Natjecanje za najspremniju oklopno-mehaniziranu i tenkovsku posadu

Povodom Dana oklopništva održana su na vojnom poligonu “Gašinci” u organizaciji Gardijske oklopno-mehanizirane brigade natjecanja za najbolju oklopno-mehaniziranu posadu i za najspremniju tenkovsku posadu. Riječ je o natjecanju za najbolju oklopno-mehaniziranu posadu s borbenim vozilima pješaštva BVP M80A u kojem su sudjelovali pripadnici 1. mehanizirane bojne Sokolovi i 2. mehanizirane bojne Pume te natjecanju za najspremniju tenkovsku posadu s tenkovima M-84 u kojem su sudjelovali pripadnici tenkovske bojne Kune i Oklopne bojne… Kao i uvijek prilikom vojničkih natjecanja, i ovo je završilo ceremonijom proglašenja pobjednika, a održat će se i iduće godine te postati tradicionalno…

Postaju li vojnička tenkovska natjecanja svjetski trend? Možda. Međunarodni tenkovski biatlon u Rusiji postoji još od 2013. godine, a ovog je proljeća oživljeno i NATO-ovo natjecanje tenkovskih vodova na poligonu “Grafenwöhr” u Njemačkoj. Čitajući vijesti i gledajući atraktivne snimke s tih natjecanja, svakom ljubitelju oklopništva u Hrvatskoj vjerojatno je na pamet palo pitanje: “Hoće li i u OSRH biti organizirano nešto slično?” Pa, što se tiče tenkova, stvarno nije trebalo dugo čekati, tek do obilježavanja Dana oklopništva (2. listopada) u Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi (GOMBR). Tijekom 28. i 29. rujna na poligonu “Gašinci” održana su dva paralelna natjecanja. Za najbolju tenkovsku posadu u tenku M-84 natjecali su se pripadnici tenkovske bojne Kune i Oklopne bojne, a za najbolju posadu (što je podrazumijevalo i tzv. iskrcajni dio, dakle, cijele desetine) borbenog vozila pješaštva (BVP) M-80A pripadnici 1. mehanizirane bojne Sokolovi i 2. mehanizirane bojne Pume.
Da, bilo je to prvo natjecanje u OSRH u opisanom obliku, ali svakako treba spomenuti njegove korijene u GOMBR-u. Naime, posade BVP-a već su prošle godine u prosincu imale slično natjecanje, i to u Našicama u okviru proslave 23. obljetnice Puma. Uspješna provedba tog natjecanja i sve pozitivno što je ono pružilo motiviranosti i obučenosti postrojbi, pridonijeli su razvoju ideje o natjecanju na razini brigade i uvrštenju tenkova. Ideja se rodila u Dočasničkom lancu potpore. “Koncept natjecanja vezan je uz vojničke pojedinačne i specijalističke zadaće, te zajedničke zadaće posada vozila. U prvom je planu timski rad, integracija taktičkih radnji s provedbom paljbenih zadaća, na izazovnom, teškom terenu, za dobro obučene i uvježbane posade,” objasnio nam je na Gašincima prvi dočasnik GOMBR-a stožerni narednik Dražen Horvat.
Zahvaljujući iznimnoj ljubaznosti i profesionalnosti svih pripadnika GOMBR-a koji su bili dio organizacije, Hrvatski vojnik imao je priliku i zadovoljstvo detaljno pratiti cijelo natjecanje. Da, teren je bio izazovan i za vozila i za posade, a postavljenu stazu koja je uključivala uspone, nagibe, glibove, zapreke i rovove trebalo je prijeći u najkraćem mogućem roku. Naravno, organizatori su se potrudili i začiniti stazu radnim točkama koje su iskušavale sva vojnička znanja, vještine i sposobnosti sudionika, ne samo kao pojedinaca, nego prije svega kao timova. Točke je trebalo proći prema strogo određenim pravilima i pod budnim okom sudaca. Svaka manja pogreška donosila je kazneni dodatak na ukupno vrijeme, a veća i mogućnost diskvalifikacije.
Tročlane tenkovske posade imale su šest radnih točaka: pripremu vozila za borbu, svladavanje zapreka, postupak prilikom nailaska na protuoklopnu minu, zamjenu članka gusjeničnog platna, popunu streljivom te školsko gađanje. Oklopno-mehanizirane posade BVP-a (cijele desetine, tj. tri vojnika koji čine samu posadu vozila plus njih sedam koji čine iskrcajni dio), imale su devet točaka: pripremu za borbu, svladavanje OMP-a, vuču oštećenog BVP-a, svladavanje bočnog nagiba, ulazak u bazu uz zamjenu članka gusjeničnog platna, provedbu napada oklopno-mehaniziranom posadom, izvlačenje i nošenje ozlijeđenog člana posade, taktičko kretanje BVP-a i posade u NBK uvjetima te bojno gađanje oklopno-mehaniziranom posadom u obrani. Dakle, na nekim se točkama desetina iskrcavala i provodila zadaće koje smo inače naviknuli gledati u klasičnim vježbama pješaštva.
Dva paralelna natjecanja tražila su dvije organizacijske cjeline: kod tenkista je na čelu bio zapovjednik Sokolova pukovnik Valentin Skroza, a kod BVP-a zapovjednik Puma pukovnik Željko Marinov. Međutim, stvarno smo imali priliku uvjeriti se da su svi organizatori djelovali sinkronizirano, kao jedan. Natjecanja su bila vođena iz istog stožera (EXDIR) u šatoru u blizini automatskog tenkovskog strelišta (ATS), gdje se nalazio start i cilj obiju staza. Startni raspored u ritmu “jedan tenk – jedan BVP” bio je isplaniran tako da nije moglo doći do susreta vozila na stazama, a postavljene straže i kontrolori brinuli su se o sigurnosti svih koji su pratili natjecanje. Poligon “Gašinci” izgleda zahvalno za takav tip natjecanja jer na relativno malom prostoru pruža dosta mogućnosti za sigurno postavljanje raznolikih radnih točaka. Primjerice, na ruti BVP-a bila je i tzv. NATO-ova baza koja inače služi za uvježbavanje kontingenata OSRH koji odlaze u međunarodne misije i operacije, a na natjecanju je bila idealna za operacije iskrcajnog dijela desetina s BVP-om. Ukratko, bez obzira na mnoštvo vojnika, tehnike i kompleksan scenarij, natjecanje je proteklo u organizaciji kakvu volimo nazivati pravom vojničkom. 

Svladavanje zapreka

Bez obzira na to što su “osamdeset četvorke” i “bevepei” vozila kakva je uvijek atraktivno vidjeti u akciji, što je teško ostati ravnodušan na njihovu moć, buku i pokretljivost unatoč oklopljenosti, ono što nas je oduševilo bili su natjecatelji. Ne zaboravimo, biti vojnik u oklopnoj ili mehaniziranoj postrojbi, u tenku ili BVP-u, daleko je od udobne vožnje u moćnoj oklopnoj utvrdi koja svladava sve zapreke i protivnike. Postati i ostati takav vojnik traži gomilu teškog fizičkog rada, vrućine (a u drugim uvjetima i hladnoće), i trčanja, mnoge sate rada na sebi, a onda i zajedničkog rada s kolegama, sve uz poštivanje stege i subordinacije. I zamjena gusjeničnog članka, koja bi se laicima mogla učiniti kao rutinska zadaća, traži znanje, trud i uigranost. Sve to mogli smo vidjeti uživo tijekom dva dana u Slavoniji, a ono što ćemo nazvati najimpresivnijim bio je entuzijazam i zajedništvo. Među sudionicima bili su i stari i mladi, od prekaljenih ljudi koji su se u oklopništvu borili u Domovinskom ratu, sve do mladih kojima je natjecanje bilo vjerojatno najveći izazov u karijeri. Bodrili su jedni druge, poklicima slavili svaki dobar potez i rezultat, a ako bi naišli na poteškoće, nisu odustajali, bili su uporni dok napokon ne bi prošli radnu točku ili neku drugu zapreku. Vrijedilo je doći u Gašince samo zbog uzvika zadovoljstva cijele pobjedničke posade u konkurenciji BVP-a nakon što su objavljeni rezultati.

Zamjena članka gusjeničnog platna

Kao i uvijek prilikom raznih vojničkih natjecanja, i ovo GOMBR-a završilo je ceremonijom proglašenja pobjednika. Organizatori su bili originalni: nakon što su priznanja uručena “srebrnima” i “brončanima”, prvoplasirane su posade pred improviziranu pozornicu stigle u svojim vozilima. Iz BVP-a su izišli pripadnici 2. desetine 2. voda 3. satnije 1. mehanizirane bojne Sokolovi , a iz tenka posada zapovjednika 2. tenkovske satnije Oklopne bojne.
Pobjednici su zaslužili čestitke, ali zaslužili su ih i svi ostali. Bez obzira na to što među bojnama i manjim postrojbama unutar njih postoji vidljivo suparništvo, ono je pozitivno. Čestitke su bile otvorene i iskrene, zapravo su se svi ponosili pobjednicima. I kao zaključak, dovoljno je reći da će se natjecanje održati i iduće godine te postati tradicionalno. Zaista, nema ljepšeg i boljeg načina da jedan vojni rod proslavi svoj dan.


Posada je srce tenka i BVP-a
Uručivši pehare i priznanja najboljima tijekom ceremonije proglašenja, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Siniša Jurković naglasio je da je sa zadovoljstvom pratio natjecanje i njegovu organizaciju. “Kroz ovakve događaje osnažujemo pobjednički duh u OSRH i postižemo pobjedničke rezultate,” poručio je general postrojenim natjecateljima.
Čestitajući sudionicima i organizatorima natjecanja koje je promocija izvrsnosti, zapovjednik GOMBR-a brigadni general Denis Tretinjak rekao je: “Bez obzira na svu tehnologiju, posada je srce tenka i borbenih vozila pješaštva. Samo hrabri, odlučni i obučeni pripadnici garancija su efikasne uporabe tehnike.”


Više od natjecanja
Zapovjednici natjecanja pukovnik Valentin Skroza i pukovnik Željko Marinov istaknuli su u izjavama za Hrvatski vojnik da događaji na Gašincima imaju veću važnost od natjecateljske, pokazuju spremnost posada te kvalitetu cjelogodišnjeg ciklusa obuke u postrojbama.


Poticaj za još bolji rad
Pobjedničku tenkovsku posadu zapovjednika 2. tenkovske satnije Oklopne bojne činili su satnik Dalibor Vujić (zapovjednik tenka), razvodnik Dubravko Ferbežar (ciljač) i razvodnik Željko Trčić (vozač). “Zapovjednik satnije treba biti uzor svojim ljudima u bilo kojoj situaciji. Nadam se da ovaj rezultat može biti poticaj za još bolji rad svih u satniji. Natjecanje je apsolutno opravdalo svoje pokretanje,” zaključio je satnik Vujić.


Motivacija kao pečat pobjede
Među posadama BVP-a najbolja je bila 2. desetina 2. voda 3. satnije 1. mehanizirane bojne Sokolovi u sastavu desetnik Andrej Hanižjar (zapovjednik desetine), skupnica Josipa Grbavica (zapovjednica vozila), vojnik Zvonimir Bereš (ciljač-operater), vojnik Josip Neugebauer (vozač BVP-a), vojnik Božidar-Matej Martinović i vojnik Hrvoje Opačak (puškostrojničari), vojnik Robert Rakocija i pozornik Josip Mijić (strijelci s bacačem granata) te vojnik David Sinara i razvodnik Dalibor Vujičić (strijelci).
“Današnji uspjeh plod je naših dobrih priprema i kvalitetne obuke, uz izvrsnu stegu i predanost zadaći. Konačan je pečat dala velika motivacija vojnika,” rekao je nakon proglašenja desetnik Hanižjar.


Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Tomislav BRANDT