Razvoj natjecateljskog duha i zajedništva

Na natjecanju najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada GOMBR-a sudjelovale su posade iz sastava Tenkovske bojne Kune, Oklopne bojne 1. mehanizirane bojne Sokolovi i 2. mehanizirane bojne Pume, a ove godine natjecali su se i pripadnici Logističke brigade Slovenske vojske. Pobijedile su posade Tenkovske bojne Kune te posada 2. mehanizirane bojne Pume koja je pobjedu posvetila preminulom vojniku Goranu Mendešu, svojem bivšem pripadniku koji je prošle godine bio u pobjedničkoj desetini…

Povodom obilježavanja Dana oklopništva Gardijska oklopno-mehanizirana brigada na vojnom poligonu ”Gašinci“  organizirala je trodnevno natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada GOMBR-a.

Na natjecanju su sudjelovale posade borbenih vozila iz sastava Tenkovske bojne Kune, Oklopne bojne 1. mehanizirane bojne Sokolovi i 2. mehanizirane bojne Pume, a ove godine natjecali su se i pripadnici Logističke brigade Slovenske vojske.

U konkurenciji oklopno-mehaniziranih posada pobijedila je posada 2. mehanizirane bojne Pume, dok je najbolja tenkovska posada bila posada Tenkovske bojne Kune.  

Svečanosti proglašenja pobjednika i obilježavanju Dana oklopništva nazočio je izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, načelnik Uprave za planiranje brigadni general Denis Tretinjak, načelnik Stožera Zapovjedništva snaga Slovenske vojske brigadni general Milan Žurman, vojni izaslanici Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Mađarske i Slovenije, predstavnici civilnih vlasti i drugi uzvanici.

U prigodnom obraćanju general Tretinjak istaknuo je kako ovo natjecanje za oklopništvo Hrvatske vojske znači demonstraciju još većih i boljih sposobnosti, a posebno je izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja Slovenske vojske.

”Kad smo prije tri godine počeli s ovim natjecanjem, bila je jasna vizija i ideja da ovo natjecanje pokrene proces podizanja sposobnosti na bazičnoj razini koja čini svaku postrojbu. Impresivni rezultati koje sam danas vidio, u odnosu na one od prethodne dvije godine, pokazuje da idemo u pravom smjeru. Vrijeme potrebno za proći radnu točku smanjuju se, kvaliteta provedbe taktika, tehnika i procedura značajno su evoluirale i to me čini ponosnim. No, ono što me čini još zadovoljnijim jest što smo realizirali dogovor od prošle godine, a to je sudjelovanje Slovenske vojske u natjecanju. Nazočnost vojnih izaslanika naših prijateljskih zemalja daje mi nadu da ćemo vidjeti i pripadnike njihovih oružanih snaga  na ovom natjecanju. Sudjelovanje drugih vojski apsolutno je velik benefit za sve nas – od razvoja interoperabilnosti i zbog svega onoga čemu u Savezu težimo, a to je lakše i brže provoditi zajednička djelovanja kad spojimo naše postrojbe,” rekao je general Tretinjak. Posebno se osvrnuo na činjenicu što ovogodišnje natjecanje ima međunarodni karakter rekavši kako razmjena iskustava s pripadnicima drugih vojski daje velik doprinos  za razvoj sposobnosti, taktika, tehnika i procedura.

”Ako se vrtimo samo unutar naših sposobnosti, možemo doći u situaciju da se zasitimo i nemamo više prostora za napredovanje. Kad imamo nekoga sa strane, onda razmijenimo iskustva pa možda dobijemo neke nove sposobnosti. Iako je inicijalno bilo planirano da dođu i kolege iz Mađarske, ove godine to nismo uspjeli realizirati. No, vrata su uvijek otvorena. Nadam se da ćemo možda sljedeće godine imati kolege iz Mađarske i možda nekih drugih zemalja,” zaključio je general Tretinjak.

Zahvalivši na gostoprimstvu slovenski general Žurman izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u natjecanju rekavši: ”Važno je zajedničko osposobljavanje dviju prijateljskih zemalja i razvoj interoperabilnosti.”

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika GOMBR-a brigadir Dragan Pondeljak naglasio je veliku važnost oklopništva osvrnuvši se na njegovu ulogu u Domovinskom ratu.

 “U Domovinskom ratu oklopne postrojbe Hrvatske vojske odigrale su veliku ulogu i bile nositelj u zaustavljanju agresije na Republiku Hrvatsku i u konačnom oslobađanju okupiranog teritorija te vraćanja pod suverenitet Republike Hrvatske,” rekao je brigadir Pondeljak. Dodao je kako je za ovo natjecanje važnu ulogu imao Dočasnički lanac potpore te kako je ono pokrenuto s ciljem jačanja sposobnosti pojedinaca i postrojbe.

”Tehnologija je važan čimbenik, ali bez dobro obučenih posada ne bi bile ispunjene zadaće u taktičkom smislu i zadaće vezane uz poslove održavanja borbenih sredstava. Zato je ovo natjecanje i pokrenuto. Kroz natjecateljski duh povećava se sposobnost u svim područjima, ali i otkrivaju nove tehnike i postupci u realizaciji zadaća što brže, bolje i učinkovitije što će za rezultat imati višu razinu obučenosti. Ciljevi su zajednički svim oklopnim vozilima, bez obzira na njihovu nacionalnost. Stoga se nadam da ćemo u budućnosti naći zajednički interes za organiziranje zajedničkog natjecanja u drugim zemljama i partnerima. Ovo natjecanje želimo proširiti u svrhu razvoja suradnje, prijateljstva i potrebne razine intreroperabilnosti,” poručio je zamjenik zapovjednika GOMBR-a.

Razvijanje natjecateljskog duha i zajedništva

Samo natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih postrojbi osmišljeno je i organizirano sa svrhom razvijanja natjecateljskog duha i zajedništva unutar postrojbi i partnera iz NATO-a te provjere uvježbanosti pojedinca i posada pa su sudionici stavljeni pred niz zahtjevnih pojedinačnih i zajedničkih zadaća. Uspješnost svladavanja staze određeno je mjerenjem vremena potrebnog svakoj posadi da izvrši postavljeni zadatak na ruti kretanja. Prvi dočasnik GOMBR-a, časnički namjesnik Dražen Horvat, pojasnio je koje su sve bile zadaće natjecatelja.

”Tenkovske posade natječu se na stazi dugoj četiri kilometara i imaju šest radnih točaka – priprema tenka za borbu, svladavanje poligona s preprekama, nailazak na protuoklopnu minu, zamjena članka gusjeničnog platna, popuna tenka M-84 streljivom te gađanje naoružanjem.. Oklopno-mehanizirane posade imaju devet radnih točaka priprema oklopno-mehaniziranih posada BVP M80A za borbu, svladavanje poligona s BVP-om M80A, zatim izvlačenje oštećenog BVP-a, svladavanje bočnog nagiba, ulazak u bazu i zamjena članka gusjeničnog platna, napad oklopno-mehaniziranom posadom s BVP-om M80A, zbrinjavanje i evakuacija ranjenika MEDEVAC i logistička popuna, osma točka je NBKO, odnosno nuklearno-biološko-kemijska opasnost te provođenje bojnog gađanja mehaniziranom posadom u obrani,” kaže prvi dočasnik Brigade. Mjere sigurnosti, dodaje, bile su najveći izazov, no budući da se natjecanje provodi već treću godinu, organizatori su bili spremni zahvaljujući ranijim iskustvima.

”Na natjecanju je naglasak bio na pojedincu, odnosno na njegovoj obučenosti u tenkovskim posadama. Gledali smo i da se razvija natjecateljski duh i zajedništvo u tim posadama. Bilo je deset tenkovskih posada, od toga dvije slovenske, a jedanaest oklopno-mehaniziranih. Testirali smo njihovu uvježbanost i osposobljenost, a na natjecanje su prijavljene samo najspremnije posade,” kaže časnički namjesnik Horvat.

Natjecanja za najbolju tenkovsku i oklopno-mehaniziranu posadu naslonjena su na tradiciju i iskustva stečena u tim natjecanjima, ali i na nove sposobnosti hrvatskih vojnika stečene u okviru borbeno usredotočene obuke u postrojbama Hrvatske vojske te na iskustva stečena u 15-ak godina sudjelovanja u operacijama potpore miru s bitno promijenjenim uvjetima okruženja i zahtjevima za koje se svaki vojnik morao pripremiti i u stvarnosti primijeniti.


Kao i prošle godine u konkurenciji oklopno-mehaniziranih posada pobijedila je posada 2. mehanizirane bojne na čelu sa skupnikom Stjepanom Novoselcem, a pobjedu su posvetili naglo preminulom vojniku Goranu Mendešu, svojem bivšem pripadniku koji je prošle godine bio u pobjedničkoj desetini.

”Zahvalio bih svojim dečkima na radu i trudu i davanju zadnjeg atoma snage. Najviše su zaslužni što drugu godinu zaredom stojim ovdje s peharom. Da nije bilo njih, ne bi bilo pobjede. Ključ je pobjede zajedništvo i suradnja. Velika je sreća i zadovoljstvo što ovaj pehar nosimo u Varaždin, selimo Pume gdje su prije bile,” rekao je zapovjednik desetine skupnik Novoselec te poručio: “Gorane, ova je pobjeda za tebe.”


Najbolja tenkovska posada bila je posada Tenkovske bojne Kune na čelu sa zapovjednikom posade skupnikom Mariom Varžićem.

”Posada funkcionira kao tim, kao obitelj, moraju svi biti zajedno i dati sve od sebe u svakoj zadaći. Svi članovi tima moraju imati povjerenja jedni u druge i svaki mora ispuniti svoju zadaću. Sve to daje rezultat kakav smo mi danas ostvarili. Natjecanje je bilo izazovno, no mi smo dobro obučeni kao i druge postrojbe koje su se natjecale. Mi smo imali malo više sreće,” rekao je skupnik Varžić.


Martina Butorac, snimio: Tomislav Brandt