Natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada – sudar titana

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada organizirala je povodom obilježavanja Dana oklopništva natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada. Ukupno je sudjelovalo trinaest posada, sedam oklopno-mehaniziranih i šest tenkovskih. Iz gustog dima koji suklja iz oklopljenih tvrđava, moćnog huka i buke motora, usredotočenih vojnika koji djeluju poput jednog tijela, putova izbrazdanih čeličnim gusjenicama, stigli su pobjednici, prvi među najboljima… 3. posada 2. tenkovskog voda 2. tenkovske satnije Oklopne bojne

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada organizirala je povodom obilježavanja Dana oklopništva od 29. rujna do 2. listopada na vojnom poligonu “Gašinci” natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada. Svečanosti proglašenja pobjednika i obilježavanju Dana oklopništva zadnjeg su dana natjecanja nazočili načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Siniša Jurković, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić, prvi dočasnik HKoV-a časnički namjesnik Dario Rosić, voditelj izaslanstva Slovenske vojske brigadni general Milan Žurman, voditelj izaslanstva OS-a Mađarske pukovnik Zoltan Juhasz te zapovjednici oklopnih bojni gardijskih brigada iz Domovinskog rata.
Svoje su snage na Gašincima odmjerile posade borbenih vozila iz sastava tenkovske bojne Kune, Oklopne bojne, 1. mehanizirane bojne Sokolovi te 2. mehanizirane bojne Pume. Ukupno je sudjelovalo trinaest posada, sedam oklopno-mehaniziranih i šest tenkovskih. Iz gustog dima koji suklja iz oklopljenih tvrđava, moćnog huka i buke motora, usredotočenih vojnika koji djeluju poput jednog tijela, putova izbrazdanih čeličnim gusjenicama, stigli su pobjednici, prvi među najboljima. “Mala je razlika između vrlo dobrog i odličnog,” primijetio je zapovjednik GOMBR-a brigadni general Denis Tretinjak.
Prvoplasirane su posade na uručenje prijelaznog pehara stigle u svojim vozilima. Iz BVP-a su izišli pripadnici 3. desetine 1. mehaniziranog voda 1. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Puma, a iz tenka 3. posada 2. tenkovskog voda 2. tenkovske satnije Oklopne bojne. Takav način uručenja pehara patentiran prošle godine odmah je postao tradicija.
Interes za sudjelovanje pokazali su i Slovenska vojska te OS Mađarske, koji su na natjecanje poslali svoja izaslanstva. Slovensko izaslanstvo predvodio je zapovjednik Logističke brigade Slovenske vojske brigadni general Milan Žurman, a mađarsko zapovjednik Tenkovske bojne pukovnik Zoltan Juhasz. Oružane snage zemalja promatrača koriste jednaku platformu tenkova (T-72), koja po značajkama ne odstupa od tenkova koji se koriste na našim natjecanjima (T-84), te bi ih se već od iduće godine moglo vidjeti na našem natjecanju oklopno-mehaniziranih posada, koje bi tad postalo i prvo međunarodno. “Važan je projekt internacionalizacija natjecanja. Nastojat ćemo razinu koordinacije podignuti na višu razinu kako bi iduće godine promatrači postali sudionici,” izjavio je brigadni general Denis Tretinjak.
Koncept natjecanja, koji je rezultat rada Dočasničkog lanca potpore, izložio nam je general Tretinjak: “Želja nam je bila stvaranje uzora za pojedince i posade te razvoj zajedništva jer se kroz natjecanja definitivno stvaraju prijateljstva i razmjenjuju iskustva.”
Novo vojno natjecanje korijene vuče iz natjecanja posada BVP-a održanog 2014. u Našicama, tijekom obilježavanja 23. obljetnice ustrojavanja legendarnih Puma. Slična natjecanja održavaju se i u drugim zemljama, npr., OS Ruske Federacije organizira sad već međunarodni tenkovski biatlon, dok članice NATO-a odmjeravaju snage na poligonu “Grafenwöhr” u Njemačkoj.
Specifičnost našeg natjecanja je fokusiranje na posade, a na NATO-ovu sudjeluju formacije na razini tenkovskog voda. Još jedna razlika je ta da se kod nas održavaju dva paralelna natjecanja: u kategoriji tenka i oklopno-mehaniziranoj kategoriji. Posade moraju dokazati sposobnost pojedinačnih i zajedničkih vještina. Tako se i mijenja bodovanje, koje je od prošle godine doživjelo znatne promjene. Sustav prošlogodišnjih ocjena išao je na ruku brzini na štetu preciznosti, što je ove godine riješeno povećanjem negativnih bodova (dodavanje vremena koje se zbraja na ukupno vrijeme posade) za promašaje te povećavanjem nagrada za točnost. Na natjecanje se može prijaviti samo formacijska desetina, svatko se natječe sa svojim vozilom, a bodovi su jednaki i ako se u formaciji nalaze i žene.
Natjecatelji u kategoriji tenka T-84 moraju proći šest radnih točaka: pripremiti tenk za borbu, svladati zapreke, provesti postupak prilikom nailaska na protuoklopnu minu, zamijeniti članak gusjeničnog platna, izvršiti popunu streljivom, i na kraju, školsko gađanje.
U kategoriji oklopno-mehaniziranih posada pred natjecatelje je bilo postavljeno devet radnih točaka: pripremiti se za borbu, svladati OMP, vući oštećeni BVP, svladavati bočni nagib, ući u bazu i zamijeniti članak gusjeničnog platna, izvršiti napad oklopno-mehaniziranom posadom, izvući i nositi ozlijeđenog člana posade, taktički se kretati BVP-om i posadom u NBK uvjetima te izvršiti bojno gađanje oklopno-mehaniziranom posadom u obrani.
Na svim se radnim točkama u objema kategorijama rezultati vrlo malo razlikuju, no zamjena gusjeničnog članka i gađanje ona su mjesta na kojima se prolazi ili pada. Na tim radnim točkama do izražaja dolazi preciznost, uigranost ekipe te zapovjednikovo umijeće usklađivanja i izvlačenja zadnje kapi snage iz svojeg tima. Posade koje ne nastupaju promatraju tijek natjecanja i bodre svoje kolege duž četiri kilometra staze. Ne treba čuditi da su svi usredotočeni upravo na te dvije točke, gdje se u neizvjesnosti i buci navijanja promatra suparnikova izvedba.
Za sigurnost radnih točaka zaduženi su najiskusniji dočasnici. Riječ je o prvim dočasnicima satnija i vodova, čija je zadaća provedba stručnog nadzora i sigurnosti. Svaka zadaća mora biti riješena sukladno Orisu obuke i ocjenjivanja. Sudjelovanjem dočasnika iz različitih postrojbi na radnim točkama ostvaruje se veća objektivnost ocjenjivanja.
Sve veći interes za takva natjecanja u svijetu te praćenje trendova natjecanja oklopnih vozila i tenkova u OSRH najavljuju zanimljivu godinu koja dolazi.


vojnikinja Valentina Popović, 1. mehanizirana bojna Sokolovi, strijelac ručnog bacača granate
Godinu dana je u sustavu i ovo joj je bilo prvo natjecanje. Smatra da je bilo uzbudljivo i zadovoljna je postignutim rezultatom te timskim ozračjem. Njezina je posada iskoristila vrijeme prije natjecanja za pripreme. Smatra da nije jednostavno biti žena u oklopnom vozilu, ali zahvaljujući pomoći kolega nije ni teško. Za jednak kriterij u ocjenjivanju muških i mješovitih posada zaključuje da je to prava ravnopravnost spolova na djelu.


Jedan od utemeljitelja natjecanja
časnički namjesnik Karolj Mikuš, prvi dočasnik 2. mehanizirane bojne Pume, glavni sudac za oklopno-mehanizirane posade
U sustavu je od početka Domovinskog rata i najstariji je sudionik natjecanja. Prošle je godine bio odgovoran za provedbu natjecanja, a ove je godine sudac. Glavni je koordinator u Taktično-operativnom centru, a u slučaju prigovora posada na suđenje, odlučuje o njihovoj utemeljenosti. Ovo mu je zadnje natjecanje u vojnoj karijeri jer uskoro odlazi u mirovinu, ali kao višem sportskom treneru natjecateljski mu je duh u krvi. Sudjelovao je u organizaciji natjecanja za najspremnijeg vojnika 3. gardijske brigade, natjecanja Od Sinja do Knina te je bio pomoćni sudac na natjecanju za najspremnijeg vojnika OSRH Prvi za Hrvatsku. Jednostavno: u kojoj je god postrojbi bio, nije ga mimoišlo niti jedno organiziranje natjecanja. Tijekom karijere promijenio je više dužnosti prvih dočasnika u različitim postrojbama. Prvo iskustvo u provedbi natjecanja oklopnih vozila stekao je prilikom obilježavanja ustrojavanja Puma, koje je bilo preteča ovog natjecanja, ali manje kompleksno. Smatra da se vojnik može uvježbavati svakodnevno, ali natjecateljski duh stvara ozračje u kojem je moguće postići više. “Natjecanje je ono što izvlači najviše iz vojnika,” zaključuje časnički namjesnik Karolj Mikuš.


“Važan je projekt internacionalizacija natjecanja. Nastojat ćemo razinu koordinacije podignuti na višu razinu kako bi iduće godine promatrači postali sudionici,” izjavio je brigadni general Denis Tretinjak.

Poredak tenkovskih posada
3. posada 2. tenkovskog voda 2. tenkovske satnije Oklopne bojne
4. posada 1. tenkovskog voda 1. tenkovske satnije Oklopne bojne
2. posada 2. tenkovskog voda 2. tenkovske satnije tenkovske bojne Kune

Poredak BVP-a
3. desetina 1. mehaniziranog voda 1. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Pume
2. desetina 2. mehaniziranog voda 3. mehanizirane satnije 1. mehanizirane bojne Sokolovi
3. desetina 3. mehaniziranog voda 2. mehanizirane satnije 1. mehanizirane bojne Sokolovi


Marko Škovrlj, Foto: Mladen Čobanović