Visoka razina osposobljenosti

SOATU letačka obuka združena je obuka pilota helikoptera, tehničara i bočnih strijelaca iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera zajedno s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga. Provodi se u svrhu dostizanja NATO-ova Cilja sposobnosti te dostizanja standarda borbene osposobljenosti hrvatskih helikopterskih posada

U Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program Training Centre – MSAP TC) u tijeku je letačka obuka hrvatskih posada višenamjenskih helikoptera za specijalne zračne operacije i provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (obuka helikopterskih posada za provedbu specijalnih zračnih operacija u sastavu SOATU ili Special Operations Air Task Unit).

Nakon završene teorijske obuke i napredne NVG letačke obuke, helikopterske posade započele su SOATU letačku obuku u  listopadu 2021. godine u Zemuniku Donjem u organizaciji MSAP TC-a.

Kroz do sada provedene obučne procese postignuta je visoka razina osposobljenosti helikopterskih posada za provedbu noćnih letova uz korištenje uređaja za noćno gledanje – Night Vision Goggle (NVG) na vrlo malim visinama uz simuliranje leta u neprijateljskom okruženju te ubacivanjem specijalnih snaga na ograničene terene u točno određeno vrijeme.

SOATU letačka obuka združena je obuka pilota helikoptera, tehničara i bočnih strijelaca iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera zajedno s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga. Provodi se u svrhu dostizanja NATO-ova Cilja sposobnosti te dostizanja standarda borbene osposobljenosti hrvatskih helikopterskih posada uz pomoć instruktorskog tima iz 7. eskadrile za specijalne operacije Oružanih snaga Republike Poljske (7th Special Operation Squadron/7.EDS). Iskustvo poljskih instruktora olakšava implementaciju standardiziranih procedura i postupaka ključnih za provedbu  zadaća SOATU postrojbi.

Brigadir Tomislav Pušnik, direktor MSAP TC-a

Kako doznajemo od direktora MSAP TC-a brigadira Tomislava Pušnika SOATU obuka je vrlo zahtjevna jer obuhvaća složene operacije u potpori pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga koje se provode noću u složenom i često nepoznatom zemljopisnom okruženju.

Upravo područje Zadra, zbog njegovih klimatskih i geografskih uvjeta, omogućuje   provedbu izazovne i kvalitetne obuke tijekom cijele godine, naglašava brigadir Pušnik.

Obuka bočnih strijelaca

Trenutačno je u tijeku provedba 4. modula SOATU letačke obuke (obuka bočnih strijelaca) koja se provodi na vojnom poligonu ”Josip Markić“ kod Knina.

Od bočnog strijelca i polaznika obuke doznajemo: ”Obuka bočnih strijelaca unutar posade helikoptera uključuje taktike, tehnike i procedure prilikom infiltracije u slučajevima ugroze sa zemlje. Njihova je zadaća zaštita posade helikoptera te pripadnika specijalnih snaga tijekom provedbe zadaće, a očekuje se požrtvovnost i koncentracija na izvršenje zadaće sa što manjim rizikom za posadu helikoptera i pripadnike specijalnih snaga. Bočni strijelci u ovoj obuci usavršavaju navođenje helikoptera na mjesta slijetanja, koja su ograničena i nepristupačna. Sudjeluju u navođenju tijekom ubacivanja i izvlačenja specijalnih postrojbi te zaštiti helikoptera pomoću strojnica na bočnim vratima helikoptera noću uz uporabu NVG uređaja. Za vrijeme zadaće izloženi su složenim vremenskim uvjetima te moraju tijekom cijelog leta biti na vratima helikoptera i promatrati područje kojim lete te izvještavati pilote o mogućim prijetnjama koje bi mogle ugroziti sigurnost leta ili slijetanja.”

Piloti naglašavaju važnost bočnih strijelaca u timu jer informacije koje od njih dobivaju osiguravaju sigurnost leta i uspjeh u obavljanju zadaće. SOATU obuka zbog svoje specifičnosti razvija posebnu koheziju u timu što uključuje helikoptersku posadu i pripadnike ZSS-a. Pilot polaznik obuke objašnjava: ”Zajedno sa ZSS-om predstavljamo jednu cjelinu te trebamo biti prisutni u cjelokupnom planiranju zadaće kao korektivni element letačkog dijela zadaće, ali istodobno moramo razumjeti potrebe specijalnih snaga kako bi cjelokupna zadaća bila obavljena što učinkovitije.”

SOATU obuka najviša je razina obuke za helikopterske postrojbe, za one koji su spremni mnogo žrtvovati kako bi radili u elitnom timu koji funkcionira poput obitelji. Mislim da će u budućnosti želja mnogih budućih pilota i tehničara biti da jednog dana budu pripadnici SOATU postrojbe, doznajemo od pilota polaznika obuke.

Bitno obilježlje SOATU-a je kolektivna sposobnost i koordinacija između članova posade helikoptera te pripadnika specijalnih snaga prilikom provedbe specijalnih zračnih operacija.  

SOATU postrojbe svoje zadaće u pravilu provode iznad zahtjevnih terena u noćnim uvjetima kako bi se povećao efekt iznenađenja. Za uspješno obavljanje zadaće u noćnim uvjetima, koordinacija i povjerenje između svih pripadnika mora biti na visokoj razini ponajprije zbog ograničenja širine vidnog polja uređaja za noćno gledanje. Stoga je tijekom obuke veliki naglasak na primjeni standardiziranih taktika, tehnika i procedura te komunikaciji.


”Suradnja s polaznicima obuke je jako dobra. Polaznici pokazuju izniman profesionalni pristup i veliko iskustvo posebice u planinskom letenju. Nastojimo što kvalitetnije prenijeti naše iskustvo u SOATU operacijama s upotrebom NVG uređaja te pokazati standarde i procedure koje će primjenjivati buduća hrvatska SOATU postrojba. U Poljskoj nemamo prirodni fenomen usporediv s burom te smo se morali i sami naviknuti na takav snažan i nepredvidiv vjetar. Ova je obuka još jedna odlična suradnja naših država u kojoj razmjenjujemo znanja i iskustva,” ističe jedan od poljskih instruktora.


Martina Stanković

Foto: Mladen Čobanović, Tomislav Majić