Vojni vremeplov

Prije 25 godina

4. veljače 1992.
Borovićev prelet iz Bihaća u Pulu

Danijel Borović, danas umirovljeni pukovnik OSRH, kao vojni pilot 4. je veljače 1992. godine preletom iz Bihaća u Pulu Hrvatskoj stavio na raspolaganje avion MiG-21 iz JNA. Ustrojem Prve lovačke eskadrile HRZ-a preuzima funkciju zamjenika zapovjednika te poslije postaje njezin zapovjednik. Danijel Borović godinama je bio zamjenik prvom zapovjedniku lovačke eskadrile Rudolfu Perešinu, koji je prvi preletio avionom iz JNA u Austriju, gdje je taj MiG-21 i ostao.


Prije 24 godine

28. siječnja 1993.
Miniranje brane Peruća

Srpski teroristi minirali su 28. siječnja 1993. u 10:48 branu Peruća. Da su se njihove namjere ostvarile u cijelosti, vodeni val od 460 milijuna prostornih metara potopio bi sve nizvodno od Cetine. Srpske snage minirale su je s ciljem uništenja svega u nizvodnom toku Cetine, a prema procjeni stručnjaka to su napravili s 40-ak tona eksploziva. Brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila, što je spriječilo katastrofu velikih razmjera.


Prije 24 godine

Veljača 1993.
Pogibija u Novigradu

U veljači 1993. u području Novigrada, osim pripadnika 2. i 4. gardijske brigade, djelovali su i pripadnici Hrvatske ratne mornarice, odnosno pripadnici Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Hvar – “Zvir” i Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Pula – “Vange”. Neprijateljske snage namjeravale su ponovno prekinuti komunikaciju između sjevera i juga Hrvatske u području Masleničkog ždrila na cesti Novigrad – Paljuv, nazvanom “Cesta smrti”. Pripadnici HRM-a te 2. i 4. gardijske brigade uspjeli su spriječiti neprijateljske napade. Tijekom tih aktivnosti poginulo je devet pripadnika HRM-a te pet pripadnika 2. gardijske brigade HKoV-a OSRH.


Prije tri godine

Veljača 2014.
Poplave u središnjoj Hrvatskoj

Učestale padaline, topljenje snijega i vodeni valovi u područjima središnje Hrvatske izazvali su niz poplava, a u obranu i otklanjanje posljedica poplava uključili su se pripadnici OSRH. Na zahtjev za pomoć Državne uprave za zaštitu i spašavanje tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović donio je Odluku o upućivanju Namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH za pomoć na ugroženom području. Prva lokacija bilo je naselje Letovanić u općini Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je upućeno stotinu pripadnika bojne Gromovi GMTBR-a.


SVIJET

29. siječnja 1963. – Francuska stavila veto na pristupanje Velike Britanije Europskoj ekonomskoj zajednici.
4. veljače 1945.– U Jalti na Krimu sastali su se Roosevelt, Staljin i Churchill kako bi donijeli odluke o izgledu poslijeratnog svijeta.
30. siječnja 1945. – Sovjetska podmornica S-13 potopila njemački transportni vojni brod “Wilhelm Gustloff”.


Pripremila Petra Kostanjšak