Povratak u prošlost

Zahvaljujući Culexovim stručnjacima posjetitelji Centra imaju priliku vratiti se u 1991. godinu i proživjeti let iznad ratnog Vukovara. Stavljanjem naočala za virtualnu stvarnost pridružuju se posadi na jednom od humanitarnih letova, koji počinje na Gajgerovoj pustari u blizini Đakova. Antonov ubrzo dolazi do Vukovara, iznad kojeg padobranci bacaju sanduk s humanitarnom pomoći braniteljima. Za to vrijeme neprijateljske snage gađaju iz različitih oružja pokušavajući taj avion oboriti. Simulacija obuhvaća pripremu, polijetanje, let, a sve to praćeno je protuzrakoplovnom paljbom kako bi se održao dojam stalne opasnosti. Let traje sedam minuta i na njemu može biti pet osoba. 

Direktor tvrtke Culex Mario Mikić-Vučak otkriva nam da je iza samog projekta puno rada i istraživanja: “Izrada aplikacije trajala je dugo, više od šest mjeseci. Trebalo je puno toga napraviti, među ostalim, rekonstrukciju izgleda Vukovara u doba rata. To nismo imali gdje nabaviti pa smo sami crtali sve zgrade sa specifičnim detaljima.”

Količina detalja o kojima su vodili računa pri izradi virtualnog spomenika impresivna je. Ulaskom u Antonov posjetitelj će čuti glasove pilota, a ispod sebe vidjeti grad u plamenu. Pokretima glave vidi slike koje su i branitelji tad vidjeli iz aviona. Pri “polijetanju” zrakom se širi specifičan miris, a vožnju prati osjećaj nagiba, kao u pravom avionu. U želji za što stvarnijim prikazom zvuka aviona, autori spomenika i sami su s aerodroma u Klisi poletjeli jednim Antonovom…

S tehničke strane, avion je opremljen sa šest HTC VIVE PRO jedinica, automatskim paljenjem ventilatora, subwooferom za efekt rada motora te računalima opremljenim grafičkim karticama NVIDIA GTX 2080.

Vezano uz scenarij leta, Mikić-Vučak naglašava kako, uzimajući u obzir da je riječ o povijesnim činjenicama, nisu ostavljali puno mjesta improvizaciji. U cilju stvaranja što autentičnijeg prikaza uvelike im je pomogao pukovnik Josip Hrgović, jedini živi pilot Voda, te natporučnik Darko Reinspach. “Tijekom cijelog procesa izrade bili smo u kontaktu s njima, smatrajući ih najrelevantnijim izvorom. Upijali smo svaku informaciju, a kad smo dobili njihovu potvrdu, bili smo sigurni da smo napravili pravu stvar,” zaključuje Mikić-Vučak.

Čuvanje sjećanja kroz moderne tehnologije

“To je prikazano toliko zorno da svaki posjetitelj na svojoj koži može uvidjeti kolika je hrabrost bila potrebna za letjeti i djelovati u takvom avionu iznad ratne zone,” govori nam bojnik Marin Ivanković, ističući da je riječ o uistinu realističnoj simulaciji. Bojnik Ivanković predavač je u Memorijalnom centru i branitelj Vukovara te iz prve ruke objašnjava kako su aktivnosti osječkog Voda u ratno vrijeme imale iznimno važne moralne i materijalne učinke, no, nažalost, malo je ljudi bilo u potpunosti upoznato s njihovim djelovanjem. “Kao javna ustanova, Memorijalni centar dobio je donaciju Grada Šibenika. Željeli smo oživiti neku od priča koje nisu općepoznate, a ova o humanitarnim letovima pokazala se idealnom,” objašnjava nam bojnik Ivanković razloge zašto je upravo priča o Samostalnom zrakoplovnom vodu Osijek dobila virtualnu inačicu. 

 

Kroz Memorijalni centar godišnje prođe između 75 i 100 tisuća posjetitelja. Među njima velik je broj školaraca, kojima će taj projekt zasigurno omogućiti kvalitetnije stjecanje znanja o Domovinskom ratu i povijesti na ovim prostorima… Iznad ratnog Vukovara dosad je “poletjelo” više tisuća posjetitelja, a reakcije su izvrsne… U doba neprestanog tehnološkog rasta i brojnih inovacija, virtualni spomenik pokazao se kao pun pogodak za sve uzraste. Od dječjeg oduševljenja do pokoje suze onih nešto malo starijih – let nikoga nije ostavio ravnodušnim… Uz pomoć moderne tehnologije, uspomena i zahvalnost hrabrim pripadnicima Voda ostaje živjeti zauvijek.

Tekst: Doris Ravlić

Foto: Tomislav Brandt, privatna arhiva