Dinamični dani oklopništva

Posade i desetine Gardijske oklopno-mehanizirane brigade kroz zanimljiva su vojnička natjecanja u Varaždinu, Đakovu i Našicama pokazale iznimne vještine i specijalistička znanja

Blato postavlja dodatan izazov u vožnji za vozače i zapovjednike vozila

Povodom Dana roda oklopništva Gardijska oklopno-mehanizirana brigada (GOMBR) provela je natjecanja oklopno-mehaniziranih i tenkovskih posada na tri lokacije. Prva je bila u vojarni ”7. gardijske brigade Puma” u Varaždinu, druga u vojarni ”132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama, a treća u vojarni ”3. gardijske brigade Kune” u Đakovu. Od 28. do 30. rujna posade i desetine pokazale su sve potrebne vještine i specijalistička znanja koja su u potpori provedbe misije postrojbe.

Natjecanja su započela u Varaždinu gdje su natjecatelji iz 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume opremljeni borbenim vozilima pješaštva M-80A morali svladati rukovanje kupolskim i osobnim naoružanjem, preciznu vožnju uz navođenje zapovjednika vozila, uspostavu veze, popunu gorivom i streljivom te zbrinjavanje i evakuaciju ranjenika. Najbolja posada bila je iz 3. oklopno-mehanizirane satnije sa zapovjednikom desetnikom Stjepanom Novoselcom. Drugo mjesto osvojila je posada poručnika Erika Bajsa iz 3. oklopno-mehanizirane satnije, a treće mjesto posada iz 1. oklopno-mehanizirane satnije, koju je vodio skupnik Daniel Poljak.

Kako doznajemo od zapovjednika bojne bojnika Krunoslava Slavinca, natjecanje je bilo psihofizički zahtjevno te je ispunilo ciljeve podizanja natjecateljskog duha, kohezije unutar postrojbe te uvježbanosti. “Najzahtjevnija točka natjecanja bilo je svladavanje poligona za vožnju. Precizno kretanje unutar uskog prostora zahtijeva visoku razinu koncentracije i vještine vozača te zapovjednika vozila. Natjecanje je održano u timskom duhu i duhu pobjednika koji je sadržan u motu bojne Uvijek prvi!” istaknuo je bojnik Slavinec.

Brz start iznimno je bitan: nakon ”uvodnog“ dijela natjecanja, posada se penje na tenk M-84

Sedam teških točaka

Drugog dana natjecanja pripadnici 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi okušali su se na stazi u Našicama koja je uključivala sedam točaka. Natjecanje je započelo s pripremom desetine i BVP-a za borbu, a potom nastavilo svladavanjem poligona borbenim vozilom M-80A, gađanjem desetine u obrani zračnom puškom, taktičkim kretanjem vozila u uvjetima NBK ugroze, zbrinjavanjem i evakuacijom ranjenika, logističkom popunom, zamjenom članka gusjeničkog platna te je zaključeno svladavanjem pješačkih prepreka. Staza simulira borbena djelovanja za koja mora biti osposobljena svaka oklopno-mehanizirana desetina.

“Volio bih da su ovakva natjecanja brojnija i češća te da ih možemo uklopiti uz redovite zadaće. Naime, pripadnici kroz cjelokupan godišnji ciklus obuke i ocjenjivanja daju sve od sebe, a natjecanja pridonose izraženijoj motivaciji. Vidljiva je od početka koji su svi jedva čekali pa sve do zadnjeg trenutka kad su se iscrpljeni utrkivali s vremenom kako bi postigli što bolji rezultat,” kaže nam prvi dočasnik Sokolova časnički namjesnik Damir Kotromanović. S njim se slaže i zapovjednik bojne bojnik Josip Granat: “Poticanje pozitivnog natjecateljskog duha između satnija povećava osjećaj pripadnosti satniji. Naravno na natjecanjima uvijek dolazi do posebne motivacije gdje se svi trgaju i daju maksimum od sebe kako bi bili bolji od drugih. Bojna puno dobiva time.”Zapovjednik je izrazio zadovoljstvo radom dočasničkog lanca potpore u pripremi staze i radnih točaka te znanjima, vještinama i sposobnostima koje su pokazali natjecatelji.

Višednevna kiša učinila je ceste vojnog vježbališta “Grbavica”, na kojima se održavao dio natjecanja, izrazito blatnjavima. “Blato postavlja izazov za vozače i zapovjednike vozila u vožnji, a usto je dodatni izazov u točki zamjene članka gusjeničkog platna. To su najzahtjevnije točke za posadu BVP-a. Prelazak pješačkih prepreka najzahtjevnija je i najatraktivnija točka u kojoj je najviše angažiran iskrcajni dio desetine,” doznajemo od bojnika Granata.

Poručnik Andrej Penezić, zapovjednik pobjedničke 2. desetine, 4. oklopno-mehanizirane satnije, također stavlja naglasak na točku zamjene članka gusjeničkog platna te kaže: “U zamjeni sudjeluje cijela desetina s iznimkom pripadnika desetine koji su osiguranje. Ima puno stvari koje se mogu zakomplicirati te nam uzeti vrijeme za pobjedu. Najznačajniji za pobjedu su timski rad i želja za pobjedom. Moja je desetina pokazala oboje i želio bih ih sve pohvaliti.” Drugo mjesto osvojila je 2. desetina 2. oklopno-mehanizirane satnije, kojom zapovijeda desetnik Valentin Pilić, a za treće se mjesto izborila 2. desetina 3. oklopno-mehanizirane satnije sa zapovjednikom narednikom Danijelom Gelom.

Održano u timskom duhu i duhu pobjednika, natjecanje je ispunilo ciljeve podizanja kohezije unutar postrojbi te uvježbanosti

”Rezultati su sve bolji“

Natjecanja su završila u Đakovu natjecanjem tenkovskih posada Tenkovske bojne Kune čije je glavno borbeno sredstvo tenk M-84. Nadmetanje započinje postrojavanjem posada ispred tenka te skidanjem tenkovske navlake, slijedi zamjena članka gusjeničkog platna, izlaz na prinudni izlaz, skidanje strojnice NSV. Zatim posada radi 80 sklekova te prelaze na štafetu s dvije kutije za streljivo napunjene pijeskom u dužini od 400 metara. Završavaju s rastavljanjem i sastavljanjem strojnica NSV i PKT te postrojavanjem ispred tenka koje označuje kraj natjecanja.

“Rezultati natjecanja svake su godine sve bolji. Ove je godine pobjedničko vrijeme 14 minuta i 21 sekundu. Za usporedbu, najbolji rezultat prošlog natjecanja je 18 minuta i 11 sekundi, što pokazuje da su posade sve uvježbanije,” doznajemo od obnašatelja dužnosti prvog dočasnika Tenkovske bojne nadnarednika Marina Katinića. Najbolji rezultat postigla je posada iz 1. tenkovske satnije, čiji je zapovjednik posade narednik Stjepan Budim. Drugo je mjesto osvojila posada poručnika Karla Pernara iz 5. tenkovske satnije, a treće posada iz 4. tenkovske satnije sa zapovjednikom posade skupnikom Matejom Kvesićem.

Bojnik Goran Anić, zapovjednik Tenkovske bojne rekao nam je da se natjecanjem pokazuje uvježbanost i obučenost tenkovskih posada u njihovim svakodnevnim zadaćama. “Natjecanja poput ovoga pružaju mogućnost pripadnicima da dostignu više ciljeve u pogledu obučenosti, što potom ispunjava cijelu postrojbu te podiže timski rad,” kaže bojnik Anić.

TEKST  Martina Stanković/ FOTO  Josip Cindrić, Martina Stanković, Dino Varošanec