Visok intenzitet priprema

Višerodna taktička vježba s bojnim gađanjem koju su na Crvenoj zemlji tijekom ožujka proveli pripadnici 2. satnije 2. bojne Gromovi GMTBR-a završni je dio ciklusa obuke za BGMP-2. Odlično provedena, vježba je za neke pripadnike Gromova bila prilika da prvi put iskuse gađanje s bojnim streljivom, s minobacačima i protuoklopom…

Višerodna taktička vježba s bojnim gađanjem razine voda koju su na poligonu “Crvena zemlja” kod Knina od 7. do 9. ožujka provodili pripadnici 2. satnije 2. bojne Gromovi GMTBR-a dio je ciklusa obuke za BGMP-2. U danu koji smo s pripadnicima Gromova proveli na Dinari prateći satima njihovu vježbu, smjenjivali su se snažni pljuskovi snijega, kiše i tuče koje Gromovi, potpuno usmjereni na provedbu svojih zadaća, kao da uopće nisu primjećivali.  
Bojnik Roman Kelnerić, zapovjednik 2. bojne Gromovi GMTBR-a, objašnjava kako je njegova postrojba već drugu godinu u visokom intenzitetu priprema, obuka i vježbovnih aktivnosti koje su za njih postale sasvim normalne. “Prošla je godina za ovu Bojnu bila vrlo aktivna, no ova je još više i mislim da možemo reći kako je možda i najaktivnija u zadnjih nekoliko godina procesa obuke. Napori su veliki, satnije prolaze cikluse obuke jedna za drugom dok Stožer Bojne sudjeluje u svim aktivnostima tako da jednostavno ima puno posla, puno odricanja, ne stiže se sve obaviti u radnom vremenu pa se radi i izvan njega. Takva će nam biti cijela ova godina – ali uz sve to ide i zadovoljstvo jer se vidi napredak i uspjeh,” kaže bojnik Kelnerić.
Druga satnija započela je ciklus obuke u srpnju prošle godine, a već ovog svibnja na slunjskom poligonu bit će provedeno ocjenjivanje njezine spremnosti. “U tom vremenu provodila se obuka iz temeljnih vojničkih zadaća, desetinska obuka u kojoj su provedena bojna gađanja desetina, došli do razine vodova gdje su i vodovi ocijenjeni. Ovdje se sad provodila taktička vježba s bojnim gađanjem vodova. To je satnija kojoj je pridodana logistička desetina, a u vježbu smo uključili i minobacački vod borbene grupe (120 mm) te protuoklopne sustave Fagot s kojima smo isto tako djelovali i koji su u budućnosti u sastavu te grupe,” izjavio je zapovjednik Gromova. Druga će satnija nakon ocjenjivanja u svibnju ući u fazu međunarodne integracijske obuke, a od 1. siječnja 2017. počinje stand-by razdoblje.
Natporučnik Ninoslav Relković, zapovjednik 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi, ističe kako je posebna vrijednost provedene vježbe u tome što vojnici u vježbi s bojnim streljivom, minobacačima i protuoklopom stječu iskustvo koje dotad nisu imali. “Takva je vježba potrebna svim našim vodovima, a u našoj se bojni prvi put provode višerodne vježbe u kojima koristimo sve. Dakle, sve što imamo u svojoj bojni to je sad i djelovalo. Naravno, treba doći do toga, treba proći čitav proces: započeli smo s obukom pojedinaca, radili smo i završili desetine, završili obuku voda i ovo je, zapravo, kruna obuke voda – a kruna obuke satnije bit će u svibnju kad bude cijela satnija upotrijebljena,” kaže natporučnik Relković.


Natporučnik Ninoslav Relković, zapovjednik 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi
Od 7. do 9. ožujka ovdje se provodila višerodna taktička vježba s bojnim gađanjem. Koristili smo minobacače i protuoklop, vod je bio u napadu i djelovali smo s borbenih vozila Patria, a djelovalo je i pješaštvo. Imali smo klasičan vod u napadu uz potporu topništva i protuoklopa. Sve to važno je stoga što smo dio borbene grupe i u svibnju ćemo biti ocjenjivani na Slunju. Vježba nam je važna zato da vojnici budu kvalitetno obučeni, da dožive takvu vježbu s bojnim streljivom, s minobacačima i protuoklopom jer takav osjećaj i iskustvo dosad nisu imali. Ovo je za njih nešto sasvim novo.
Zadovoljan sam zato što svi pokazuju veliku profesionalnost i veliku odgovornost. Djeluju s bojnim streljivom, u okruženju cijelog voda, moraju paziti na svojeg lijevog i desnog susjeda, moraju paziti na to tko im je ispred i iza, moraju imati široku sliku i pratiti je. Takva je vježba potrebna svim našim vodovima, a u našoj se Bojni prvi put provode višerodne vježbe u kojima koristimo sve. Dakle, sve što imamo u svojoj bojni to je sad i djelovalo.


Vojnikinja Kristina Bertović, 2. mehanizirani vod 2. satnije
Proveli smo gađanje voda,  kretanje s Patrijama, hodnu kolonu, očekujuće područje, došli smo na iskrcajni dio i iskrcali smo se, imali smo kretanje na bojištu prema ciljevima koji su bili neprijateljski vojnici.
Koristili smo topničko naoružanje, pješačko naoružanje, RPG, bile su postavljene minsko-žičane zapreke. Sve smo to uspješno riješili. Bilo je naporno i izazovno, bilo je puno adrenalina tako da nam ni lošije vrijeme nije smetalo.


Natporučnica Martina Ivanović, zapovjednica 2. voda 2. satnije 2. bojne
Tu smo kako bismo ocijenili sposobnost voda kroz taktičku vježbu s bojnim gađanjem.
Korištena su četiri borbena oklopna vozila Patria, sudjelovala je protuoklopna desetina s Fagotom kao potpora i minobacačka desetina 120 mm.
Pripremali smo se dugo, bilo je zahtjevno, ali ishod svega iznimno je zadovoljstvo postignutim.


Lada Puljizević, Snimio Tomislav Brandt

https://www.youtube.com/watch?v=PPQUCOYhQE4?rel=0