Vojna policija obilježila tri značajne obljetnice

“Od prvog kontingenta do danas svi vodovi VP-a pokazali su iznimnu stručnost i profesionalnost, postali jedan od najpoželjnijih partnera u misiji u Afganistanu,” kazao je general zbora Mirko Šundov te podsjetio kako su postrojbe Vojne policije, a osobito Antiterorističke, sudjelovale u gotovo svim operacijama Hrvatske vojske u Domovinskom ratu…

U vojarni “Croatia” 1. ožujka obilježena je 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Islamsku Republiku Afganistan, kao i 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske te 25. obljetnica ustrojavanja 74. satnije Vojne policije.
Uz članove obitelji poginulih i nestalih pripadnika Vojne policije te nekadašnjih pripadnika VP-a, prigodnoj svečanosti nazočila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH  Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik GS-a OSRH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, prvi zapovjednik Vojne policije umirovljeni general-pukovnik Mate Laušić, zapovjednici glavnih zapovjedništava, generali, admirali te predstavnici Ureda Predsjednice RH, ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovom je prilikom kazala kako je Vojna policija, a posebno Antiteroristička Vojna policija u Domovinskom ratu dala svoj golem doprinos.”Sudjelovali ste u svim važnim vojnim operacijama, velik broj pripadnika položio je život za domovinu, a mnogi su i ranjeni. Svima vama Hrvatska je iznimno zahvalna. Nakon završetka Domovinskog rata, u dinamičnom i sigurnosnom okruženju suvremenog svijeta ubrzo je postalo jasno kako se interesi Republike Hrvatske ne mogu braniti samo na našim granicama, što je vrlo brzo rezultiralo međunarodnim angažmanom hrvatskih borbenih snaga, a Vojna policija u tome je imala značajnu ulogu,” poručila je Predsjednica.
Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić podsjetio je kako su upravo pripadnici Vojne policije bili prvi hrvatski predstavnici u mirovnoj operaciji u Afganistanu kamo je prije 15 godina upućen prvi vod Vojne policije. “To je bila prva organizirana, obučena, ocijenjena, opremljena i naoružana formacija Oružanih snaga RH koja je sudjelovala u međunarodnoj aktivnosti. Od zemlje primateljice međunarodne pomoći u vrijeme Domovinskog rata Republika Hrvatska postala je aktivna sudionica u mirovnim operacijama i misijama diljem svijeta,” istaknuo je Ivić.
General zbora Mirko Šundov naglasio je kako je tijekom Domovinskog rata kroz Vojnu policiju prošao velik broj iznimnih boraca, vojnika, dočasnika, časnika i generala. “Postrojbe Vojne policije, a osobito Antiterorističke, sudjelovale su u gotovo svim operacijama Hrvatske vojske. Osobno mogu svjedočiti za operaciju Maslenica, gdje su se iskazali svojom hrabrošću, odgovornošću i profesionalnošću. Stoga, u ovom svečanom trenutku prisjećamo se najznačajnijih operacija i mjesta u kojima su pripadnici Antiterorističke Vojne policije sudjelovali u Domovinskom ratu: Maslenica, Bljesak, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez. Slavni je to niz hrvatskih vojnih pobjeda u kojima je sudjelovala Vojna policija,” rekao je general Šundov. Istaknuo je također kako su uvid u spremnost Voda VP-a ostvarili i predstavnici Odjela za obrambeno planiranje i operacije NATO-a te Pododbora NATO-a za srednju i istočnu Europu: “Od prvog kontingenta do danas svi vodovi VP-a pokazali su iznimnu stručnost i profesionalnost, postali jedan od najpoželjnijih partnera u misiji u Afganistanu.

Ostvareni rezultati i uloga koju su pripadnici VP-a OSRH imali u sastavu VP-a u operaciji ISAF doveli su do odluke o davanju povjerenja Hrvatskoj da postane vodeća nacija u organizaciji i ustrojavanju škole VP-a afganistanske vojske.”Načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević rekao je kako vjeruje da će pripadnici Vojne policije u međunarodnim misijama i dalje prenositi duh pobjedničke Hrvatske vojske i svoje zadaće, baš kao što su to činili i za vrijeme Domovinskog rata, obavljati časno, profesionalno i na ponos hrvatskog naroda i Oružanih snaga. Prigodnim riječima okupljenima se obratio i prvi načelnik Vojne policije, umirovljeni general Mate Laušić. “Ponosan sam što sam 12 godina imao priliku raditi s vama i sudjelovati u pobjedničkom Domovinskom ratu. Čestitam vam današnju obljetnicu i vjerujem kako ćete i dalje promicati hrvatske interese i izvan Lijepe Naše.” U sklopu svečanosti dodijeljena su promaknuća i poticajne mjere.

Jelena Jakšić, Foto Tomislav Brandt