Češki piloti na obuci u Eskadrili helikoptera

Poručnici Pavol Herna i Michal Krejčirik piloti su Češkog ratnog zrakoplovstva koji se u Eskadrili helikoptera 93. zb HRZ-a i PZO-a školuju za pilote helikoptera. Obuka je na engleskom jeziku, radi se po programu za naše učenike-letače i još je jedna dodatna potvrda sposobnosti Eskadrile u obuci pilota iz drugih zemalja…

Poručnici Pavol Herna i Michal Krejčirik piloti su Češkog ratnog zrakoplovstva koji se u Eskadrili helikoptera 93. zb HRZ-a i PZO-a školuju za pilote helikoptera. Prema riječima voditelja obuke bojnika Marina Klarina, inače zapovjednika Prvog letačkog voda u Eskadrili helikoptera, ova je aktivnost u sklopu projekta Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (MATC-a) i još je jedna dodatna potvrda sposobnosti Eskadrile u obuci pilota iz drugih zemalja. Naime, u Eskadrili su već školovali pilote iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, a ovo je prvi put da su u Eskadrili na školovanju piloti zemlje članice NATO-a.
Na češki zahtjev, kroz 60 letačkih sati, piloti će završiti razdjele temeljnog i navigacijskog letenja. Obuka je počela sredinom listopada prošle godine, a trebala bi završiti krajem veljače, na engleskom je jeziku i radi se po programu za naše učenike-letače. “Za sada se,” kaže nam bojnik Klarin, “sve odvija prema planu.” Kad vremenske prilike, a ovih je dana to bila olujna, a povremeno i orkanska bura, ne dopuštaju letenje, radi se u učionici teorijska priprema za letačke aktivnosti koje slijede tako da u obuci nema nikakvih zastoja. Obuka je počela tehničkom učionicom, nastavila se s primijenjenom teorijskom obukom za helikopter Bell-206B, a s letenjem su započeli sredinom studenog. U sklopu prvog dijela temeljnog razdjela usvajali su osnovne letačke elemente, polijetanje, slijetanje, lebdenje, kretanje u lebdenju, elemente leta u pilotažnoj zoni, imitacije… nakon čega su uspješno izveli prvi samostalni let. “Pokazali su jako dobru usvojenost elemenata za samostalne letove tako da su ih izveli bez ikakvih problema,” kazao je bojnik Klarin napomenuvši da su češki piloti prije dolaska u Eskadrilu helikoptera u Češkoj proveli obuku na avionu ZLIN s ostvarenih oko 80 sati naleta, a ovo im je prvi put da lete na helikopteru Bell-206B. Druga faza temeljnog razdjela koji je upravo u tijeku, među ostalim, obuhvaća izvanaerodromska slijetanja i polijetanja na pripremljene i nepripremljene terene te uvježbavanje postupaka za slučaj otkaza motora i raznih drugih otkaza na helikopteru bilo da se letenje provodi iznad aerodroma ili izvan aerodroma. Ako je uspješno završe, slijedi im navigacijsko letenje. “Imamo jednake kriterije za sve i ne idemo ispod naših standarda. Ako budemo probijali standarde i radili iznimke onda nismo napravili posao te smo obezvrijedili naš posao i profesiju,” ističe bojnik Klarin te napominje kako se tijekom svake obuke koja se provodi u Eskadrili na prvo mjesto stavlja sigurnost letenja. “Budući piloti moraju znati da trebaju zadovoljiti tražene kriterije imajući neprekidno na umu sigurnost letenja.”
Poručnici Herna i Krejčirik zadovoljni su obukom i dojmovi su im više nego pozitivni. Obuku su ocijenili izazovnom, a za instruktore su rekli da su profesionalci koji rade dobar posao te im na pravi način prenose svoja znanja i iskustva. 
Njihovi pozitivni dojmovi samo su još jedna potvrda da u ovoj Eskadrili, u kojoj su odnedavno i helikopteri OH-58D Kiowa Warrior rade dobar posao.
“Eskadrila helikoptera,” ističe Klarin, “ima dovoljno i ljudskih i tehničkih potencijala za provođenje ove obuke,” a napomenuo je i kako su im dobro došla i iskustva kolega iz Eskadrile aviona iz obuke pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva. “Obukom pilota iz Češke Eskadrila je potvrdila svoje sposobnosti školovanja pilota iz drugih zemalja.” Inače piloti helikoptera hrvatskog i češkog ratnog zrakoplovstva već godinama izvrsno surađuju i to provođenjem zajedničke obuke multinacionalnih zrakoplovnih savjetodavnih timova (AAT-PTC) koji u sklopu operacije Odlučna potpora provode obuku s pripadnicima Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Leida Parlov, Tomislav Brandt