Visoka borbena spremnost i uvježbanost posada

Na natjecanju za najspremniju tenkovsku i oklopno-mehaniziranu posadu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade provedenom u tri vojarne ukupno se natjecalo 18 posada.

Povodom Dana oklopništva u vojarnama ”3. gardijske brigade Kune” u Đakovu, ”7. gardijske brigade Pume” u Varaždinu te vojarni ”132. brigade Hrvatske vojske“ u Našicama održana su natjecanja za najspremniju tenkovsku i oklopno-mehaniziranu posadu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a ukupno se natjecalo 18 posada.

U varaždinskoj vojarni pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume natjecali su se za najbolju posadu BVP-a, a posade su imale zadatak uspješno proći pet radnih točaka: sastavljanje osobnog i kupolskog naoružanja, vuča oštećenog BVP-a M80A, zamjena člana gusjeničnog platna BVP-a M80A, zbrinjavanje i evakuacija ranjenika, MEDEVAC i logistička popuna te provedba napada i svladavanje prepreka s BVP-om M80A.

Natjecateljske su posade kroz radne točke pokazale svoju psihofizičku spremu te poznavanje temeljnih i specijalističkih vojnih znanja

Deset dočasnika u ulozi ocjenjivača brinulo se da svi natjecatelji radne točke prolaze prema zadanim pravilima. Ako posada prilikom obavljanja zadanih točaka učini neku pogrešku, pripisuju im se kaznene minute. Pobjedu je odnijela posada 1. voda 1. oklopno-mehanizirane satnije, a pobjednička je posada svladala svih pet radnih točaka za 21 minutu i 4 sekunde. Posade su na natjecanju uz veliku motiviranost pokazale iznimno visoku borbenu spremnost te savršenu uvježbanost za sve moguće zadaće koje mogu očekivati u realnim situacijama.

Podizanje morala i osjećaja pripadnosti

Tradicionalno natjecanje oklopno-mehaniziranih desetina u 1. oklopno-mehaniziranoj bojni Sokolovi ovaj je put provedeno u matičnoj vojarni i na vojnom vježbalištu ”Grbavica“ koje pripadnici Sokolova koriste za provedbu obučnih aktivnosti. Natjecateljske su posade kroz sedam radnih točaka pokazale svoju psihofizičku spremu te prije svega poznavanje temeljnih i specijalističkih vojničkih znanja. Radne točke sastojale su se od rastavljanja i sastavljanja osobnog i zajedničkog naoružanja, precizne vožnje u terenskim uvjetima, gađanja iz zračne puške, prolaska borbenim vozilom kroz kontaminirano područje, medicinsko zbrinjavanje s logističkom popunom, zamjene članka na gusjeničnom platnu te svladavanje pješačkih prepreka. Provedba ovakve vrste natjecanja, istaknuli su u Sokolovima, iznimno je bitna za podizanje morala te osjećaja pripadnosti postrojbi. Najbolji rezultat, odnosno prvo mjesto, ostvarila je 2. oklopno-mehanizirana desetina, 3. oklopno-mehaniziranog voda iz sastava 3. oklopno-mehanizirane satnije, a pobjednicima je uručen prijelazni pehar kao nagrada za uložen trud te prikazano znanje i vještine.

U đakovačkoj vojarni na natjecanju tenkovskih posada pobjedu je odnijela posada 5. tenkovske satnije u sastavu poručnik Karlo Pernar, narednik Ivan Zdeličan, vojnik Ivan Lovrić i vojnik Kristijan Mikić.


U varaždinskoj vojarni ”7. gardijske brigade Puma” Danu oklopništva prethodio je sportski dan bojne, 29. rujna, pri čemu je službeno otvoreno novo nogometno te odbojkaško igralište. Održano je i prvenstvo bojne u velikom nogometu, a 1. mjesto osvojila je ekipa 1. oklopno-mehanizirane satnije. Pripadnici Izvidničkog voda Zapovjedne satnije prezentirali su pripadnicima 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume vojni crossfit.

Tekst i foto: OJI/ Dino Varošanec