Vježbe pokazuju motiviranost, sposobnost i spremnost

Vojna vježba Udar 21 provodi se od 11. do 22. listopada 2021. na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Gašinci” u Gašincima te vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, s ciljem ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama Saveza prema preuzetim Ciljevima sposobnosti

Središnji prikaz vojne vježbe Udar 21 održan je 12. listopada na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, a nazočili su mu predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, generali i drugi vojni zapovjednici.

Ministar Banožić rekao je kako vježbe pokazuju motiviranost, sposobnost i spremnost Hrvatske vojske za odgovore na različite izazove. Pokazuju ocjenu Hrvatske vojske i ocjenu onih koji vode sustav obrane i sustav opremanja Hrvatske vojske. “Hrvatska vojska pomiče granice svojih sposobnosti! Vjerujem kako ste i tijekom provođenja ove vježbe iskoristili prigodu za usklađivanje u postupanju, u iznalaženju najboljih praksi djelovanja, kako bi i sutra, u provođenju zadaća bili još uspješniji, brži i uvjerljiviji,” istaknuo je ministar Banožić te rekao kako se u suradnji s Glavnim stožerom izrađuje novi Dugoročni plan razvoja u kojem će biti navedena oprema za modernizaciju i opremanje vojnika kako bi u vježbama, mirovnim operacijama i misijama hrvatski vojnici bili još bolji. “Pred nama je najveće ulaganje, nabava višenamjenskog borbenog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, no to ne znači da će ostale grane biti zapostavljene,” kazao je ministar.

Potvrda spremnosti deklariranih snaga HV-a

Nakon prikazane vojne vježbe, predsjednik Milanović ocijenio je kako je bila impresivna i da su vojnici dali maksimum. Sudionicima vježbe poručio je: ”Vi ste prije svega Hrvatska vojska, branite hrvatsku državu, hrvatski suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i hrvatske granice, mada niste formalno čuvari granice i ne trebate biti.” Govoreći o ulozi Hrvatske kao članice NATO saveza, predsjednik Milanović rekao je kako se u međunarodnim odnosima mnogo toga promijenilo, da se stvaraju nova partnerstva, novi sukobi i nove aspiracije. ”Naša strateška pozicija u ovom trenutku relativno je komforna, naš je interes prije svega naš interes, vi ste prije svega Hrvatska vojska, a onda naravno i vojska u sastavu NATO-a. Ali, ponavljam, prije svega Hrvatska vojska. Ovo je domovina, nju branite,” zaključio je predsjednik Milanović.

Admiral Hranj čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske na uspješno izvedenoj vježbi. “Ovo je važna aktivnost jer se radi o potvrdi spremnosti deklariranih snaga Hrvatske vojske koji sudjeluju u zadaćama NATO-a, zadaćama potpore miru i suočavanja s krizama,” rekao je admiral te naglasio kako su hrvatski vojnici pokazali da su visokomotivirani, profesionalni, dobro pripremljeni i organizirani.

Vojna vježba Udar 21 provodi se od 11. do 22. listopada 2021. na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Gašinci” u Gašincima te vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, s ciljem ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama Saveza prema preuzetim Ciljevima sposobnosti.