8. HRVCON ispraćen u misiju u Afganistan

“Svi vi, u ime svoje domovine, odlazite u Afganistan izvršavati zahtjevne i odgovorne zadaće. Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u zemlji te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod. Sudjelovanje u međunarodnim misijama uvijek otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i iznad svega oplemenjuje nas novim iskustvima. Vjerujem da ste spremni na sve to i da ćete kvalitetno izvršiti sve svoje zadaće,” poručio je pripadnicima kontingenta general zbora Mirko Šundov

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održan je 1. ožujka svečani ispraćaj 8. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiju potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu. Uz pripadnike kontingenta, svečanosti su nazočili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, vojni izaslanici i predstavnici Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, izaslanstva Ureda Predsjednice Republike, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, kao i članovi obitelji pripadnika kontingenta.
Osvrnuvši se na 15 godina sudjelovanja Republike Hrvatske u operaciji i misiji potpore miru u Afganistanu, Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga istaknula je da je postignut velik napredak u nastojanjima uspostave mira, no i zaključila da je naša zadaća u Afganistanu još daleko od dovršene te da ne možemo odustati, kao što smo i obećali afganistanskom narodu.
“Budite prepoznatljivi po odgovornom obavljanju svojih zadaća i po poštovanju koje iskazujete prema afganistanskom narodu, baš kao i vaši prethodnici,” poručila je Predsjednica postrojenim pripadnicima kontingenta, zaželjevši im sretan put i uspješno obavljanje zadaća te sretan povratak. Posebno je zahvalila članovima njihovih obitelji na potpori koju su im pružili, kao i na žrtvi koju će podnijeti u idućih šest mjeseci razdvojenog života.
“Naša iskustva iz Domovinskog rata dragocjena su i neprocjenjiva vrijednost, koju hrvatski branitelji i pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske kroz naš obrambeni sustav prenose na mlađe naraštaje. Upravo ta iskustva čine ih i poželjnim sudionicima u mirovnim operacijama i misijama, gdje su hrvatski vojnici, pokazalo se, izrazito dobro prihvaćeni i iznimno cijenjeni, i u vojnim strukturama, i kod lokalnog stanovništva,” rekao je državni tajnik Tomislav Ivić. Istaknuo je važnost potpore obitelji i poručio pripadnicima kontingenta: “Ministarstvo obrane i Oružane snage, kao vaša druga obitelj, uvijek su spremni pomoći vašim obiteljima dok ste vi u misiji. Svima njima vrata Ministarstva obrane uvijek su otvorena.”
Pripadnicima 8. HRVCON-a obratio se i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, koji im je poručio: “Svi vi, u ime svoje domovine, odlazite u Afganistan izvršavati zahtjevne i odgovorne zadaće. Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u zemlji te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod.”
Naglasio je kako očekuje profesionalno izvršavanje dobivenih zadaća, međusobno uvažavanje i, posebno, dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka, kako bi izbjegli moguće sigurnosne ugroze, izvršili svoju misiju i sretno se vratili obiteljima. General Šundov zaključio je: “Sudjelovanje u međunarodnim misijama uvijek otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i iznad svega oplemenjuje nas novim iskustvima. Vjerujem da ste spremni na sve to i da ćete kvalitetno izvršiti sve svoje zadaće.” Izrazio je također posebnu zahvalnost obiteljima na potpori.
Zapovjednik kontingenta brigadir Branko Tubić objasnio je da će pripadnici 8. hrvatskog kontingenta biti raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije u Kabulu, te da će uz stožerne dužnosti obnašati i dužnosti savjetnika pripadnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojnopolicijske dužnosti. Istaknuo je da je 8. HRVCON u potpunosti spreman za sve zadaće te zaključio: “Uz odgovorno i profesionalno izvršenje zadaća vjerujem da uspjeh neće izostati.”
Osmi hrvatski kontingent u misiji Odlučna potpora broji ukupno 106 pripadnika OSRH, među kojima je i osam žena. U sastav kontingenta ulaze i tri pripadnika OSRH koji se već nalaze u Afganistanu u sklopu 7. HRVCON-a. U misiju se upućuju i dva vojnopolicijska službena psa. Zajedno s 8. HRVCON-om, u područje misije upućuju se i pripadnici stranih oružanih snaga – Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije.

Marija Trogrlić, snimio Tomislav Brandt