Združena vježba mornarice i specijalnih snaga

Snage Flotile Hrvatske ratne mornarice provele su 27. veljače nadzorno-tehničko gađanje za brodsko topništvo, a niz obučnih aktivnosti obuhvatio je i potporu Zapovjedništvu specijalnih snaga, čiji su pripadnici iz pješačkog naoružanja i desantnih borbenih čamaca u pokretu gađali mete na moru…

Na poligonu otoka Žirja snage Flotile Hrvatske ratne mornarice provele su 27. veljače nadzorno-tehničko gađanje za brodsko topništvo. Niz obučnih aktivnosti obuhvatio je i potporu Zapovjedništvu specijalnih snaga (ZSS) u provedbi gađanja iz pješačkog naoružanja na moru.
Vježbovne aktivnosti provodile su se desantnim brodom minopolagačem DBM-81, raketnom topovnjačom RTOP-42, desantnim jurišnim brodovima DJB-104 i DJB-106 te topničkim oružjem kalibra 20 mm, 23 mm, 30 mm i 57 mm.
Uz brodove Flotile HRM-a i Obalne straže RH, osiguranje poligona tijekom aktivnosti vršile su i desantne gumene brodice ZSS-a. Iznimno složeni vremenski uvjeti bili su dodatni izazov za posade brodova, posebno za topnike. Unatoč niskim temperaturama i snažnom vjetru, sve su planirane aktivnosti (topnička gađanja, vježbe popune na moru, taktičko manevriranje) provedene na visokoj razini. Snage HRM-a i taj su put pokazale obučenost, uvježbanost i spremnost za najrazličitije aktivnosti zajedničkog djelovanja sa snagama drugih sastavnica Oružanih snaga RH.

Prvo skupno gađanje grupe desantnih borbenih čamaca
Zapovjednik vježbe koju su proveli pripadnici 2. grupe specijalnih snaga ZSS-a istaknuo je kako je uvježbavanje ispunilo sva očekivanja te dodao: “Uvjeti su bili teški, govorimo o stanju mora dva na tri. Udari vjetra bili su veći od 20 čvorova, a u nekim trenucima čak i 25 čvorova. U fazi kad sam odlučio prebaciti pripadnike postrojbe na gumene čamce počelo je još jače puhati i valovi su postajali sve veći i jači. I na tim valovima i u tim uvjetima svi su pogoci bili precizni i sve je bilo odlično provedeno.”
Pripadnici postrojbe također su zadovoljni i ni najmanje im nije smetalo loše vrijeme. Kako je istaknuo zapovjednik dijela vježbe specijalnih snaga, njihov je cilj djelovanje u svim vremenskim uvjetima i na svim platformama jer im je to zadaća. “Ovo je prvi put da skupno grupa desantnih borbenih čamaca u pokretu gađa mete na moru,” naglasio je.
 Objasnivši o čemu je riječ, zapovjednik je dodao: “U svakom su desantnom gumenom čamcu (DGČ) tri člana posade: skiper, navigator i puškostrojničar, odnosno gunner. Njegova je zadaća praćenje ciljeva i pružanje reakcije na kontakt. U određenim zadaćama, na primjer pri preuzimanju brodova, on je osoba koja je prva na udaru i koja mora reagirati na taj kontakt. Jedan je od ciljeva vježbe provjera naoružanja i spremnosti ciljača, odnosno gunnera, njihovo uvježbavanje i poboljšanje gađanja i u otežanim vremenskim i morskim uvjetima, kao što smo danas imali.” Na desantni gumeni čamac bile su postavljene puškostrojnice M84 i M80 PKM, a mogu se postaviti i strojnice u NATO-ovu kalibru, kao i bacači granata.
Sukladno potrebi, situaciji i zadaćama, specijalni timovi ZSS-a na desantnim gumenim čamcima mogu pružati vatrenu potporu i ostalim plovilima, skupinama koje djeluju na obali – kopnu, kao i kod ubacivanja na obalno područje ili kod izvlačenja specijalnih snaga s obalnog područja.

OJI HRM-a / ZSS-a, snimio Mladen Čobanović