Dvorane MORH-a imenovane po velikanima Domovinskog rata

Četiri dvorane u MORH-u od 13. siječnja nose imena: ratnog ministra obrane Gojka Šuška, stožernog generala Janka Bobetka, stožernog generala Zvonimira Červenka i general-bojnika Blage Zadre. “Simboličan je ovo čin zahvale za sve što su učinili za hrvatsku obranu i hrvatsku pobjedu…,” kazao je ministar Damir Krstičević

Stožerni general Zvonimir Červenko organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. Za vrijeme njegova zapovijedanja izvedena je i VRO Oluja

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov 13. siječnja svečano su imenovali četiri dvorane Ministarstva obrane i Oružanih snaga, koje će ubuduće nositi imena: ratnog ministra obrane Gojka Šuška, stožernog generala Janka Bobetka, stožernog generala Zvonimira Červenka i general-bojnika Blage Zadre. Na svečanosti imenovanja dvorana bili su i članovi njihovih obitelji te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, ravnatelj VSOA-a brigadni general Ivica Kinder, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac, zapovjednici grana OSRH, članovi Hrvatskog generalskog zbora, te drugi visoki uzvanici.

General-bojnik Blago Zadro uključio se u organiziranje obrane Vukovara te je preuzeo zapovijedanje obranom Borova naselja. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljeno i uništeno na desetke tenkova i oklopnih transportera

Tom prigodom predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je ideju MORH-a za imenovanjem dvorana te istaknula kako je ovo svečano i emotivno obilježavanje u kojem se prisjećamo ljudi koji su nas u prošlosti vodili u slobodu i mir i kojima danas trebamo biti zahvalni. Zahvalnost dugujemo i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim braniteljima i suborcima koji su dali svoje zdravlje i sudjelovali u Domovinskom ratu. Također, Predsjednica je istaknula kako će nam iskustva iz Domovinskog rata i njegovih sudionika biti važna okosnica i temelj na kojima ćemo graditi novu strategiju nacionalne sigurnosti, koja je u ovom razdoblju iznimno važna za Republiku Hrvatsku, s obzirom na aktualne nove sigurnosne prijetnje. “Oružane snage su snaga i sila koja ne gubi na važnosti, snaga koja se prilagođava novim uvjetima i koja će i dalje omogućavati sigurnu budućnost svakom hrvatskom građaninu,” zaključila je Predsjednica.
Načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako u ovom trenutku, ovim činom imenovanja dvorana odajemo počast i svim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje Lijepe Naše. “Nazivanje dvorana imenima našeg ratnog ministra obrane i ratnih generala mali je čin kojim Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga žele odati počast ministru Šušku i generalima Bobetku, Červenku i Zadri, ali i ostaviti trajan podsjetnik na doba stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske u kojem su oni sudjelovali i ostavili svoj neizbrisiv trag.”

Gojko Šušak bio je ratni ministar obrane od 1991. do svoje smrti te jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Dao je velik doprinos u ustrojavanju i jačanju Hrvatske vojske i u njezinim ratnim operacijama te u stvaranju neovisne države Hrvatske

Gojko Šušak bio je ratni ministar obrane od 1991. do svoje smrti te jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Dao je velik doprinos u ustrojavanju i jačanju Hrvatske vojske i u njezinim ratnim operacijama te u stvaranju neovisne države Hrvatske.
Stožerni general Janko Bobetko bio je načelnik GS-a OSRH od 1992. do 1995. Zapovjedništvo Južnog bojišta preuzima 1992., vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu, a kasnije i operacije Maslenica i Medački džep.
Stožerni general Zvonimir Červenko organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. Na mjestu načelnika GS-a naslijedio je generala Bobetka i na toj dužnosti bio od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. Za vrijeme njegova zapovijedanja izvedena je i VRO Oluja.
General-bojnik Blago Zadro uključio se u organiziranje obrane Vukovara, a zbog svojih je iznimnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzeo zapovijedanje obranom Borova naselja. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeno na desetke neprijateljskih tenkova i oklopnih transportera.


Stožerni general Janko Bobetko bio je načelnik GS-a OSRH od 1992. do 1995. Zapovjedništvo Južnog bojišta preuzima 1992., vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu, a kasnije i operacije Maslenica te Medački džep

“Simboličan je ovo čin zahvale za sve što su učinili za hrvatsku obranu i hrvatsku pobjedu. Ponosni smo na ljude koji su darovali sebe kako bi se ostvario san naraštaja – slobodna, neovisna, prosperitetna, jedina domovina Hrvatska. Mi danas živimo u našoj Hrvatskoj koju su Gojko Šušak, Janko Bobetko, Zvonimir Červenko, Blago Zadro sanjali, za koju su živjeli i za koju su se žrtvovali. Naša je obveza čuvati uspomenu na njihova djela. Ona trebaju svima nama biti putokaz, poticaj da se nikad ne umorimo od doprinosa izgradnji prosperitetne, ponosne, pobjedničke lijepe naše domovine!” rekao je ministar obrane Damir Krstičević.


Leida Parlov, OJI, foto: Stjepan Brigljević