Sedamnaest godina doprinosa pripremama hrvatskih vojnika za međunarodne misije

Do danas je razvijeno 13 tečajeva prema standardima UN-a, NATO-a odnosno EU-a. Tri posjeduju UN-ov certifikat, jedan posjeduje NATO-ov certifikat, a osam ih se provodi na engleskom jeziku. Više od 4000 djelatnih vojnih osoba osposobljeno je za djelovanje u inozemstvu, a među njima je i 350 stranih pripadnika iz 50 zemalja…

Prvi ožujka bio je svečan dan u OSRH. U vojarni “Croatia” obilježena je 15. obljetnica upućivanja pripadnika OSRH u Afganistan. Istodobno, u Rakitju je obilježena 17. obljetnica ustrojavanja Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO). Zahvaljujući njegovoj ulozi u preduputnoj pripremi hrvatskih vojnika, misija u Afganistanu i sve ostale u kojima sudjeluju kvalitetno su i profesionalno provedene.
Obilježavanju Dana SMVO-a i obljetnici njegova ustrojavanja nazočili su uz pripadnike Središta direktor RACVIAC-a Nj. Eksc. Haydar Berk i njegova zamjenica brigadna generalica Gordana Garašić te predstavnici HKoV-a i OS-a Države Kuvajta. Na svečanoj akademiji uzvanicima su se obratili zapovjednik SMVO-a pukovnik Ivan Miloš i izaslanik načelnika GS OSRH i zapovjednika HKoV-a brigadir Vedran Vejić.
Brigadir Vejić bio je u timu koji je ustrojavao SMVO. Prisjetio se početaka Središta te što je motiviralo ustrojavanje: “Na smjeni tisućljeća OSRH je prolazio bolan proces reorganizacije iz ratne u mirnodopsku vojsku. Žarko smo željeli sudjelovati u međunarodnim operacijama i od zemlje primateljice pomoći postati netko tko aktivno sudjeluje u očuvanju svjetskog mira.” Prvi korak u tom procesu bilo je upućivanje vojnih promatrača u mirovnu misiju u Sijeru Leone. Tijekom te misije postalo je jasno da OSRH treba organizaciju koja će odabirati, obučavati, opremati, upućivati i pratiti sudionike međunarodnih vojnih operacija i mirovnih misija. Na temelju Zapovijedi načelnika GS OSRH, 1. ožujka 2001. ustrojen je SMVO. Unatoč nedostatku resursa, razvijao se vrlo brzo, o čemu svjedoči i činjenica da je 2004.  bio među prvim trima središtima za obuku sudionika u međunarodnim operacijama i misijama koje je verificirao UN. Otad SMVO, uz pripadnike OSRH, obučava i pripadnike oružanih snaga drugih zemalja za takve operacije i misije.
Do danas je razvijeno 13 tečajeva prema standardima UN-a, NATO-a odnosno EU-a. Tri posjeduju UN-ov certifikat, jedan posjeduje NATO-ov certifikat, a osam ih se provodi na engleskom jeziku. Više od 4000 djelatnih vojnih osoba osposobljeno je za djelovanje u inozemstvu, a među njima je i 350 stranih pripadnika iz 50 zemalja. Zbog svega toga pukovnik Miloš kaže da je SMVO: “Čuvar znanja o međunarodnim vojnim operacijama.” To znanje prenosi i drugim institucijama s kojima surađuje, kao što su Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” ili Ministarstvo unutarnjih poslova.
Razvoj SMVO-a ne bi bio moguć bez njegovih pripadnika, koji marljivo razvijaju tečajeve i obučavaju vojnike za operacije i misije. Iz tog su razloga na svečanoj akademiji podijeljene pohvale i nagrade zaslužnim pripadnicima SMVO-a za iznadprosječne rezultate u službi. No, rad SMVO-a time nije ni izbliza završen. Pukovnik Miloš, koji je zapovijedanje preuzeo sredinom prošle godine, otkrio je planove za budućnost: “Namjera mi je privući ljude koji imaju iskustva i znanja te podržavaju misiju SMVO-a: podignuti kvalitetu tečajeva i obuka, posebno onih za koje posjedujemo međunarodne certifikate; razviti nove tečajeve te steći uvjete za njihovo certificiranje u UN-u, NATO-u ili EU-u; pojačati suradnju s drugim ministarstvima i institucijama RH te ojačati poziciju Središta na području međunarodne vojne suradnje.” Nastavi li SMVO ispunjavati svoju misiju sustavno i temeljito kako ju je i dosad ispunjavao, ti će se planovi svakako i ostvariti.

Iva Gugo, snimio Karlo Brigljević