Hrvatski ratni plakat

Mnogi od plakata nastalih u ratnom razdoblju urezali su se u kolektivno sjećanje, postali su autentični dokumenti vremena, omogućili da istina i opravdanost hrvatske borbe za slobodu na najizravniji način prodru u svijet te ujedno integrirali i mobilizirali sve slojeve društva u obrani napadnute domovine. Podsjećanjem na neke najpoznatije od njih podsjećamo i na razdoblje Domovinskog rata, na vjeru, optimizam, hrabrost, na izborenu slobodu i neovisnost, na temelje na kojima se počela graditi nova budućnost Hrvatske i koje nikad ne smijemo zaboraviti…

I moj je tata hrvatski vojnik Riječ je o plakatu nastalom 1992. u Operativnoj grupi Posavina – Novska. Njegov je autor Ivo Vrtarić, a fotografiju je snimio Darko Bavoljak. Plakat idejom slijedi jedan od najuspjelijih britanskih mobilizacijskih plakata iz Prvog svjetskog rata: Daddy, what did you do in the Great War? Savilea Lumleyja.

Vojni muzej MORH-a posjeduje bogatu zbirku plakata nastalih tijekom Domovinskog rata. Oni su dosad više puta predstavljeni javnosti, a izdana je i fotomonografija u suradnji s HMDCDR-om. Želimo podsjetiti na njihovu ulogu i značaj u tim prijelomnim trenucima uspostave hrvatske samostalnosti i slobode.

Plakati su nastajali u razdoblju 1991. – 1995. i bili su odraz ratne stvarnosti, a sadržaj njihovih poruka govorio je komu su upućeni i s kojim ciljem. Oni su uz ostale medije, koji su se nastojali opsežnim informiranjem suprotstaviti neprijateljskoj propagandi, bili još jedan od načina komunikacije i predočavanja aktualnih događaja.

Stoga su njihove poruke u takvim okolnostima trebale biti aktualne, jasne i razumljive, a umjetnička vrijednost ili odstupanje od pravila grafičkog dizajna nije bila presudna. Nastaju prije svega kao spontani odgovor na agresiju i njezine zastrašujuće posljedice, imali su izrazitu dojmljivost i sugestivnost, a u njihovoj su izradi sudjelovali mnogi poznati dizajneri, fotografi, umjetnici…

Hrvatski ratni plakat u početku se više obraćao svjetskoj javnosti, nastojeći je upoznati s tijekom rata u Hrvatskoj i potaknuti na reakciju i akciju kojom bi se rat zaustavio. Tako su na plakatima iz ciklusa Help! Stop the war in Croatia… grube slike ratne svakodnevice, prizori razorenih gradova, oštećenih sakralnih i kulturno-povijesnih spomenika.

Šokantna i uznemirujuća ratna zbilja na ovim je plakatima za cilj imala djelovati na javno mnijenje zapadnih zemalja svojom porukom želeći postići što veći promidžbeni učinak. Istodobno oni šalju poruku o hrvatskom kulturnom i nacionalnom identitetu koji je duboko ukorijenjen u europski prostor poništavajući predrasude o maloj perifernoj balkanskoj zemlji.

Izostanak brze međunarodne akcije koja bi zaustavila rat rezultira time da Hrvatska ustrojava vlastitu oružanu snagu i nastoji aktivirati sve društvene snage u obrani napadnute domovine i u tom razdoblju nastaju plakati čija je uloga bila mobilizacijska, koji pozivaju na uključivanje u obranu i pristupanje novoustrojenim postrojbama Hrvatske vojske, ali i podižu samopouzdanje i moral čitavog društva. Poruke poput Hrvatska te zove!, I moj je tata hrvatski vojnik!…s tih su plakata na dojmljiv, poticajan i učinkovit način djelovali na mobilizaciju društva u cjelini.

Osim njih, suočeni s okupacijom, masakrima, progonom stanovništva, nastaju i plakati koji promoviraju mnoge novoosnovane humanitarne organizacije i dobrotvorne projekte te pozivaju na uključivanje u njihov rad i što konkretniju pomoć.

Kao odgovor na jačanje društvene kohezije nastao je i niz plakata koji su svojim porukama budili optimizam, izražavali vjeru i jačali samopouzdanje i hrabrost hrvatskih branitelja.

Mnogi od plakata nastalih u ratnom razdoblju urezali su se u kolektivno sjećanje, postali su autentični dokumenti vremena. U ovom serijalu podsjetit ćemo na neke od njih…

Pripremila Vesna Pintarić