Zahtjevnom obukom do novih sposobnosti

Dvodnevna hodnja 44 polaznika 3. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa ”Marko Babić“ od Udbine do Knina završni je dio zahtjevne šestotjedne obuke

Dodjelom diploma i znački na Kninskoj tvrđavi 13. listopada 2021. završila je šestotjedna obuka 3. naraštaja polaznika obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić“. Polaznici 3. naraštaja obuke, njih 44,  na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Ivanom Vukelićem i djelatnicima Središta na Kninsku tvrđavu stigli su nakon dvodnevne hodnje od Udbine do Knina, a na trasi dugoj 88 kilometara prošli su područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Na Kninskoj tvrđavi polaznike su dočekali izaslanik ministra obrane zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Rafanelli, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik GOMBR-a brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik GMBR-a brigadni general Dražen Ressler, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dalibor Dumbović te drugi vojni i civilni uzvanici.

Nakon dodjele diploma i znački, obraćajući se nazočnima general-pukovnik Jurković čestitao je polaznicima na uspješno završenoj obuci te zahvalio instruktorima Središta koji su im prenijeli svoja znanja i vještine. “Prošli ste strogu i zahtjevnu obuku te napornim i upornim radom stekli sposobnosti budućih vođa,” rekao je general Jurković. Prisjetio se legendarnog vukovarskog branitelja Marka Babića, po kojem je Središte dobilo ime, te polaznicima poručio: “Neka vam heroji i branitelji iz Domovinskog rata budu uzor u svladavanju budućih izazova.”

General-bojnik Kundid polaznicima obuke čestitao je na odvažnosti i ustrajnosti. “Vjerujem da ste u ovih šest tjedana stekli nova znanja i kompetencije koje će vas učiniti boljim vođama. Težite k izvrsnosti u svojem poslu, to je ono što čini razliku,” naglasio je general Kundid.

Najboljim polaznikom trećeg naraštaja zahtjevne obuke proglašen je poručnik Matteo Bogdan koji je nagrađen samokresom HS s posvetom načelnika Glavnog stožera OSRH. “Činjenica da sam proglašen najboljim polaznikom veliko mi je priznanje i puno mi znači u daljnjoj karijeri. Svaki časnik i dočasnik mora voditi svojim primjerom i samo tako će nam vojska biti što bolja,” rekao je poručnik Bogdan.

Šestotjednu obuku završila je i polaznica skupnica Ana Grabrić koja je istaknula kako je obuka bila iznimno naporna: “Uz pomoć kolega uspije se sve izdržati. Prijavila sam se zbog novih izazova, a sve što smo ovdje naučili dalje ćemo prenositi u svojim postrojbama.”

Sve hodnje s dosadašnjim naraštajima prošao je viši instruktor u Središtu nadnarednik Dalibor Perković koji je opisao tijek obuke: “Kroz šest tjedana polaznici prolaze tri faze, a svaka je eliminirajuća. Tako je u ovom naraštaju na obuku došlo 54 polaznika, a završilo ih je 44. Ova je obuka  početak njihove nove karijere obogaćene novim znanjima.”

Završna hodnja duga 88 kilometara započela je 12. listopada u pet sati postrojavanjem i uzvikom Znoj štedi krv ispred višenamjenskog tornja u vojarni “Josip Jović” u Udbini nakon čega je polaznike obuke u crkvi hrvatskih mučenika blagoslovio velečasni Josip Šimunović. U prvoj etapi dugoj 56 kilometara polaznici su zajedno sa svojim instruktorima prošli kroz Gračac, a ta je etapa završila taborovanjem u Otriću odakle su nastavili hodnju do Knina.

 

Martina Butorac

Foto Tomislav Brandt